Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Тук можете да зададете въпроси към лекар по акушерство и гинекология, да се консултирате със специалист и да споделите мнения за Вашият проблем. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по акушерство и гинекология

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот slow_b » 02 Фев 2019, 12:43

Здравейте! Ще споделя последователността на оплакванията ,прегледите и резултатите от изследванията.
Жена на 27г, раждала преди 5г , конизация преди 3г. Нямам хронични заболявания и пия само мултивитамини през зимния сезон.
Оплаквания:
- За последните 5-6 месеца нередовен цикъл: закъснява(5-7 дни) или подранява(5 дни).
- Процапване поне 7 дни преди цикъла. Не всеки път, един / два пъти се е случвало.
- Самата менструация всеки път различна: слаба/продължителна,обилна с продължителност 5 дни или процапване/засилване и завършва с процапване.
- Сериозен косопад и акне с единична поява на пъпка около овулация,която трудно се повлиява от мазила.
- При последната овулация уголемяване на гърдите (едната повече). + поява на акне с многобройни пъпки за 3 дни по цялото лице.

Преглед при гинеколог:
Всичко нормално.За последните два дни нямам сексуален контакт. Прави цитонамазка + изследвания на хормони (последна дата цикъл 31.12. ; материал от цитонамазка на 17.01 ; изследване на хормони на 22.01).

Резултати от хорноните (сутрин на гладно):
TSH: 2.640 mIU/L (реф.стойности : 0.270 - 4.200)
Прогестерон : 33.44 nmol/L (реф.стойности: Ф. 0.181 - 2.84 ; Ов.0.385 - 38.1 ; Лут. 5.82 - 76; Меноп. <0.400 мъже< 0.500)
Пролактин: 617.90 mkIU/ml (реф.стойности: 102.00 - 496.00)

Връщам се при гинеколога: За него всичко е нормално и се дължи на стрес (като за последните поне 3 години нищо не се е променило в начина ми на живот). Цитирам го " може да изпиша хормонални препарати ,но те ще оправят симптомите но няма да излекуват основната причина.И така излизам от кабинета с " всичко е нормално ,от стрес е".

При личния доктор. Изпращаме при ендокринолог.Прегледа : измерване на кръвно (идеално),пулс (добре),опипване на щитовидна жлеза (добре).Проверява гърдите: без изтичане на секрет. Според ендокринолога пролактина е завишен и ми изписва "бромокриптин" и след 2 месеца изследване на пролактина.

През това време започва процапване.Този път за няколко дни,кафяв цвят на кръвта,по малко но редовно и не спира.След процапването направо дойде цикъла (подранява с 4дни). Страшно обилно,с големи съсиреци,за 3 дни всичко се изтече.

Идва ред да си взема резултата от цитонамазката.Според гинеколога щом нямам оплаквания да не се притеснявам от това,какво пише на резултата.А той е: " Плоски епителни клетки с дистрофични промени, Много левкоцити,Бактерии."

Въпросите ми са:
Какво значи по простичко резултата от цитонамазката?
Трябва ли допълнително изследване ,като например влаг.секрет?
Ендокринолога трябваше ли да ми пусне допълнителни изследвания?
Като се нормализира пролактина ще нормализира ли хормоналния ми дисбаланс?
Трябва ли да изследвам и други хормони?Кои?
Хормоналния дисбаланс може ли да повлияе на цитонамазката?
Да търся ли второ мнение и към какъв специалист да се обърна?

Благодаря предварително!
slow_b
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Фев 2019, 11:51

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот FramarLekari » 04 Фев 2019, 17:40

MirelaArmenska написа:Здравейте! Моят проблем започна още преди 1 година, когато започнах да водя полов живот с приятеля ми. По време на полов акт и досега винаги съм имала повърхностна болка при проникването, болка при дълбоко проникване, а от близо 5месеца имам и силна болка в яйчниците. Тогава реших да отида на гинеколог и след направен контролен преглед на магарето, той ми каза, че най-вероятно имам гъбична инфекция, защото имах и леко влагалищно течение. Изписа ми Микомакс, Клотримазол крем и глобули. Каза, че приятеля ми също трябва да се лекува с Микомакс и Клотримазол крем. Направихме курса на лечение, но след това проблема пак се върна с пълна сила. Вече имах и парене по време на полов акт и много болезнено подуване на малките срамни устни. Свързах се със същия лекар, каза ми да повторя лечението. Този път нямаше никакви изгледи на подобряване, при което преди месец записах час при друг гинеколог. Помолих да ми бъде направено микробиологично изследване на влагалищен секрет, при което резултатът беше наличие на стафилококова бактерия! От антибиограмата лекарят ми изписа Лефлокс за 1седмица. В началото имах някакво подобрение, но всеки път след полов акт с приятеля ми изпитвам същото парене, подуване и болка в яйчниците. Той няма никакви симптоми, но тази седмица е на преглед за всеки случай. Направо не знам какво да направя вече, лутам се от лекари на лекари и без никакъв ефект... :roll: Моля дайте ми съвет!


Здравейте, MirelaArmenska!

Съветваме Ви отново да си направите микробиологично изследване на вагинален секрет, както и изследване за хламидии. Най-малко 24 часа преди вземане на секрета за изследване не използвайте вагинален душ, тампони или лекарства.
Тук може да прочетете информация:
Изследване за хламидии
Изследване на вагинален секрет

Ако се установи наличие на инфекция, е необходимо провеждане на лечение не само при Вас, но и на партньора Ви.

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1639
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот FramarLekari » 04 Фев 2019, 17:53

slow_b написа:Здравейте! Ще споделя последователността на оплакванията ,прегледите и резултатите от изследванията.
Жена на 27г, раждала преди 5г , конизация преди 3г. Нямам хронични заболявания и пия само мултивитамини през зимния сезон.
Оплаквания:
- За последните 5-6 месеца нередовен цикъл: закъснява(5-7 дни) или подранява(5 дни).
- Процапване поне 7 дни преди цикъла. Не всеки път, един / два пъти се е случвало.
- Самата менструация всеки път различна: слаба/продължителна,обилна с продължителност 5 дни или процапване/засилване и завършва с процапване.
- Сериозен косопад и акне с единична поява на пъпка около овулация,която трудно се повлиява от мазила.
- При последната овулация уголемяване на гърдите (едната повече). + поява на акне с многобройни пъпки за 3 дни по цялото лице.

Преглед при гинеколог:
Всичко нормално.За последните два дни нямам сексуален контакт. Прави цитонамазка + изследвания на хормони (последна дата цикъл 31.12. ; материал от цитонамазка на 17.01 ; изследване на хормони на 22.01).

Резултати от хорноните (сутрин на гладно):
TSH: 2.640 mIU/L (реф.стойности : 0.270 - 4.200)
Прогестерон : 33.44 nmol/L (реф.стойности: Ф. 0.181 - 2.84 ; Ов.0.385 - 38.1 ; Лут. 5.82 - 76; Меноп. <0.400 мъже< 0.500)
Пролактин: 617.90 mkIU/ml (реф.стойности: 102.00 - 496.00)

Връщам се при гинеколога: За него всичко е нормално и се дължи на стрес (като за последните поне 3 години нищо не се е променило в начина ми на живот). Цитирам го " може да изпиша хормонални препарати ,но те ще оправят симптомите но няма да излекуват основната причина.И така излизам от кабинета с " всичко е нормално ,от стрес е".

При личния доктор. Изпращаме при ендокринолог.Прегледа : измерване на кръвно (идеално),пулс (добре),опипване на щитовидна жлеза (добре).Проверява гърдите: без изтичане на секрет. Според ендокринолога пролактина е завишен и ми изписва "бромокриптин" и след 2 месеца изследване на пролактина.

През това време започва процапване.Този път за няколко дни,кафяв цвят на кръвта,по малко но редовно и не спира.След процапването направо дойде цикъла (подранява с 4дни). Страшно обилно,с големи съсиреци,за 3 дни всичко се изтече.

Идва ред да си взема резултата от цитонамазката.Според гинеколога щом нямам оплаквания да не се притеснявам от това,какво пише на резултата.А той е: " Плоски епителни клетки с дистрофични промени, Много левкоцити,Бактерии."

Въпросите ми са:
Какво значи по простичко резултата от цитонамазката?
Трябва ли допълнително изследване ,като например влаг.секрет?
Ендокринолога трябваше ли да ми пусне допълнителни изследвания?
Като се нормализира пролактина ще нормализира ли хормоналния ми дисбаланс?
Трябва ли да изследвам и други хормони?Кои?
Хормоналния дисбаланс може ли да повлияе на цитонамазката?
Да търся ли второ мнение и към какъв специалист да се обърна?

Благодаря предварително!


Здравейте, slow_b!

По отношение на резултата от цитонамазката най-вероятно имате бактериална вагиноза. Акушер-гинекологът ще прецени дали да Ви назначи допълнително изследване на вагинален секрет или ще Ви предпише лечение.

По отношение на хормоните може да се консултирате с ендокринолога д-р Йорданова във форума на Фрамар в тази тема: Проблеми полови жлези, менструация консултация ендокринолог

Успех!

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1639
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот Светльо.Танчето.Даневи » 27 Фев 2019, 19:49

Здравей те на 27 години съм и не съм раждала .
Направих си изследвания във Рамус всички са перфектни само това е на границата
Хламидия трахоматис IgG 10.74- граничен резултат <10 (-)negative; 10-15 borderline; > 15 (+) positive.
Светльо.Танчето.Даневи
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Фев 2019, 19:31

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот Светльо.Танчето.Даневи » 27 Фев 2019, 19:50

[quote="Светльо.Танчето.Даневи"]Здравей те на 27 години съм и не съм раждала .
Направих си изследвания във Рамус всички са перфектни само това е на границата
Хламидия трахоматис IgG 10.74- граничен резултат <10 (-)negative; 10-15 borderline; > 15 (+) positive.[/
Кажете ми какво да правя дай те савет.
Светльо.Танчето.Даневи
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Фев 2019, 19:31

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот Milena Voinova » 27 Фев 2019, 22:57

Здравейте!При гинекологичен преглед днес ,лекарят ми откри запушени тръби и ми каза,че трябва да извърши манипулация с анестезия за отпушване.От притеснение пропуснах да го попитам дали ми е нужна тази манипулация,тъй като нямам намерение да забременявам.Дайте ми съвет какво да правя, трябвали да се подложа на това,болезнена ли е.Благодаря предварително!
Milena Voinova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Фев 2019, 22:45

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот FramarLekari » 06 Мар 2019, 18:55

Milena Voinova написа:Здравейте!При гинекологичен преглед днес ,лекарят ми откри запушени тръби и ми каза,че трябва да извърши манипулация с анестезия за отпушване.От притеснение пропуснах да го попитам дали ми е нужна тази манипулация,тъй като нямам намерение да забременявам.Дайте ми съвет какво да правя, трябвали да се подложа на това,болезнена ли е.Благодаря предварително!


Здравейте, Milena Voinova!

Как е установен този проблем при Вас? Проходимостта на маточните тръби се изследва чрез т.нар. цветна снимка хистеросалпингография или чрез хистеросонография.

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1639
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот FramarLekari » 06 Мар 2019, 18:57

Светльо.Танчето.Даневи написа:
Светльо.Танчето.Даневи написа:Здравей те на 27 години съм и не съм раждала .
Направих си изследвания във Рамус всички са перфектни само това е на границата
Хламидия трахоматис IgG 10.74- граничен резултат <10 (-)negative; 10-15 borderline; > 15 (+) positive.[/
Кажете ми какво да правя дай те савет.


Здравейте, Светльо.Танчето.Даневи!

Покажете резултатите от изследванията на лекаря си!

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1639
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот petya.parvanova » 11 Мар 2019, 20:17

Здравейте, бременна съм в 29 гест. Седмица. След направена микробиология, показваща Кандида албиканс масово, лекаря ми изписа Кандизол 3 капсули 2 за мен 1 за половинката ми и Полижинакс 6 Глобули. Това ще е 3 път поставяне на Полижинакс а капсулите за първи път. Искам да попитам опасни ли са капсулите за бебето. Благодаря предварително.
petya.parvanova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Мар 2019, 20:12

Re: Гинекологични заболявания - онлайн консултация със специалист

Мнениеот FramarLekari » 13 Мар 2019, 19:29

petya.parvanova написа:Здравейте, бременна съм в 29 гест. Седмица. След направена микробиология, показваща Кандида албиканс масово, лекаря ми изписа Кандизол 3 капсули 2 за мен 1 за половинката ми и Полижинакс 6 Глобули. Това ще е 3 път поставяне на Полижинакс а капсулите за първи път. Искам да попитам опасни ли са капсулите за бебето. Благодаря предварително.


Здравейте, petya.parvanova!

Няма достатъчно данни от проучвания за употребата на Кандизол (флуконазол) по време на бременност.
Няколко епидемиологични проучвания не показват повишен риск от вродена аномалия, свързана с прием на една или две перорални дози (един или два пъти по 150 мг) за вагинална кандидоза по време на бременност.
Лекарството се използва по време на бременност само ако ползата оправдава потенциалния риск за плода.

Преценката за прием на медикамента е на акушер-гинеколога!

С уважение,
Медицински екип на "Фрамар"
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1639
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

ПредишнаСледваща

Назад към Акушерство и гинекология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта