Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпроси към едоктинолог, да се консултирате със специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Ще получите съвет и професионален отговор от лекар специалист по ендокринология.
Д-р Стелла Йорданова

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 15 Юли 2020, 23:32

iva.bliznakova написа:Здравейте, д-р Йорданова,

Приемам ежедневно L Thyroxin таблетки 1/2 от 0.050 мг. Пия селен, Б комплекс, фолиева киселина като добавки, тъй като планирам бременност. Направих преди дни изследвания със следните показатели:

- TSH - 1.9950 (0.5500-4.7800)
- TAT - 186.8 <115.00
- MAT - 17.18 < 34.00

Трябва ли да ме притеснява тази повишена стойност на ТАТ, най-вече с оглед забременяване, и какво да предприема като допълнителен прием според Вас? Благодаря Ви предварително!

Уважаема iva.bliznakova,
стойността на ТАТ се смята, че няма съществено отношение към забременяването. Не мисля, че Ви се налага да приемате нещо допълнително. Това което, трябва да се има предвид от всяка жена приемаща Л-тироксин е, че по време на бременност нуждите от медикамента рязко се увеличават. Това е причината да е необходимо ежемесечно изследване на ТСХ.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот iva.bliznakova » 16 Юли 2020, 19:17

Dr Stella Yordanova написа:
iva.bliznakova написа:Здравейте, д-р Йорданова,

Приемам ежедневно L Thyroxin таблетки 1/2 от 0.050 мг. Пия селен, Б комплекс, фолиева киселина като добавки, тъй като планирам бременност. Направих преди дни изследвания със следните показатели:

- TSH - 1.9950 (0.5500-4.7800)
- TAT - 186.8 <115.00
- MAT - 17.18 < 34.00

Трябва ли да ме притеснява тази повишена стойност на ТАТ, най-вече с оглед забременяване, и какво да предприема като допълнителен прием според Вас? Благодаря Ви предварително!

Уважаема iva.bliznakova,
стойността на ТАТ се смята, че няма съществено отношение към забременяването. Не мисля, че Ви се налага да приемате нещо допълнително. Това което, трябва да се има предвид от всяка жена приемаща Л-тироксин е, че по време на бременност нуждите от медикамента рязко се увеличават. Това е причината да е необходимо ежемесечно изследване на ТСХ.


Благодаря Ви много! Ще го имам предвид при успешна бременност надявам се!
iva.bliznakova
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Юли 2020, 20:14

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот М.88 » 22 Юли 2020, 13:35

Здравейте, на 31 години съм, с диагноза Хашимото от преди година и половина. Пуснах си хормони контролно, като резултатът е ТСХ 1.31 при граници 0.34-5.6 и фт4 - 6,71 при граници 7.90-14.40. Този път не съм си пускала антитела, но педи година бяха 15 пъти над нормата, с тсх 2.4, при граница до 4. Въпросът ми е притеснителна ли е моментнтата комбинация на тсх и фт4? Необходимо ли ще бъде да пия някакво лекарство за постигане на нормални стойности на фт4? Благодаря.
М.88
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Юли 2020, 13:29

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 24 Юли 2020, 07:38

М.88 написа:Здравейте, на 31 години съм, с диагноза Хашимото от преди година и половина. Пуснах си хормони контролно, като резултатът е ТСХ 1.31 при граници 0.34-5.6 и фт4 - 6,71 при граници 7.90-14.40. Този път не съм си пускала антитела, но педи година бяха 15 пъти над нормата, с тсх 2.4, при граница до 4. Въпросът ми е притеснителна ли е моментнтата комбинация на тсх и фт4? Необходимо ли ще бъде да пия някакво лекарство за постигане на нормални стойности на фт4? Благодаря.

Уважаеми М.88,
за момента не е необходимо да вземате лекарства, но е препоръчително да повторите изследванията след 2-3 м. Възможно е да се касае за начало на промяна във функцията на щитовидната жлеза, но също и да е неточност в методиката на изследване.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот elly2812 » 14 Авг 2020, 14:45

Здравейте, д-р Йорданова, Употребата на ашваганда подходяща ли е при хипотиреоидизъм и хашимото Ако да, то каква е ползата?
Благодаря
elly2812
 
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Фев 2017, 15:15

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 15 Авг 2020, 07:39

elly2812 написа:Здравейте, д-р Йорданова, Употребата на ашваганда подходяща ли е при хипотиреоидизъм и хашимото Ако да, то каква е ползата?
Благодаря

Уважаеми elly2812,
билколечението е отделна област и има много по-подходящи места във форума, където да питате за хранителните добавки, които сте решили да приемате.
Няма посочени противопоказания за прием на ашваганда от пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, включително и при хипотиреоидизъм и тиреоидит на Хашимото. Има източници, които посочват, че е възможно да подобрява функцията на щитовидната жлеза. Тези твърдения, обаче не почиват на доказателства.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот GalenaTodorova » 24 Авг 2020, 14:08

Говорят ли резултати ми за хипофункция, понеже в момента не мога да направя консултация с ендокринологи, се допитвам до вас.
Прикачени файлове
Screenshot_20200824_130628.jpg
Screenshot_20200824_130628.jpg (192.1 KiB) Прегледано 109 пъти
GalenaTodorova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Авг 2020, 14:03

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Авг 2020, 07:34

GalenaTodorova написа:Говорят ли резултати ми за хипофункция, понеже в момента не мога да направя консултация с ендокринологи, се допитвам до вас.

Уважаема GalenaTodorova,
изследванията показват, че щитовидната жлеза функционира нормално, т.е. нямате хипотиреоидизъм.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот boriana.cekova » 21 Окт 2020, 14:14

Д-р Йорданова, здравейте!
Аз съм с диагноза Хашимото и взимам еутирокс 5 дни по 50 мг. и 2 дни по 75 мг. на седмица.
Може ли да взимам респигард? Има ли противопоказания при тази диагноза?
Могат ли да се пият добавки за имунната система?
boriana.cekova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 21 Окт 2020, 14:07

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 22 Окт 2020, 07:50

boriana.cekova написа:Д-р Йорданова, здравейте!
Аз съм с диагноза Хашимото и взимам еутирокс 5 дни по 50 мг. и 2 дни по 75 мг. на седмица.
Може ли да взимам респигард? Има ли противопоказания при тази диагноза?
Могат ли да се пият добавки за имунната система?

Уважаема boriana.cekova,
производителят на респигард не е посочил наличието на противопоказания за приема. В друг продукт, регистриран като медикамент, който съдържа лизати от бактерии, е посочено, че е противопоказан при автоимунни заболявания, каквото е и тиреоидитът на Хашимото /респигард е регистриран като хранителна добавка, информацията за него е от листовката му/. При прием на имуностимулатор при автоимунно заболяване препоръчвам преценка на оценка на очакваните ползи спрямо рисковете.
Dr Stella Yordanova
 
Мнения: 1181
Регистриран на: 26 Окт 2011, 16:42

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта