Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting? Пълен лечебен глад?

Хранителни режими за регулиране на тегло, видове диети, хранене при заболявания

Re: Какво мислите за диетите, които имат дни без храни?

Мнениеот Frac » 04 Юни 2018, 17:37

Мисля, че е прочистващо за организма. Трябва воля обаче, при мен нещо не се получава, смао като ми замирише на нещо готвено и ....отделно в такива дни рецепторите се обострят. Но поздравления за тези, които успяват.
Аватар
Frac

Мнениеот rabotnata pchela » 04 Юни 2018, 18:26

Правила съм го и това, даже сега съм си наумила от днес на обяд до утре на обяд да не ям нищо, пак ще изкарам 24 часа, но така няма да го има онова гладуване, което побърква, когато не ядеш от спане до спане. :mrgreen:
Все пак не трябва да се прекалява, за да не реши тялото,ч е няма да види ядене повече.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Bobo Doll » 05 Юни 2018, 16:35

Според мен гладуването е препоръчително само когато нямаш ниска кръвна захар и не страдаш от анемия. В противен случай може да ви стане лошо, да ви се завие свят или дори да припаднете.
Въпреки че аз не страдат от нито едно от двете, и аз веднъж щях да се сгромолясам, когато след 1-месечна диета реших да правя гладен ден.
Ако все пак решите, че искате да се подлагате на такива диети, помнете да пиете много течности и винаги да имате шоколад или кафе под ръка, в случай че ви стане лошо.
В края на деня не килограмите, а здравето е най-важното!
Аватар
Bobo Doll

Мнениеот rabotnata pchela » 05 Юни 2018, 18:22

то здравето пряко си върви с килограмите. при мен без глад не мърда кантара, може да сваля 2-3 килограма с неистови усилия и режимно хранене, но доакто не включа някой гладен ден, няма мърдане.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Jully » 12 Сеп 2018, 13:07

Те със сигурност много засилват имунитета, само че не може да се каже до колко са полезни в дългосрочен план. Все пак всяко едно тяло си реагира по определен и различен начин.
Аватар
Jully

Мнениеот Локумът » 12 Сеп 2018, 15:47

Това е за млади хора, дето могат да издържат, после като ни се натрупат няколко тона скрити заболявания, хич не става това да се търпи само на вода по цял ден. Макар че имам познати, дето прилагат такива тактики и върху децата си, пречиствали ги били със сух пост.
Аватар
Локумът

Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Ася_Н » 11 Фев 2019, 14:51

Прочетох доста за този начин на хранене, не е просто диета, която да почнеш от раз. Иска си информираност, защото има принципи, които следва да се спазват.
Някой спазва ли такъв режим на хранене, как се чувства, успял ли е да свали килограми?

Интервално хранене/ fasting:

Fasting/постене наричаме интервалите от време, през които (почти) не приемаме калории.
Тези периоди могат да бъдат от няколко часа до няколко дни. През тях в повечето разновидности на постенето не консумираме калории, т.е. само пием вода, чай и кафе. В някои случаи се консумират и други неща, но затова ще говорим във втората част на статията.

Самото интервално хранене представлява:

Редуването на период (почти) без консумация калории, с период, през който се консумират (почти) всички калории.
Както вече казах – периодите може да бъдат без абсолютно никакви калории, а може и да се приемат някои калорични неща. Самата дължина на периодите на хранене зависи от тези на постенето и от начина на редуването им.

Ето няколко примера:

15 часа постим (тук се включва и сънят) и 9 часа имаме да си изконсумираме всички калории. Това прави точно 24 часа, т.е. всеки ден имаме по 15 часа пост редувани с 9 часа, през които ядем. Например първото хранене започва в 12 на обяд, а последното завършва в 21 часа вечерта
2 дни от седмицата постим приемайки значително по-малко калории, а в останалите си ядем „нормално“. Например понеделник и четвъртък се приемат по 600 ккал, а в останалите дни – по 2200 ккал
един ден от седмицата се пости. Например петък вечерта е последното хранене и после чак в неделя сутринта пак се яде
има и по-сложни врътки, които не са на 24 часов режим – например 36 часа гладуваме, след което ядем.

Този тип хранене не е препоръчителен в следните случаи:

при хранителни нарушения като булимия нервоза
при подрастващи до 19 години
хора в напреднала старческа възраст
бременни и кърмещи
част от жените не са ок да постят (продължително време)
хора по-трудно толериращи глада
свикнали на хубава закуска, много гладни или по-активни сутринта
лош толеранс към въглехидратите
метаболитен синдром
Ася_Н

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Кети cat » 11 Фев 2019, 15:07

Аз отслабнах около 5 кг за месец време. Знам че е много, но тъй като имам повечко за сваляне, а и не съм пазила драстични диети никога, явно тялото ми реагира бурно сега.
Аз съм си избрала интервала за хранене от 11ч до 18 ч. И без това вкъщи вечер не сядам да вечерям, че имам много неща за вършене. Затова, на спокойствие през деня, докато съм на работа.
Доволна съм, не се чувствам зле. Първата седмица ми беше трудно, огладнявах, но сякаш бързо свикнах.
Кети cat

Мнениеот Ая123 » 11 Фев 2019, 15:13

Аз също се интересувам, защото издържам дълго време без храна. Просто денем не огладнявам почти и мисля, че фастингът ще ми се получава.
Аз, обаче, за разлика от Кети кат, ще гладувам през деня, а надвечер ще ми е прозореца за хранене. Майка ми така свали доста преди време. От нея се зарибих.
Ая123

Мнениеот Ванила » 11 Фев 2019, 15:27

Аз правя веднъж седмично 24-часов фастинг. Така ми е по-лесно, като не е всеки ден. Процедирам по този начин от почти 3 месеца и определено обиколките са намалели.
По-трудно ще ми е да мисля ден за ден как да се храня. Така е ударно, ама знам че после цяла седмица няма да го мисля.
Ванила

ПредишнаСледваща

Назад към Диети