Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Хранителни режими за регулиране на тегло, видове диети, хранене при заболявания

Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Ася_Н » 11 Фев 2019, 14:51

Прочетох доста за този начин на хранене, не е просто диета, която да почнеш от раз. Иска си информираност, защото има принципи, които следва да се спазват.
Някой спазва ли такъв режим на хранене, как се чувства, успял ли е да свали килограми?

Интервално хранене/ fasting:

Fasting/постене наричаме интервалите от време, през които (почти) не приемаме калории.
Тези периоди могат да бъдат от няколко часа до няколко дни. През тях в повечето разновидности на постенето не консумираме калории, т.е. само пием вода, чай и кафе. В някои случаи се консумират и други неща, но затова ще говорим във втората част на статията.

Самото интервално хранене представлява:

Редуването на период (почти) без консумация калории, с период, през който се консумират (почти) всички калории.
Както вече казах – периодите може да бъдат без абсолютно никакви калории, а може и да се приемат някои калорични неща. Самата дължина на периодите на хранене зависи от тези на постенето и от начина на редуването им.

Ето няколко примера:

15 часа постим (тук се включва и сънят) и 9 часа имаме да си изконсумираме всички калории. Това прави точно 24 часа, т.е. всеки ден имаме по 15 часа пост редувани с 9 часа, през които ядем. Например първото хранене започва в 12 на обяд, а последното завършва в 21 часа вечерта
2 дни от седмицата постим приемайки значително по-малко калории, а в останалите си ядем „нормално“. Например понеделник и четвъртък се приемат по 600 ккал, а в останалите дни – по 2200 ккал
един ден от седмицата се пости. Например петък вечерта е последното хранене и после чак в неделя сутринта пак се яде
има и по-сложни врътки, които не са на 24 часов режим – например 36 часа гладуваме, след което ядем.

Този тип хранене не е препоръчителен в следните случаи:

при хранителни нарушения като булимия нервоза
при подрастващи до 19 години
хора в напреднала старческа възраст
бременни и кърмещи
част от жените не са ок да постят (продължително време)
хора по-трудно толериращи глада
свикнали на хубава закуска, много гладни или по-активни сутринта
лош толеранс към въглехидратите
метаболитен синдром
Ася_Н
 
Мнения: 23
Регистриран на: 08 Яну 2019, 14:33

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Кети cat » 11 Фев 2019, 15:07

Аз отслабнах около 5 кг за месец време. Знам че е много, но тъй като имам повечко за сваляне, а и не съм пазила драстични диети никога, явно тялото ми реагира бурно сега.
Аз съм си избрала интервала за хранене от 11ч до 18 ч. И без това вкъщи вечер не сядам да вечерям, че имам много неща за вършене. Затова, на спокойствие през деня, докато съм на работа.
Доволна съм, не се чувствам зле. Първата седмица ми беше трудно, огладнявах, но сякаш бързо свикнах.
Кети cat
 
Мнения: 95
Регистриран на: 23 Ное 2018, 11:59

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Ая123 » 11 Фев 2019, 15:13

Аз също се интересувам, защото издържам дълго време без храна. Просто денем не огладнявам почти и мисля, че фастингът ще ми се получава.
Аз, обаче, за разлика от Кети кат, ще гладувам през деня, а надвечер ще ми е прозореца за хранене. Майка ми така свали доста преди време. От нея се зарибих.
Ая123
 
Мнения: 111
Регистриран на: 17 Дек 2018, 11:52

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Ванила » 11 Фев 2019, 15:27

Аз правя веднъж седмично 24-часов фастинг. Така ми е по-лесно, като не е всеки ден. Процедирам по този начин от почти 3 месеца и определено обиколките са намалели.
По-трудно ще ми е да мисля ден за ден как да се храня. Така е ударно, ама знам че после цяла седмица няма да го мисля.
Ванила
 
Мнения: 96
Регистриран на: 25 Ное 2018, 12:35

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Роуз » 11 Фев 2019, 15:45

Определено има ефект, но причината си е съвсем тривиална - калориен дефицит. Не е нещо невиждано и нечувано.
Аз рязко намалих калориите и сега съм на 500-650 в двучасов прозорец. Усещам разликата по дрехите си. Но наистина трябва човек да прецени здравословното си състояние, особено ако имаш стомашни проблеми.
Роуз
 
Мнения: 136
Регистриран на: 08 Ное 2018, 10:10

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Ася_Н » 11 Фев 2019, 15:49

500-600 калории звучи твърде малко. Абсурд да оцелея с толкова. По-скоро ще опитам да се движа в рамките на умереното, защото иначе или ще се откажа, или ще се нахвърля върху храната накрая.
Ася_Н
 
Мнения: 23
Регистриран на: 08 Яну 2019, 14:33

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Fire storm » 11 Фев 2019, 15:54

Аз правя така нареченото мини гладуване, 5:2.

Мини-гладуване – Планът 5:2
Чудото на 12-часовото периодично гладуване
Друг режим за периодично гладуване е Планът 5:2, популяризиран от д-р Майкъл Мозли и неговата диета. При него ви е позволено да се храните нормално 5 дни в седмицата и да гладувате само 2. В дните за постене ограничавате храната си до 600 калории или по-малко за мъже, и 500 калории или по-малко за жени. Този вид ограничителен хранителен план е показал сходни ефекти и ползи, като при постоянното умерено ограничаване на калории, сред които са отслабване, подобрена чувствителност към инсулин и подобрения в други биомаркери за здраве. В някои случаи той дори може да е по-ефективен.

Много добре ми действа, не се чувствам отпаднала и като знам че само 2 дни ще имам ограничения, не губя мотивация. За протокола: свалени 4 кг за 2 месеца. Не е много, но аз не спортувам, така че и на това се радвам.
Fire storm
 
Мнения: 57
Регистриран на: 28 Яну 2019, 10:56

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Яна.Гълъбова » 11 Фев 2019, 21:15

Аз сум на 59г. Преди 10г. отслабнах над 14кг. за 1 год. по този начин.Вечер лягах късно между 1 и 3 и сутрин ставах към 9.последното ми хранене беше към 22.ч Сутрин пиех кафе, и нищо друго. Към 14 ч. хапвах зелева салата с кисело мляко, към 18.00ч. пакетче фастъци и към 20-22ч малко нещо местно с черен хляб. Допада ми тази диета и мога да я спазвам без проблем.Искам и сега да я започна , но съм диабетик вече -тип2.По принцип трябва да пия хапчетата си за диабет по време на хранене, и затова питам,мога ли да пазя тази диета като пия хапчета си без да ям?
Яна.Гълъбова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Фев 2019, 20:58

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Dalia » 15 Фев 2019, 18:36

Аз от години съм на този режим и то не за друго, а заради това, че работата ми е извън населено място и ако не си нося храна от дома, просто няма от къде нищо да си купя. Да съм слаба не мога да кажа, но поддържам някаква форма, е и кръгът е форма :lol: но за сега избегвам да се вписвам в него. :lol: Не знам преди да започна да водя този начин на живот с галдуване почти през целия ден и хранене само вечер, дали е имало ефект с отслабване, но организмът ми вече толкова е свикнал на този режим, че си наваксва доста добре пропуснатото от храненията през деня. Да, ако човек е свикнал да се харани сутрин, обед и вечер, може при него и да има ефект, но за такива като мен, тази кауза е изгубена.
Dalia
 
Мнения: 557
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10

Re: Има ли ефект от метода на интервалното хранене или fasting?

Мнениеот Pipilota » 18 Фев 2019, 21:40

Роуз написа:Определено има ефект, но причината си е съвсем тривиална - калориен дефицит. Не е нещо невиждано и нечувано.
Аз рязко намалих калориите и сега съм на 500-650 в двучасов прозорец. Усещам разликата по дрехите си. Но наистина трябва човек да прецени здравословното си състояние, особено ако имаш стомашни проблеми.

Защо да е калориен дефицит? Мога да ти покажа човек, който яде по 2000калории и гладува в същото време по 24 часа, няма нужда да бъде на минус човек, за да сваля с фаст. Причините са съвсем различни, за да се предизвика отслабване с този процес и обикновено този тип гладуване се включва и в определен режим на хранене.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41


Назад към Диети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта