Храни и хранителни добавки за добра памет

Витамини и минерали, диетични и други храни - всичко, което допринася за добрия външен вид и перфектно здраве.

Храни и хранителни добавки за добра памет

Мнениеот Memento » 29 Яну 2012, 16:02

Как да подобрим паметта си чрез правилно и здравословно хранене?
10 съвета и 3 златни правила.

Универсално средство за подобряване на паметта не съществува и затова трябва добре обмислено да подхранваме мозъка си с продукти, съдържащи максимум полезни вещества за неговата работа и активизиращи умствената дейност.
Проблеми с паметта могат да възникнат от постоянен стрес или липса на витамини. Нормалната работа на мозъка се нарушава, ако към нездравословното хранене се прибавят недоспиване, алкохол, заседнал начин на живот. Паметта се влошава и поради лошото усвояване на хранителните продукти и неправилното хранене (злоупотребата с полуфабрикати), а също и в резултат на депресивни състояния.

10 съвета за разсеяните
* Гответе със зехтин - той е богат на антиоксиданти.
* Неврофизиолозите препоръчват за стимулиране на паметта салати от зеленчуци и бобови култури с растителна мазнина.
* Поне 2 пъти седмично яжте риба и други храни от морски произход – в тях се съдържа не само фосфор, но и ненаситени мастни киселини, които стимулират дейността на мозъчните клетки.
* Консумирайте повече плодове и зеленчуци.
Например в бананите има значително количество витамин В6, а чепка грозде или ябълка ще помогнат за концентриране на вниманието. Доматите, богати на манган са полезни за тези, които се занимават с интелектуален труд. Портокалите и червените чушки пък забавят процеса на стареене на клетките.
* 90% от мозъка се състои от вода, затова трябва да се пият повече течности - така се повишава концентрацията и вниманието.
* В месото също има много желязо, което стимулира умствената дейност. Ако всяка седмица се изяждат две парчета месо и 3 яйца, организмът ще получи достатъчен запас от витамен В12.
* Употребявайте макаронени изделия, ориз и хляб: за работата на мозъка са необходими въглехидрати, които се превръщат в глюкоза и способстват за активизирането на умствената дейност.
* Кашкавалът е богат на протеини (70 г кашкавал се равняват на 100 г месо). Той съдържа вещества, повдигащи настроението и подобряващи концентрацията на вниманието.
* Соята притежава способността да подобрява паметта и да ускорява процеса на учене.
* Не злоупотребявайте с алкохола – той намалява вниманието, или с кафето – то може да причини безсъние.

3 златни правила
Въпреки, че мозъкът е само 2-3% от общата маса на тялото, той изразходва 20% от всички мазнини, постъпващи в организма. За да бъде ефективна диетата ви в това отношение, постарайте се да спазвате следните 3 златни правила:

1. Забелязано е, че паметта рязко отслабва при тези, които не закусват. Много е важно да ядете без да бързате. Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка – те помагат за усвояването на информацията.

2. Контролирайте употребата на мазнини, но не ги изключвайте напълно от храната си. Лекото чувство за глад активизира умствената дейност, докато продължителното въздържане от пълноценна храна действа обратно.

3. Това, което способства за правилното кръвообращение, е добро и за мисловните процеси. Мозъкът не може да работи на 100%, ако артериите са запушени с холестерол, защото постъпващата в мозъка кръв е бедна на кислород. Важно е в храната да се включат продукти, богати на антиоксиданти и особено на витамин Е.

Аз единствено бях чувал за орехите, не знам обаче дали е мит или реалност? Какви са вашите съвети?

✳️▶️Всичко за "памет" в търсачката на framar.bg ◀️
Аватар
Memento

Re: Храни за добра памет

Мнениеот ogi-smile » 02 Фев 2012, 15:14

Важно е не какви храни точно ядем, а по какъв начин се храним. Преди всичко в организма ни трябва да има баланс – мазнини, въглехидрати, белтъчини, витамини... Мозъкът има нужда от почти всичко, за да извършва нормалната си дейност. И все пак, има някои храни, на които е добре да наблягаме, определено...Храните, които действат като антиоксиданти, са особено полезни за функционирането на мозъка.Рибата и морските деликатеси имат също страхотно действие върху мозъчната дейност. Ако сте под напрежение, подготвяте се за изпит или упражнявате друг вид умствена дейност, яжте по 2-3 пъти на седмица риба и други морски вкусотии. Въглехидратите помагат за по-лесното запомняне и подпомагат активната работа на мозъчната дейност, но е добре да си ги набавяме главно от ориза и черния хляб. :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Аватар
ogi-smile

Мнениеот Терминатор » 10 Фев 2012, 00:03

Орехите са изключително полезни за интелектуалното развитие и засилването на паметта, поради съдържанието на омега-3 мастните киселини. Дори ядката с нейната форма наподобява мозък. Затова и много често си правя следното: пълня 2/3 от бурканчето с мед и допълвам с орехи. Става много вкусно, а е и красиво.
Аватар
Терминатор

Мнениеот teddy » 11 Апр 2012, 11:13

Храните, които са богати на холин също са много полезни и важни за мозъка. Холина е вещество от групата на витамин Б и се среща в яйцата, пилето, зеленчуци като белия боб, а също и соленоводната риба. Направени са тестове с хора, в чийто дневен прием са засилени тези храни и други, които не ги приемат. Какво са установили учените от Бостънския университет - че първата група от хора се справя по-добре с тестове, свързани с паметта, отколкото втората.
teddy

Мнениеот sanya » 17 Май 2012, 16:34

Моркови и зехтин, защото съдържат лутеолин, а той от своя страна възпрепятства процесите, които неизбежно настъпват в човешкия организъм с течение на годините. Възпрепятства възпаленията, които оказват неблагоприятно въздействие върху паметта. Други храни, съдържащи лутеолин са - целината, лайката, пипера и джоджена.
sanya

Мнениеот Камелия » 30 Май 2012, 17:03

teddy написа:Храните, които са богати на холин също са много полезни и важни за мозъка. Холина е вещество от групата на витамин Б и се среща в яйцата, пилето, зеленчуци като белия боб, а също и соленоводната риба. Направени са тестове с хора, в чийто дневен прием са засилени тези храни и други, които не ги приемат. Какво са установили учените от Бостънския университет - че първата група от хора се справя по-добре с тестове, свързани с паметта, отколкото втората.

Това не го бях чувала, но знам, че ореховите ядки са добра храна за мозъка. Има твърдение, че каквато е формата на ядките за такъв орган от тялото са полезни. Орехите имат формата на човешки мозък и са полезни за мозъка, лешника - сърцето и т.н.
Камелия

Мнениеот YoLindi » 03 Окт 2013, 15:07

Много полезна статия и вярна що се отнася до познанията ми :)
YoLindi

Мнениеот Doctora » 04 Окт 2013, 16:41

Омега -3 , източници на Холин, който е прекурсор на ацетилхолина, прекурсори на допамина, Б витамини, някакъв продукт от семейството на орацетамите ... това е , което ви трябва за силна памет и бързо мислене!
Doctora

С какво да подсиля на дългосрочната си памет?

Мнениеот annydance » 12 Дек 2013, 14:34

От миналата година се чудя (понеже бях кандидат-студент), с какво да подсиля дългосрочната си памет!

Тази година тези мисли продължават да ме терзаят! Студентка съм първа година, но съм на задочна форма на обучение и съм притеснена относно изпитите си!
Не зная, как ще мога да усвоя толкова много материал, не само трябва да го запомня, но и приложа!

Смятате ли, че добавките, които се предлагат с Гинко билоба за оросяване на мозъка и крайниците ще ми повлияят добре?

От дете страдам от студени ръце и крака, затова и мисля, че тези продукти биха били особено полезни за мен!
Имате ли съвети и идеи за други добавки или начини, по които да подсиля дългосрочната си памет?
annydance

Re: С какво да подсиля на дългосрочната си памет?

Мнениеот Loreyn » 12 Дек 2013, 14:48

Най-добре седни и се съсредоточи! По този начин ще можеш да ти се случва ученето - ефикасно. Добре е да преповтаряш всеки уикенд наученото, например по този начин няма да ти избяга нищо! ;)

✳️▶️Деменцията - въпроси на читатели и отговори на невролога д-р Илиян Савов ◀️
Loreyn

Следваща

Назад към Хранителни добавки и биопродукти