Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 03 Апр 2015, 07:29

valia.petrova написа:Здравейте, бих искала да знам в кои случаи трябва да се приемат добавки с йод. Оперирана съм 2010 с премахната 90-95% от жлезата и не знам дали трябва или не да приемам повече йод от орехи и други добавки .

Уважаема valia.petrova,
Не е необходимо да имате специална диета обогатена с йод. Това няма да Ви помогне по никакъв начин. Йодът е незаменим елемент. Той се приема с храната и водата и се използва от организма. Щитовидната жлеза използва йод за да синтезира хормони. Тя не произвежда йод. Като Ви е премахната по-голяма част от жлезата Ви не се е променил по никакъв начин източника Ви на йод. Важното за Вас е да вземате заместителната си терапия (предполагам, че след такава операция вземате).
Dr Stella Yordanova

Мнениеот valia.petrova » 03 Апр 2015, 13:42

Dr Stella Yordanova написа:
valia.petrova написа:Здравейте, бих искала да знам в кои случаи трябва да се приемат добавки с йод. Оперирана съм 2010 с премахната 90-95% от жлезата и не знам дали трябва или не да приемам повече йод от орехи и други добавки .

Уважаема valia.petrova,
Не е необходимо да имате специална диета обогатена с йод. Това няма да Ви помогне по никакъв начин. Йодът е незаменим елемент. Той се приема с храната и водата и се използва от организма. Щитовидната жлеза използва йод за да синтезира хормони. Тя не произвежда йод. Като Ви е премахната по-голяма част от жлезата Ви не се е променил по никакъв начин източника Ви на йод. Важното за Вас е да вземате заместителната си терапия (предполагам, че след такава операция вземате).

Благодаря за отговора. В интерес на истината от 2 месеца не приемам нищо. За последните 2 години съм на какви ли не дози Еутирокс. При прием на 12,5 ТСХ е 0,0001...спирам го... пак го започвам... всичко това под контрол на лекар разбира се. Не разбирам какво се случва. Появи се образувание в областта на адамовата ябълка което според някои ендокринолози е щитовидна жлеза и според същите точно то е причината за да не може да се установи точна дозировка на еуторикс. Антителата са 1500-2000 и в крайна сметка най-вероятно ще трябва да се оперирам отново .
valia.petrova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 06 Апр 2015, 07:22

valia.petrova написа:Благодаря за отговора. В интерес на истината от 2 месеца не приемам нищо. За последните 2 години съм на какви ли не дози Еутирокс. При прием на 12,5 ТСХ е 0,0001...спирам го... пак го започвам... всичко това под контрол на лекар разбира се. Не разбирам какво се случва. Появи се образувание в областта на адамовата ябълка което според някои ендокринолози е щитовидна жлеза и според същите точно то е причината за да не може да се установи точна дозировка на еуторикс. Антителата са 1500-2000 и в крайна сметка най-вероятно ще трябва да се оперирам отново .

Уважаема valia.petrova,
Дозировката на Еутирокс-а се променя с времето и зависи от много фактори. Най-вече трябва да се знае какво е образованието, което описвате. Препоръчетелно е да ходите при един ендокринолог, който да го проследява и насочва изследванията Ви.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот slavabg » 15 Апр 2015, 11:07

преди 4 месеца се установи че имам хипертироидизъм с FT4 в норма,TSH много под нормата и FT3 над нормата.След терапия с Метизол-1 месец 3х2,15 дни 2х2,1х1,като след последното правих контрол на хормоните и всички бяха в норма,продължих терапията с 3х1 още един месец,но трябваше да замина в чужбина където съм и в момента.Тук си направих нови изследвания,които установиха FT3 в норма,FT4 малко под нормата и TSH шест пъти над нормата,като продължавам с терапията 3х1 таблетка метизол.Трябва да остана още два месеца в чужбина,а свободни часове за консултация с ендокринолог има за месец август.Бихте ли ме посъветвали каква трябва да ми е терапията в моя случай.Благодаря!
slavabg

Re: Болести на що итовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 15 Апр 2015, 17:48

slavabg написа:преди 4 месеца се установи че имам хипертироидизъм с FT4 в норма,TSH много под нормата и FT3 над нормата.След терапия с Метизол-1 месец 3х2,15 дни 2х2,1х1,като след последното правих контрол на хормоните и всички бяха в норма,продължих терапията с 3х1 още един месец,но трябваше да замина в чужбина където съм и в момента.Тук си направих нови изследвания,които установиха FT3 в норма,FT4 малко под нормата и TSH шест пъти над нормата,като продължавам с терапията 3х1 таблетка метизол.Трябва да остана още два месеца в чужбина,а свободни часове за консултация с ендокринолог има за месец август.Бихте ли ме посъветвали каква трябва да ми е терапията в моя случай.Благодаря!

