Тук можете да зададете въпроси по темата урология и нефрология, да се консултирате и да споделите мнения за здравни проблеми.
23 Май 2015, 19:44
Здравей Яница,
Благодаря за запитването.
Каква е степента на бъбречна недостатъчност на дядо ти и каква е причината?
Каква е стойността на креатинина,има ли ехографско изследване ?
Какъв е размера на бъбреците и има ли обструкция(хидронефроза)?
Извинявам се за многото въпроси ,но е необходимо да има пълна картина на състоянието му.
Даването на Ретакрит(препарат,стимулиращ производството на еритроцити) при болен с бъбречна недостатъчност,ако не е на диализа, е безсмислено.
Все едно е да карате кола на 50 години със развален двигател и да наливате бензин 98 октана!?
За облекчение на уринирането може да помогне Омник(Тамсулозин) 0,4 мг дневно,мисля ,че го има в България.
Все пак пишете ми стойностите на креатинина!
Лека вечер и Честит 24 Май!
Д-р Веселин Милков
28 Май 2015, 16:49
Здравейте Доктор Милков отново, на част от въпросите мога да отговоря.

Дядо е с хронична бъбречна недостатъчност 2ра степен. ехография има, единият бъбрек не функционира, последно креатинин е изследван декември месец, когато изготвяхме протокола за ретакрит ,прилагак линк за да погледнете и вие,само да вмъкна, че калии и натрии бяха в норма,не знам защо не са излезнали,креатиниин - 326,но преди години беше страшно мн. завишен.-урея-22,86.пик.киселина-446,81
в момента приема :доксазосин,егилок,аспирин протект и
фурантрил.
Благодарим !
02 Юни 2015, 22:58
Здравейте,
Извинявам се за забавянето на отговора.
Креатинин около 300-350 ммол не е индикация за диализа.
По важен е т.н. Креатининов клирънс,ако е под 10 мл/ мин и най вече общото клинично е състояние,т.е болният има сериозна задръжка на течности,висок калии,перикардно триене,белодробен оток,метаболитна ацидоза и т.н.
С ниска протеинова диета ,около 0,6 гр белтъ на килограм тегло прием,умерено отводняване и контрол на кръвното налягане,вашият баща би могъл да задържи за сега започване на диализа.
Пишете ми ,ако има промяна на състоянието!
Лека вечер,
Д-р Милков
05 Юни 2015, 09:39
Следователно можем да закупим предложеният от Вас препарат -Омник, за облекчаване на нощното уриниране и последно в каква дозировка трябва да се приема.
06 Юни 2015, 18:45
Омник се приема по една таблетка вечер!
Най добре е да се вземе за три месеца.
Диета ниска на белтъчини,около 0,6 грама на кг. тегло би трябвало малко да задържи прогресирането на бъбречната недостатъчност.
Лека вечер,
Д-р Милков
07 Юни 2015, 09:49
Благодария много за да консултацията д-р Милков!

Всичко най-добро!
22 Окт 2015, 11:26
Добър ден,доктор Милков!Съпругът ми е на хемодиализа от 2011г.,като първите 2 години беше в Гърция и в интерес на истината там се чувстваше по-добре,защото може би лечението беше по-адекватно(за съжаление)Сега тук имаме проблем с паратхормона(завишен е много),но колко-не знам,защото не казват,не дават възможност на болния да си погледне изследванията.Само му беше съобщено,че трябва да се оперира.А той е един много увреден болен и освен бъбречната недостатъчност има и сърдечна недостатъчност,не е с фистула,а с протеза,има и алергии,и гъбично заболяване и какво ли не още.Въпросът ми е дали с МИМПАРА не може да се регулира нивото на паратхормона,защото в Гърция така го регулираше?
Благодаря предварително за вниманието!
22 Окт 2015, 20:21
Здравейте,
Вие сте права,в предвид общото състояние на болният и придружаващите заболявания Мимпара е по удачно решение.
Разбира се това е мнение,дадено въз основа само на вашето писмо.не съм прегледал болният и не знам пълната история на заболяването,начина на диализа,какъв диализатор се използва и т.н.
Къде се диализира болният?В София?
Колко часа седмични и какъв диализатор и разтвор се използва?
Какво е нивото на урея и креатинин след диализа(качество на диализата).
Лека вечер,
Д-р Милков
26 Окт 2015, 12:54
Здравейте д р Милков! Баща ми е опериран през 2008 г. от рак на бъбрека, без метастази. Провежда редовни изследвания за здравия бъбрек, последните изследвания, които са в норма са от септември 2015 г. Преди няколко дена го хвана грип без температура, зачервено гърло и хрема. От два обаче има като втрисане, измръзване на ръцете. Може ли това да се дължи на някаква бъбречна недостатъчност? Благодаря предварително
27 Окт 2015, 21:23
Здравейте Десислава,
Пациент с един бъбрек може да живее без проблеми.
Бих препоръчал да изследвате урината на баща ви, дали се касае за бъбречна инфекция или обикновена настинка.При всички случай е добре да изследвате утайка,урея и креатинин.
Пишете ми пак,
Лека вечер,
Д-р Милков