03 Апр 2015, 07:29
valia.petrova написа:Здравейте, бих искала да знам в кои случаи трябва да се приемат добавки с йод. Оперирана съм 2010 с премахната 90-95% от жлезата и не знам дали трябва или не да приемам повече йод от орехи и други добавки .
03 Апр 2015, 13:42
Dr Stella Yordanova написа:valia.petrova написа:Здравейте, бих искала да знам в кои случаи трябва да се приемат добавки с йод. Оперирана съм 2010 с премахната 90-95% от жлезата и не знам дали трябва или не да приемам повече йод от орехи и други добавки .
Уважаема valia.petrova,
Не е необходимо да имате специална диета обогатена с йод. Това няма да Ви помогне по никакъв начин. Йодът е незаменим елемент. Той се приема с храната и водата и се използва от организма. Щитовидната жлеза използва йод за да синтезира хормони. Тя не произвежда йод. Като Ви е премахната по-голяма част от жлезата Ви не се е променил по никакъв начин източника Ви на йод. Важното за Вас е да вземате заместителната си терапия (предполагам, че след такава операция вземате).
06 Апр 2015, 07:22
valia.petrova написа:Благодаря за отговора. В интерес на истината от 2 месеца не приемам нищо. За последните 2 години съм на какви ли не дози Еутирокс. При прием на 12,5 ТСХ е 0,0001...спирам го... пак го започвам... всичко това под контрол на лекар разбира се. Не разбирам какво се случва. Появи се образувание в областта на адамовата ябълка което според някои ендокринолози е щитовидна жлеза и според същите точно то е причината за да не може да се установи точна дозировка на еуторикс. Антителата са 1500-2000 и в крайна сметка най-вероятно ще трябва да се оперирам отново .
15 Апр 2015, 11:07
15 Апр 2015, 17:48
slavabg написа:преди 4 месеца се установи че имам хипертироидизъм с FT4 в норма,TSH много под нормата и FT3 над нормата.След терапия с Метизол-1 месец 3х2,15 дни 2х2,1х1,като след последното правих контрол на хормоните и всички бяха в норма,продължих терапията с 3х1 още един месец,но трябваше да замина в чужбина където съм и в момента.Тук си направих нови изследвания,които установиха FT3 в норма,FT4 малко под нормата и TSH шест пъти над нормата,като продължавам с терапията 3х1 таблетка метизол.Трябва да остана още два месеца в чужбина,а свободни часове за консултация с ендокринолог има за месец август.Бихте ли ме посъветвали каква трябва да ми е терапията в моя случай.Благодаря!
29 Апр 2015, 11:01
30 Апр 2015, 07:19
slavabg написа:Отново съм аз,направих си нови изследвания,които показаха че от хипер съм преминала в другата крайност-хипотироидизъм,при което ми намалиха приема на лекарства,но сега имам друг проблем- чувствам затруднение,пречка при преглъщане,може ли да се дължи на заболяването ми?След месец трябва да си правя ехография,но дотогава ще бъда притеснена.Бихте ли ми казали Вашето мнение?Благодаря!
04 Май 2015, 23:41
05 Май 2015, 10:52
HuBeHKa написа:Здравейте,
преди една седмица посетих ендокринолог. На 28 години съм, нямам съпътстващи заболявания и по-специални и притеснителни оплаквания. Основно епизоди от 38 дневен цикъл, които ме притесниха и накараха да направя подобен преглед. И малко по засилено окосмяване. Няма наследствена обремененост от заболявания на щитовидната жлеза в семейството. Единствено диабет.
От направеното ехографско изследване докторът откри киста долу в ляво на щитовидната жлеза, няма наличие на възли и доколкото успях да разбера съществени изменения по структурата на жлезата. Кистата не се забелязва с просто око и при опипване. За съжаление не успях да разбера точните размери. Когато успея да си запазя втори час, ще взема обратно направлението и ще имам и тази информация. Според ендокринологът би трябвало да имам затруднения при преглъщане и болки в гърлото. След като ми каза това, естествено веднага усетих дискомфорт
Назначи ми изследвания. Съответно -
TSH - 3.828 (0.55-4.78);
ft4 - 1.28 (0.89-1.76);
ft3 - 2.99 (2.3-4.2);
TAT - <10 (<35);
MAT <20 (<40);
СУЕ - 16 (<25);
общ холестерол - 2.39 ( <6.5):
глюкоза - 4.88 (3.0-6.0).
Предполагам, че ще се назначи някакво лечение, особено с високото ТСХ. Бих желала и скорошна бременност, което все още не съм споделила с лекаря си. Доста съм притеснена. Дойде ми от нищото и не знам какво да мисля. Какво да очаквам като диагноза и лечение? Благодаря ви предварително!
07 Май 2015, 20:45