Уважаема slavabg,
От написаното от Вас не ми става ясно каква е диагнозата Ви. Хипертиреоидизъм е твърде общо понятие.
Спрете приема на медикамента за 1 сед. След това трябва да се продължи в намалена доза. От малкото информация, която давате едва ли може да се вземе решение как точно е най-добре да продължи лечението Ви. Ако имате възможност се свържете с ендокринолога водил лечението Ви в България за да обсъдите по- нататъшното лечение. Докато осъществите контакта приемайте 1 или 1 1/2 т. След 1 м е необходимо да повторите изследванията. Заболяването е сериозно и изисква редовно проследяване.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот slavabg » 29 Апр 2015, 11:01

Отново съм аз,направих си нови изследвания,които показаха че от хипер съм преминала в другата крайност-хипотироидизъм,при което ми намалиха приема на лекарства,но сега имам друг проблем- чувствам затруднение,пречка при преглъщане,може ли да се дължи на заболяването ми?След месец трябва да си правя ехография,но дотогава ще бъда притеснена.Бихте ли ми казали Вашето мнение?Благодаря!
slavabg

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 30 Апр 2015, 07:19

slavabg написа:Отново съм аз,направих си нови изследвания,които показаха че от хипер съм преминала в другата крайност-хипотироидизъм,при което ми намалиха приема на лекарства,но сега имам друг проблем- чувствам затруднение,пречка при преглъщане,може ли да се дължи на заболяването ми?След месец трябва да си правя ехография,но дотогава ще бъда притеснена.Бихте ли ми казали Вашето мнение?Благодаря!

Уважаема slavabg,
Оплакването трябва да бъде уточнено. Възможно е да се касае за притискане от щитовидната жлеза. Трябва да се направят образни изследвания за търсене на причината за оплакванията. Препоръчително е да ускорите ехографското изследване за да може да се прецени дали се нуждаете от допълнително уточняване.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот HuBeHKa » 04 Май 2015, 23:41

Здравейте,
преди една седмица посетих ендокринолог. На 28 години съм, нямам съпътстващи заболявания и по-специални и притеснителни оплаквания. Основно епизоди от 38 дневен цикъл, които ме притесниха и накараха да направя подобен преглед. И малко по засилено окосмяване. Няма наследствена обремененост от заболявания на щитовидната жлеза в семейството. Единствено диабет.
От направеното ехографско изследване докторът откри киста долу в ляво на щитовидната жлеза, няма наличие на възли и доколкото успях да разбера съществени изменения по структурата на жлезата. Кистата не се забелязва с просто око и при опипване. За съжаление не успях да разбера точните размери. Когато успея да си запазя втори час, ще взема обратно направлението и ще имам и тази информация. Според ендокринологът би трябвало да имам затруднения при преглъщане и болки в гърлото. След като ми каза това, естествено веднага усетих дискомфорт :)
Назначи ми изследвания. Съответно -
TSH - 3.828 (0.55-4.78);
ft4 - 1.28 (0.89-1.76);
ft3 - 2.99 (2.3-4.2);
TAT - <10 (<35);
MAT <20 (<40);
СУЕ - 16 (<25);
общ холестерол - 2.39 ( <6.5):
глюкоза - 4.88 (3.0-6.0).
Предполагам, че ще се назначи някакво лечение, особено с високото ТСХ. Бих желала и скорошна бременност, което все още не съм споделила с лекаря си. Доста съм притеснена. Дойде ми от нищото и не знам какво да мисля. Какво да очаквам като диагноза и лечение? Благодаря ви предварително!
HuBeHKa

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Май 2015, 10:52

HuBeHKa написа:Здравейте,
преди една седмица посетих ендокринолог. На 28 години съм, нямам съпътстващи заболявания и по-специални и притеснителни оплаквания. Основно епизоди от 38 дневен цикъл, които ме притесниха и накараха да направя подобен преглед. И малко по засилено окосмяване. Няма наследствена обремененост от заболявания на щитовидната жлеза в семейството. Единствено диабет.
От направеното ехографско изследване докторът откри киста долу в ляво на щитовидната жлеза, няма наличие на възли и доколкото успях да разбера съществени изменения по структурата на жлезата. Кистата не се забелязва с просто око и при опипване. За съжаление не успях да разбера точните размери. Когато успея да си запазя втори час, ще взема обратно направлението и ще имам и тази информация. Според ендокринологът би трябвало да имам затруднения при преглъщане и болки в гърлото. След като ми каза това, естествено веднага усетих дискомфорт :)
Назначи ми изследвания. Съответно -
TSH - 3.828 (0.55-4.78);
ft4 - 1.28 (0.89-1.76);
ft3 - 2.99 (2.3-4.2);
TAT - <10 (<35);
MAT <20 (<40);
СУЕ - 16 (<25);
общ холестерол - 2.39 ( <6.5):
глюкоза - 4.88 (3.0-6.0).
Предполагам, че ще се назначи някакво лечение, особено с високото ТСХ. Бих желала и скорошна бременност, което все още не съм споделила с лекаря си. Доста съм притеснена. Дойде ми от нищото и не знам какво да мисля. Какво да очаквам като диагноза и лечение? Благодаря ви предварително!

Уважаема HuBeHKa,
Това са въпроси които трябва да зададете на ендокринолога установил кистата. Щом са Ви казали, че би трябвало да има симптоматика може да се предположи, че установената "киста" е голяма. Най-вероятно ще наложи допълнителни изследвания. Това няма как да се прецени без да се знае какво точно е установено. Не са пускани изследвания и за менструалните нарушения.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот marko_todorov » 07 Май 2015, 20:45

Здравейте доктор Йорданова!
Миналата година юни месец TSH 4,90 сега ми е 5,460. Много ли е над нормата и може ли да се свали без традиционните лекарства, а чрез хомеопатични,диета или нещо друго?
marko_todorov

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната