Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 17 Мар 2020, 00:35

lili.solano написа:Здравейте, Д-р Йорданова. Искам да ви попитам понеже го спрях рязко Еутирокса 50мг (забравях да го взимам и накрая реших да изчакам за преглед, но сега с това извънредно състояние заради корона вируса, не мога да чакам толкова за да отида на преглед) Та мисълта ми е искам да го започна отначало, но се чудя да започна половинка 25мг и постепенно да увелича на 50 мг или как? Започнах да се потя изведнъж от нищо и сърцебиене да имам. Аз съм с хашимото и хипотиреоидизъм. Моля за отговор! :(

Уважаеми lili.solano,
не знам защо мислите, че мога да взема отношение по въпрос, за който Вие не се постаравате да дайте даже минимални данни. Нито споменавате от колко време приемате медикамента, данни от последни хормонални изследвания или пък кога сте спрели приема. Ако медикаментът е спрян преди 20-30 дни най-правилното е да си пуснете изследване на ТСХ и след това да се прецени.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот lili.solano » 17 Мар 2020, 12:54

Dr Stella Yordanova написа:
lili.solano написа:Здравейте, Д-р Йорданова. Искам да ви попитам понеже го спрях рязко Еутирокса 50мг (забравях да го взимам и накрая реших да изчакам за преглед, но сега с това извънредно състояние заради корона вируса, не мога да чакам толкова за да отида на преглед) Та мисълта ми е искам да го започна отначало, но се чудя да започна половинка 25мг и постепенно да увелича на 50 мг или как? Започнах да се потя изведнъж от нищо и сърцебиене да имам. Аз съм с хашимото и хипотиреоидизъм. Моля за отговор! :(

Уважаеми lili.solano,
не знам защо мислите, че мога да взема отношение по въпрос, за който Вие не се постаравате да дайте даже минимални данни. Нито споменавате от колко време приемате медикамента, данни от последни хормонални изследвания или пък кога сте спрели приема. Ако медикаментът е спрян преди 20-30 дни най-правилното е да си пуснете изследване на ТСХ и след това да се прецени.

Здравейте д-р Йорданова,

Благодаря за отговора. Взимам Еутирокс от повече от 5 години. Като през годините съм вземала, първо 25 мг , после ми промениха от 25мг един ден и един ден 50мг да ги редувам. От близо 2 години съм на 50 мг. Спрях го Еутирокса 50мг някъде преди месец. Последни данни от изследванията ми са от Септември миналата година с стойност TSH - 2.31µUI/ml с референтни стойности от 0,27-4,20µUI/ml
lili.solano

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 18 Мар 2020, 08:34

lili.solano написа:Здравейте д-р Йорданова,
Благодаря за отговора. Взимам Еутирокс от повече от 5 години. Като през годините съм вземала, първо 25 мг , после ми промениха от 25мг един ден и един ден 50мг да ги редувам. От близо 2 години съм на 50 мг. Спрях го Еутирокса 50мг някъде преди месец. Последни данни от изследванията ми са от Септември миналата година с стойност TSH - 2.31µUI/ml с референтни стойности от 0,27-4,20µUI/ml

Уважаеми lili.solano,
препоръчително е да проведете изследване на ТСХ, ФТ4 и спрямо резултатът да се определи дозата. Има много работещи лаборатории, но повечето са с редуцирано работно време. В сайтовете на лабораториите е публикувано кои работят и с какво работно време. Ако това не може да се осъществи, е препоръчително да възобновите приема на Еутирокс, като дозата е по-безопасно да бъде 25 мкг.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот lili.solano » 18 Мар 2020, 16:44

Dr Stella Yordanova написа:Уважаеми lili.solano,
препоръчително е да проведете изследване на ТСХ, ФТ4 и спрямо резултатът да се определи дозата. Има много работещи лаборатории, но повечето са с редуцирано работно време. В сайтовете на лабораториите е публикувано кои работят и с какво работно време. Ако това не може да се осъществи, е препоръчително да възобновите приема на Еутирокс, като дозата е по-безопасно да бъде 25 мкг.

Благодаря за отговора! Лек ден Ви желая! :)
lili.solano

Мнениеот margarita.iordanova » 03 Апр 2020, 10:21

Здравейте д-р Йорданова,пиех ,,rocaltrol 0,25mkg-няма го,започнах ,,ОСТЕО Д,, вече го няма.Моля Ви да ми кажете какво да правя,имам за 2 седмици.Веднага след операцията получих крампи,отново ме приеха в болницата и ми назначиха рокалтрол.Сега съм в паника и страх.
margarita.iordanova

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 05 Апр 2020, 09:49

margarita.iordanova написа:Здравейте д-р Йорданова,пиех ,,rocaltrol 0,25mkg-няма го,започнах ,,ОСТЕО Д,, вече го няма.Моля Ви да ми кажете какво да правя,имам за 2 седмици.Веднага след операцията получих крампи,отново ме приеха в болницата и ми назначиха рокалтрол.Сега съм в паника и страх.

Уважаема margarita.iordanova,
в момента единствената алтернатива за пациенти като Вас е Алфа Д3 1 мкг. Докато не се внесат нови количества калцитриол /Рокалтрол или Остео Д/ приемайте алфа Д3. Обърнете се към наблюдаващия Ви ендокринолог за да определите дозата и как да се проследявате.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Dara777 » 05 Апр 2020, 10:39

Здравейте,д-р Йорданова!Във връзка със субфебрилна Т около 37.2 -37.4 ,която поддържам от година,си правя различни изследвания,за да открия причината. В началото на тази година ми откриха тиреодит на Хашимото.Анти тиреоглобулин ми беше 154.8 при норма (5-100).Сред месец повторих изследването,без прием на медикаменти и резултатът беше 119.7 при норма 5-100.Тогава пуснах още и ТСН 3.90 при норма 0.3-3.6,анти ТПО 0.5 при норма 0.00-16.00.Тогава ми назначиха еутирокс 25мг ,който приемах в продължение на 1 седмица и спрях,защото се чувствах ужасно с него,силно главоболие,виене на свят.Продължих със Селен,който пия и до днес.Казаха ми 3 месеца се приема,3 месеца пауза и пак така.След месец пак пуснах само ТСХ,и резултата беше 3.52 при норма 3.6.Имам възел,който казаха не е рисков.Имам уголемена щит.жлеза.Често правя и стрептококови инфекции,изпотявания.Според вас,дали е възможно тази температура да се дължи на хашимото,или напълно отхвърляте това ?Благодаря предварително !
Dara777

Мнениеот Dara777 » 05 Апр 2020, 12:58

Пропуснах да споделя,че също имам хроничен гастрит,Герб с езофагит,рефлуксен пангастрит,хроничен дуоденит,дразним колон и безкамачен холецистит.Ако това е от някакво значение.
Dara777

Мнениеот zlkost » 05 Апр 2020, 22:32

Здравейте, др Йорданова, от две години пия Еутирокс от 0.25 мг , причината - хипотиреоидизъм в следствие на силен стрес , нивата на TSH преди да започнада пия лекарствата варираха между 3,5 и 6. Антителата са в норма / при всички изследвания/. Сега с лекарствата TSH е около 2. Въпросът ми е мога ли да спра Еутирокс или поне да пробвам и да проследя нивата на TSH и как трябвада стане това - постепенно с намаляване на дозата и при спирането трябва ли да приемам селен и някакви други добавки? Благодаря за отговора! На 41 години съм.
zlkost

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 06 Апр 2020, 12:01

Dara777 написа:Здравейте,д-р Йорданова!Във връзка със субфебрилна Т около 37.2 -37.4 ,която поддържам от година,си правя различни изследвания,за да открия причината. В началото на тази година ми откриха тиреодит на Хашимото.Анти тиреоглобулин ми беше 154.8 при норма (5-100).Сред месец повторих изследването,без прием на медикаменти и резултатът беше 119.7 при норма 5-100.Тогава пуснах още и ТСН 3.90 при норма 0.3-3.6,анти ТПО 0.5 при норма 0.00-16.00.Тогава ми назначиха еутирокс 25мг ,който приемах в продължение на 1 седмица и спрях,защото се чувствах ужасно с него,силно главоболие,виене на свят.Продължих със Селен,който пия и до днес.Казаха ми 3 месеца се приема,3 месеца пауза и пак така.След месец пак пуснах само ТСХ,и резултата беше 3.52 при норма 3.6.Имам възел,който казаха не е рисков.Имам уголемена щит.жлеза.Често правя и стрептококови инфекции,изпотявания.Според вас,дали е възможно тази температура да се дължи на хашимото,или напълно отхвърляте това ?Благодаря предварително !

Уважаеми Dara777,
тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, засягащо изключително само щитовидната жлеза. Вярно е, че щитовидната жлеза има участие в термогенезата, но за да има повишаване на температурата на тялото трябва да имаме повишена функция. Във вашия случай, се е констатира нормална и даже намалена функция. Няма как да се свърже наличието на субфебрилна температура с това заболяване. Трябва да се търси в друга посока.
Dr Stella Yordanova

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната