Раллиа написа:Добър ден! Бихте ли ми казали, моля при тсх 2.600 /0.27-4.20/, дали 50 мг л-тироксин на ден е правилна доза? Досега така го пия. И анти тпо е 230.29 /0-34/. Опасно ли е? За него ям по 2 бразилски ореха, но явно трябва да ги заменя със селеногин? Очите ми са много подпухнали, възможно ли е да е от заболяването? Дори левият ми клепач се затвори наполовина. Бях при невролог и очен лекар. Казаха, че проблемът не е за тях.
Предварително благодаря за отделеното време и консултация! Поздрави!
Уважаема Раллиа,
бих Ви посъветвала да останете на воденото лечение. Ако сте жена, която е бременна или планира бременност в близко време е уместно да посетите ендокринолог за да се уточни дозата.
Стойността на Anti-TPO има диагностична стойност и не е цел на лечението. Няма сигурен начин за промяна в стойността на показателя, а й регистрирането на по-ниска стойност не означава, че сте оздравели или че сте се подобрили.
Отокът по клепачите може да е свързан със заболяването на щитовидната жлеза. Макар и рядко е възможно и при тиреоидита на Хашимото е възможно да има тиреоидит асоциирана офталмопатия. Очният лекар, при който сте ходили би трябвало да Ви е насочил дали прилича на такъв проблем. Ако е имало такова съмнение посетете ендокринолог за да се прецени какво да се прави. До тогава можете да приемате Селен /в селеногин също се съдържа селен/.