Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Littleone » 21 Ное 2019, 15:32

Здравейте!

Преди 2 месеца родих, бях на 50 мкг Лтироксин преди да забременея, тъй като стойностите на ТСХ ми бяха 3,8, а по време на бременността ми вдигнаха дозата на 75 мкг. След раждането отново минах на 50 мкг.
Мога ли да спра директно хормона след следните контролни изследвания:
ТСХ 3.860
ФТ3 4.05
ФТ4 16.50
Littleone
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Ное 2019, 15:02

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 22 Ное 2019, 00:33

Littleone написа:Здравейте!

Преди 2 месеца родих, бях на 50 мкг Лтироксин преди да забременея, тъй като стойностите на ТСХ ми бяха 3,8, а по време на бременността ми вдигнаха дозата на 75 мкг. След раждането отново минах на 50 мкг.
Мога ли да спра директно хормона след следните контролни изследвания:
ТСХ 3.860
ФТ3 4.05
ФТ4 16.50

Уважаема Littleone,
на настоящия етап имате нужда да приемате медикамента. За момента не можете да спрете медикамента, продължете приема и повторете изследването на ТСХ и ФТ4 след 2-3 м.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 22 Ное 2019, 00:51

Деси.Александрова написа:Здравейте, преди две години ми препоръчаха да си следя хормоните на щитовидната жлеза. Тази година резултатите са това. Бихте ли ми помогнали с разчитането :)
Благодаря предварително!

Име на теста(изследване) Резултат Единици Референтна стойност Метод
MAT 0.40 IU/ml < 5.61
TAT 0.48 IU/ml < 4.11
fT4 1.040 ng/dl 0.700 - 1.480
TSH 1.632 uIU/ml 0.350 - 4.940
fT3 H 3.360 pg/ml 1.880 - 3.180

Уважаема Деси.Александрова,
не мисля, че има причина за притеснение. Всички хормони са в границите на нормата, без FT3. В норма са и стойностите на антителата. Нямам представа за причината за пускане на изследванията, която е в основата на тълкуване на изследванията. По принцип разминаващите се данни най-често са грешка, но няма как да се твърди със сигурност. Уместно е да повторите ТСХ и FT4 след 1,5-3 м.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот liliadzh » 05 Дек 2019, 01:21

Здравейте!

Имам оплакване от често сърцебиене - както всичко е нормално изведнъж срцето ми започва да бие много бързо и силно, чак започвам цялата да се треса (аритмия? тахикардия? не знам как се нарича). Продължителността е около минута-две, после сякаш нищо не е било.

Започна когато бях на 16 години, в момента съм на 19 и все още проблемът не се е оправил. Първоначално се случваше често, после започна по-рядко, но в последно време отново зачестява. Още в началото се консултирах с личния си лекар, хоспитализираха ме (със съмнения за хиперфункция на щитовидната жлеза) за 3 дни, правиха ми какви ли не изследвания - ПКК, изследвания на урина, хормонални, биохимични изследвания, ехография на щитовидна жлеза, ехо КГ, ЕКГ. Всички те бяха в норма.

Въпросът ми е на какво може да се дължи и какви изследвания бих могла да си направя?
liliadzh
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Дек 2019, 00:59

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Дек 2019, 09:58

liliadzh написа:Здравейте!

Имам оплакване от често сърцебиене - както всичко е нормално изведнъж срцето ми започва да бие много бързо и силно, чак започвам цялата да се треса (аритмия? тахикардия? не знам как се нарича). Продължителността е около минута-две, после сякаш нищо не е било.

Започна когато бях на 16 години, в момента съм на 19 и все още проблемът не се е оправил. Първоначално се случваше често, после започна по-рядко, но в последно време отново зачестява. Още в началото се консултирах с личния си лекар, хоспитализираха ме (със съмнения за хиперфункция на щитовидната жлеза) за 3 дни, правиха ми какви ли не изследвания - ПКК, изследвания на урина, хормонални, биохимични изследвания, ехография на щитовидна жлеза, ехо КГ, ЕКГ. Всички те бяха в норма.

Въпросът ми е на какво може да се дължи и какви изследвания бих могла да си направя?

Уважаема liliadzh,
за да може да Ви се помогне, първо трябва да се разбере какво точно се случва в тези моменти. Това може да стане като се постави Холтер ЕКГ. Щом получите оплакванията се записва в колко часа са и след това се сравнява със записа на Холтер ЕКГ-то. Така ще се разбере какво точно се случва.
Могат да се направят й кръвни изследвания - електролити (K, Na, Mg, Ca, P), хормонални изследвания като TSH и FT4, може да се мисли и за изследване на други маркери, но предвид по-голямата им специфичност и цена е уместно да се случи след Холтер ЕКГ-то.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот plamen00111 » 09 Дек 2019, 19:01

Здравейте от 4 месеца приемам еутирокс най малката доза 25мкг , хормоните след тези 4м бяха в норма вече 3,6 tsh . но след по силно нервно притеснение чувствам трудност при преглъщане и тежко дишане на моменти .. какво да изследвам и да променя ли еднокринолога си след като пак си се получават същите симптоми ?
plamen00111
 
Мнения: 5
Регистриран на: 02 Юли 2019, 09:31

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 10 Дек 2019, 08:16

plamen00111 написа:Здравейте от 4 месеца приемам еутирокс най малката доза 25мкг , хормоните след тези 4м бяха в норма вече 3,6 tsh . но след по силно нервно притеснение чувствам трудност при преглъщане и тежко дишане на моменти .. какво да изследвам и да променя ли еднокринолога си след като пак си се получават същите симптоми ?

Уважаеми plamen00111,
при условие, че TSH е в референтни граници, няма как оплакванията Ви да са свързани с хипотиреоидизма. Трябва да се търси друга причина за появата им.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Деси.Иванова » 17 Дек 2019, 17:09

Здравейте! Имам дискретно променена ехоструктора на десен лоб и малък възел. Хормони в норма. Мога ли да пия билката котешки нокът ? Благодаря предварително !
Деси.Иванова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Дек 2019, 17:07

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 19 Дек 2019, 08:12

Деси.Иванова написа:Здравейте! Имам дискретно променена ехоструктора на десен лоб и малък възел. Хормони в норма. Мога ли да пия билката котешки нокът ? Благодаря предварително !

Уважаеми Деси.Иванова,
като противопоказание в листовките на най-популярните хранителни добавки са посочени бременни, кърмачки и хора с трансплантирани органи. Според други източници трябва да се внимава при приложение при пациенти с автоимунни заболявания. Автоимунни заболявания засягащи щитовидната жлеза са тиреоидитът на Хашимото и Базедовата болест. Възлите в щитовидната жлеза не са противопоказание за приема на никоя билка, включително и котешкия нокът.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1046
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Болести на щитовидната жлеза онлайн консултация ендокринолог

Мнениеот georgibip » 11 Яну 2020, 19:17

Здравейте,

На дъщеря ми и откриха базедова болест може ли да се повлияе положително лечението и от приема на водораслите АФА?
Благодаря
Георги Христов
georgibip
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Яну 2020, 19:13

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта