Ефективни народни рецепти и съвети при запек и лениви черва

Re: Сини сливи на сок или на плод са по-ефектни при запек?

Мнениеот Monika_Spasova » 09 Яну 2018, 10:58

Най-ефикасно е да се храним ежедневно с полезни неща и да се следва един и същи ритъм, а не да се прекалява с едно или друго. МНого често се пренебрегват фибрите, или пък се яде обикновен хляб. Ако трявба да сме честни , пълнозърнестия хляб прочиства червата, или пък ленено семе с кисело мляко. Сините сливи имат ефект, но трябва да се пие доста от тях.
Аватар
Monika_Spasova

Re: Диета и хранене при запек и болки в корема .

Мнениеот svetla alex » 21 Яну 2018, 14:00

27140086_1837680932911007_2048029545_o.jpg
27140086_1837680932911007_2048029545_o.jpg (69.22 KiB) Прегледано 1270 пъти

Виждам, че темата е 2016г, но искам да споделя, аз имам дивертикулоза, която е свързана с запека.
Октомври месец направих голямо възпаление на дебелото черво с болка в ляво и подут корем. Влязох в болница, овладяха го със силни антибиотици. Поставиха ми дивертикулоза, около 30бр. разпънати джобчета по червото, които могат да се възпалят от застоялата храна. Ходих при диетолог. На първо място след ставане се пие вода 250мл. може и с лимон. Храненията трябва да са поне 5 за деня, като преди всяко се пие 200-250мл вода и след 15мин се яде. При това заболяване, многото фибри не са препоръчителни, защото раздуват червото и то не може да работи. Трябва да се дъвчи храната много, на пюре, защото слюнката така попада в червото, която е като допълнителен ензим. Има разрешени и забранени храни. Някой от забранените плодове са смокиня, малина, капина, ягода, киви, такива с много малки семки, може да се изтиска сока и да се пие.
Киселото зеле на мен лякарят категорично ми го забрани, лук, чесън, прсно мляко. Чайовете от сена, зърнестец да се отбягват. Те измиват и флората на чеврвата. Много важно е да се взема пробиотик, или кисело мляко, 1/2 кофичка.
Кафе може , но след закуска и известно време. Междинни хранения плод. Дано съм била полезна. Ще бъда благодарна ако някой сподели опит! 57-м годишен режим на хранене, който включваше сутрен кафе, обед някоя закуска, вечер тъпчене с храна, трябва да се смени. :lol: Трудно е, но трябва! :smile:
svetla alex

Мнениеот Pipilota » 22 Яну 2018, 13:33

МНого е странно, че се забраняват фибрите, тоя списъск който си качил е направо в противоречение със здравословното хранене, да се яде хляб, да се ядат бобови, дето толкова надуват, а да се ограничават фибрите.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Ваня Стойчева » 23 Яну 2018, 11:47

Всъщност няма никаква Не логика, неща като луд, и люспите на доматите могат да ви докарат разстойство но не това е полезно за един стомах, затова и не са полезни за проблеми в тях.
Но най-добрата превенция е храненето е да правилно и пълноценно.
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот Rali_hr » 23 Яну 2018, 13:44

А пробвала ли си за запека да включиш храни с фибри, много са полезни за здравето на червата и е важно вскеи ден да се ядат такива храни, това може да дойде от пълнозърнест хляб, от зеленчуци с повече фибри, като ряпа, броколи, карфиол и т.н.
Аватар
Rali_hr

Мнениеот rabotnata pchela » 20 Фев 2018, 22:10

При мен зеленчуците не помагат, само фибри и от от хлебец, нооо има и други начини, топла вода слимон помага страшно много, също така и хуск! :)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот svetla alex » 21 Фев 2018, 12:55

Възпалението на колона при мен е най-вероятно продиктувано от не пиенето на вода. Яденето на много ябълки, праскови , домати с тях утолявах жаждата. Но те раздуват червата и без вода става катастрофа вътре и подут корем с болка. Също консумирах много смокини и люто, овесени ядки. Така, че не мога да кажа, че не съм ползвала фибрите, но явно трябва да се комбинират с другите храни.
След няколко месеца подложена на различни диети, от достатъчно строга само на зеленчуци, парени и сурови и чайове до по нормално хранене, по често и по-малко, без бели брашна, хляб, захар и сладки, оскъдно месо, повече риба, положението не е по-розово. Ходих и при проф. Кацаров във ВМА, който ми предписа комбинация от чай със зърнестец?! Противоречие, но препоръката е сама да намеря начина за освобождаване на червото, не подлежа на някаква интервенция. :banghead:
И така сутрин пия вода с лимон 0,250-0,500, сок от арония, сок от алое, пробиотик и през целият ден около 2л вода-още не съм стигнала нормата, усилието продължава. Храната е изброената по горе, но задължително закуска, обед и вечеря и междинни закуски с плод или сок от морков, целина и ябълка. Лимеца, авокадо и моркова, семена от лен са задължителни. Установих, че млечните храни не ми понасят, от тях получавам газове. Често закусвах кисело мляко с овесени ядки. Сега съм спряла и киселото мляко и сиренето.. Ще опитам, има резултат, ще видя до кога :smile:
Благодаря на всички, отзовали се на моята болка! И дано съм полезна на някой с подобни проблеми! :smile: :wink:
svetla alex

Мнениеот Mon_ton » 21 Фев 2018, 13:07

Много е сложно, аз имам от време на време прпоблеми със стомаха и запек и трудно излизам. Обаче си намерих цаката, свински уши хаха :)
Аватар
Mon_ton

Re: Знаете ли колко бързо се усвояват различните храни? А съобразявате ли с това храненето си?

Мнениеот Rali_hr » 22 Май 2018, 10:03

Пробиотиците са много полезни и са необходими, особено във времето, в което ядем толкова вредна храна. АКо имам здрав стомах, естествено ще имаме и много по-здраво тяло, като цяло.
Аз пия пробиотик 2 пъти годишно по една опаковка - на есен и на пролет.
Аватар
Rali_hr

Re: Знаете ли колко бързо се усвояват различните храни? А съобразявате ли с това храненето си?

Мнениеот kalinka-kuku » 22 Май 2018, 10:21

Не мога да кажа, че се съобразявам с това, дали сега да вечерям краставица, или пък да изям някоя мазна пържола. Никога не ям преди да си легна, така че спокойно се храня тогава, когато преценя с това, което ми се яде в момента.
Аватар
kalinka-kuku

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани болести на храносмилателната система