В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.
Добави отговор

Re: Депресия и агресия - как мога да се справя с това?

05 Мар 2020, 10:29

Най-важното е да не преставаш да опитваш да й помагаш и да й показваш, че е ценна за теб. За такива състояния трябва доста време да отминат. И съветът ми е да настояваш да си говорите и да я окуражаваш. Лекарствата са си лекарства, но всичко се случва в главата на приятелката ти и ти трябва да изгониш лошите й мисли.

05 Мар 2020, 16:03

освен да я подкрепите и да проявите търпение, друго не може да се направи от вас в случая. Тези състояния се лекуват само със специализирана помощ!

06 Мар 2020, 10:16

Благодаря за съветите. И аз ще се постарая да съм винаги до нея, но се опасявам, че отношението й към мен се променя. Вече всичко я дразни и все по-често чувам: Остави ме на мира! Ще се опитам да я убедя да започне терапия при психолог... Моля препоръчайте ми добър психолог в Бургас.

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

11 Апр 2020, 14:40

Здравейте, лекар ме диагностицира с ОКР и ми преписа флуансол и хедонин,но се чувствам като парцал, спи ми се постоянно, напълнях, вечер имам някакви ужасни сънища по С. Кинг, а и се събуждам с ужасно главоболие. Мога ли вместо хединин да пия грандаксин. И вместо флуанксол да пия анафранил (но той е по схема и много хапчета трябва да се пият). Кажете за някакъв нов антидепресант открит през последните години. Например бринтеликс. Моля за съвет за антидепресант или с по-малко странични дейстия, не като флуансола и хедонина, които са съпътстани от много странични ефекти, а чета, че и гранданскина или анафранила са с много странични ефекти. Само моля Ви не пишете да се консултурам с психиатъри, консултирал съм се и ползата е никаква

Re: Депресия и разстройства на настроението - мнения и въпроси

13 Апр 2020, 23:07

нед написа:Здравейте, лекар ме диагностицира с ОКР и ми преписа флуансол и хедонин,но се чувствам като парцал, спи ми се постоянно, напълнях, вечер имам някакви ужасни сънища по С. Кинг, а и се събуждам с ужасно главоболие. Мога ли вместо хединин да пия грандаксин. И вместо флуанксол да пия анафранил (но той е по схема и много хапчета трябва да се пият). Кажете за някакъв нов антидепресант открит през последните години. Например бринтеликс. Моля за съвет за антидепресант или с по-малко странични дейстия, не като флуансола и хедонина, които са съпътстани от много странични ефекти, а чета, че и гранданскина или анафранила са с много странични ефекти. Само моля Ви не пишете да се консултурам с психиатъри, консултирал съм се и ползата е никаква

Здравейте, нед!

Лечението при ОКР се преценява и предписва само и единствено от специалист психиатър. Не е подходящо да променяте сам терапия, да спирате назначено лечение, да започвате прием на други лекарства по собствено усмотрение. Това са специфични медикаменти, които се приемат по определена схема (особено при започване на приема и прекратяването му). Може да се навредите. Уведомете лекуващия си психиатър за нежеланите реакции, може да потърсите и друго професионално мнение.

Успех!

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"

Депресия заради карантината за коронавируса?

04 Май 2020, 20:05

Здравейте! Заради коронавируса и мерките, които се взеха ме съкратиха и останах без работа. Не, че я харесвах особено - бях решила да я сменям, но сега се оказва почти невъзможно да си намеря друга. От почти два месеца съм на борсата. Стоя си вкъщи, преглеждам сайтовете за работа и съм се изпокарала с всички... И във фейсбук не влизам...
Нервно ми е и притеснено. Не мога да спя добре. Предполагам, че е някакъв вид депресия, но не ми се иска точно сега да ходя по доктори. Какво ще ме посъветвате? Да пия нещо за успокоение или нещо друго? Понякога ми изтръпват пръстите на ръцете. Това пак ли е от притеснение? Личната ми лекарка ме кара да ходя на изследвания и ми говори за скенери, невролози и някакви такива щуротии... Сигурно нещата ще се успокоят, като почна работа, но за сега ми дайте съвет, моля. Не ми се ходи по доктори.

Re: Депресия заради карантината за коронавируса?

05 Май 2020, 09:02

Твърде е вероятно това състояние да се дължи на тревожност от това, че си останала без работа... Успокоителните в случая няма да ти се разминат, но трябва да ти бъдат изписани от лекар. Колкото и да не ти се иска, ще трябва да се консултираш със специалист.

05 Май 2020, 10:10

Доста неща съм изчела по темата за депресивните състояния и тревожността, които създава принудителното стоене вкъщи заради коронавируса. Аз за щастие не съм принудена да стоя у дома и все още съм на работа, но мои приятели и близки, особено тези с малки деца, които няма кой друг да гледа, се оплакват от подобни състояния. Съветът ми е да си намериш занимание, което да те откъсва от мрачните мисли. Дистанционната работа също е вариант. Потърсила ли си инфо за такава?

06 Май 2020, 16:50

Депресията говори за проблем на централната нервна система, изтръпванията - за проблем на периферната. Аз бих отишла на преглед при невролог задължително. Шансът да мине без лекарства е малък, редно е навреме да се вземат мерки преди нещата да се задълбочат. На хората с депресия не просто "не им се ще" да си признаят, че имат проблем или да киснат по кабинети, на тях с времето започва да "не им се ще" дори да извършват нормални ежедневни дейности като това да излизат навън и да се виждат с приятели, че дори и ходенето до магазина им се вижда тегаво. Не чакайте. Не е до воля или липса на хоби.

03 Юни 2020, 10:00

Innerlane написа:Депресията говори за проблем на централната нервна система, изтръпванията - за проблем на периферната. Аз бих отишла на преглед при невролог задължително. Шансът да мине без лекарства е малък, редно е навреме да се вземат мерки преди нещата да се задълбочат. На хората с депресия не просто "не им се ще" да си признаят, че имат проблем или да киснат по кабинети, на тях с времето започва да "не им се ще" дори да извършват нормални ежедневни дейности като това да излизат навън и да се виждат с приятели, че дори и ходенето до магазина им се вижда тегаво. Не чакайте. Не е до воля или липса на хоби.

Тези състояния, за които говорите, ги има и при мен. Наистина не ми се иска да излизам от къщи и да се срещам с хора. Ходих на психиатър и невролог. Предписа ми Деанксит. Като че ли с него се чувствам по-добре. Започнах и работа, което предполагам, че също ми се отразява положително. Притеснението ми е само да не привикна към деанксита и да не мога без него. Има ли такава опасност?
Добави отговор
Отиди на страница: 1 ... 10, 11, 12, 13, 14