d.minova написа:Здравейте, д-р Йорданова,
Благодаря Ви за възможността за онлайн консултация!
Бих искала да помоля за Вашето мнение и съвет относно дозата L- thyroxin, която приемам в момента.
Бременна съм в 20 г.с. и до началото на Май нямах проблеми с TSH, от началото на бременността започна около 2.5 и стигна до 1.2 около 12г.с, като приемах доза от 50mcg 2 пъти седмично, а останалите 5 дни - 25mcg.
На 07.05 (приблизително 16 г.с.) си пуснах изследване на TSH и се беше увеличило на 4.60uIU/ml. Увеличиха дозата ми на 50mcg 3 пъти седмично и 4 х 25mcg.
На 29.05 (20 г.с.) пуснах изследване на TSH, FT3 и FT4 и стойностите са както следва:
FT3 - 4.16pmol/l
FT4 - 16.19pmol/l
TSH - 3.16uIU/ml
Бих искала да помоля за Вашата препоръка как да процедирам за напред и да попитам дали има място за притеснение по отношение развитието на бебето?
Благодаря Ви предварително за отделеното време!
Поздрави,
Дарина
Уважаема Дарина,
контролът на тиреоидните хормони е в приемливи граници. Препоръчително е да се повиши дозата за да продължи това да е така. Не мисля, че при стойностите в които е подържано ТСХ е имало съществен риск за развитието на плода. Уместно е проследяване на ТСХ след 1 м. Не Ви препоръчвам да провеждате изследване на другите хормони. Тяхното изследване не би допринесло за прецизиране на лечението.