Д-р Искрен Станилов - ветеринарна медицина

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Re: Д-р Искрен Станилов - ветеринарна медицина

Мнениеот idoneva » 09 Апр 2014, 10:38

Искрено благодаря за изчерпателния отговор!
Ако не би ви затруднило, да, ще съм благодарна да се запозная по-подробно с инфекциозните заболявания, които би причинило ухапването от гризач.
Извинявам се за невежеството, но във връзка с какво са посочени и кърлежите като преносители за инекциозна зараза - като евентуални паразити по гризачите?
Благодаря отново!
Поздрави :)
idoneva

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 10 Апр 2014, 17:41

idoneva написа:Искрено благодаря за изчерпателния отговор!
Ако не би ви затруднило, да, ще съм благодарна да се запозная по-подробно с инфекциозните заболявания, които би причинило ухапването от гризач.
Извинявам се за невежеството, но във връзка с какво са посочени и кърлежите като преносители за инекциозна зараза - като евентуални паразити по гризачите?
Благодаря отново!
Поздрави :)

В клас Бозайници най – многобройния разред са гризачите. Тук не разглеждаме хамстера като отделен вид, а разред гризачи като цяло.

” Във връзка с какво са посочени и кърлежите като преносители за инфекциозна зараза - като евентуални паразити по гризачите? „

Да, гризачите могат да бъдат опаразитени. Част от паразитиращите агенти пренасят болестотворни възбудители.

Примерно:

Благоприятно място за отдих на част от гамазовите кърлежи са гнездата на гризачите. Кърлежите паразитират по гризачите ,а при хора причиняват сърбежи и дерматити по кожата, но е възможно и да са преносители на кърлежовия енцефалит, плъхов петнист тиф, хеморагични трески с бъбречен синдром, Ку – треска и др.

Гризачите могат да бъдат преносители и на ларвите и нимфите на кърлежите от семейство иксодови. Възрастната форма паразитира при други бозайници, включително и хора. Кърлежи от това семейство могат да бъдат преносители на инфекциозни възбудители причиняващи заболявания като: Туларемия, Лаймска болест Марсилска треска, Западнонилска треска, Кримска Конго хеморагична треска и др.

Специфичен преносител на Чумната бактерия Yersinia pestis е плъховата бълха.

Гризачите могат да са резервоар на Папатациева треска и Лайшманиоза, като преносител на заболяването са Папатаците ( дребни летящи кръвосмучещи насекоми ).
Също могат да са резервоар на Лептоспироза, Листериоза, Салмонелоза, Токсоплазмоза, Трихинелоза и др.

Като цяло заключението е че гризачите могат да бъдат източници на много заболявания, с различен патогенен агент и различен механизъм на предаване на заболяването.

„ Инфекциозните заболявания, които би причинило ухапването от гризач? „

Няма специфично развитие на патогени в слюнчните жлези на гризачи с изключение на възбудителите на инфекциите Бяс и Судоко. Възможността от заразяване с бяс е минимална, а доколкото съм запознат, България е свободна от болеста Судоко. Но както човешката уста не е стерилна, така и устната кухина на гризача не е. Има микроорганизми, който при наличието на входна врата (каквато е раната) биха могли да предизвикат локална (само на мястото на ухапване ) инфекция, която при немарливост може да премине и в по-тежка форма.

Затова препоръчвам винаги след ухапване от Гризач да се посети Хуманен лекар, който да обработи раната и да започне наблюдение на общото състояние на ухапания. Това не означава, че като ни ухапе домашен хамстер трябва да получим инфаркт, знаейки колко много зараза има по гризачите :) а просто да не подхождаме с пренебрежение и да обърнем внимание на раната.

Надявам се да съм бил полезен и не се притеснявайте при правилно отглеждане на вашия любимец, той ще е по-здрав и безопасен от всеки безстопанствен бозайник или птица.
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

За контакти: Справочник Фрамар.
Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот idoneva » 11 Апр 2014, 10:50

Бяхте ми изключително полезен, д-р Станилов, за което отново Ви благодаря.
Вече съм по-скокойна, тъй като раната, слава Богу, почти изчезна напълно, а и хигиената, която се изисква от нас като собственици на хамстера, е на ниво.
Истината е, че при прочита на толкова много заболювания, човек си дава сметка колко опасно може да бъде едно такова наглед безобидно животно като гризача.
Отново Ви благодаря, имайте прекрасен ден!
idoneva

Мнениеот pdimitrova » 11 Апр 2014, 11:48

Бих искала да попитам, възможно ли е куче хъски на 7 години да умре за 2 минути, от преплитане на червата. Нямаше никакви признаци, просто легна и това е.
pdimitrova

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 18 Апр 2014, 19:22

pdimitrova написа:Бих искала да попитам, възможно ли е куче хъски на 7 години да умре за 2 минути, от преплитане на червата. Нямаше никакви признаци, просто легна и това е.

Предполагам, че търсите отговор с " Да " или " Не ", но според мен информацията която сте написали е недостатъчна.

Ако желаете да проведем дискусия, моля свържете се с мен на посочения телефон,на цената на обикновен разговор, без допълнителни импулси.

Ако желаете да прегледате подобно мнение моля кликнете на линка : topic-t8901.html
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот DQY » 24 Апр 2014, 07:18

Здравейте докторе,
Имам един малко "рус" въпрос...но все пак.С детето ми намерихме коте,изоставено от майката.Видима възраст максимум две седмици.Не можеше да стои на краката си т.е да ходи стабилно,очите му бяха все още мътни,като едното беше затворено,възпалено.Грижих се за нвго една нощ.На другия ден му намерих приемна майка,но след няколко дена не го видях при нея.Въпросът ми е:възможно ли е толкова малко коте да пренася бяс или други болести?
DQY

Мнениеот 78818371 » 10 Юни 2014, 08:49

Здравейте д-р Станилив,

Отново имам нужда от консултация и съвет с Вас. Имам една котенка, която е на около 9 години. Преди време започна да кашля. Направиха и снимка и се оказа, че има нещо на бялото дробче. Сложиха й антибиотик - депо- с удължено действие и й давах дехидрин по 1/4 на ден. Още на втория ден се повлия и спря да кашля. Бяхме даже и на ехография. Оказа се, че има нещо на съчицето - някаква тъкан - от неизяснен произход. 2 месеца след лечението тя нещо отново започна да кашля. На едните снимки единия лекар твърди, че има течност в дробчето от лявата страна пред сърцето, а другият твърди, че няма. Котенцето кашля сега от време на време ама кашля като с хрип - все едно когато човек е болен и има хрипче и се опитва да го изкашля и като го изкашля вече не се чува хрипче. Ей такова нещо. Посъветваха ме да й направя още едно лечение с Азатрил 100мг./5мл. за 1 седмица. Може ли някакво мнение от Ваша страна.
78818371

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 10 Юни 2014, 22:22

78818371 написа:Здравейте д-р Станилив,

Отново имам нужда от консултация и съвет с Вас. Имам една котенка, която е на около 9 години. Преди време започна да кашля. Направиха и снимка и се оказа, че има нещо на бялото дробче. Сложиха й антибиотик - депо- с удължено действие и й давах дехидрин по 1/4 на ден. Още на втория ден се повлия и спря да кашля. Бяхме даже и на ехография. Оказа се, че има нещо на съчицето - някаква тъкан - от неизяснен произход. 2 месеца след лечението тя нещо отново започна да кашля. На едните снимки единия лекар твърди, че има течност в дробчето от лявата страна пред сърцето, а другият твърди, че няма. Котенцето кашля сега от време на време ама кашля като с хрип - все едно когато човек е болен и има хрипче и се опитва да го изкашля и като го изкашля вече не се чува хрипче. Ей такова нещо. Посъветваха ме да й направя още едно лечение с Азатрил 100мг./5мл. за 1 седмица. Може ли някакво мнение от Ваша страна.

Здравейте,

С радост бих дал мнението си по зададените от вас въпроси, но за целта, ще ви помоля да ми изпратите всички съпътстващи изследвания и документи на имейл iskren.stanilov@abv.bg. и се свържете с мен на телефона посочен в Справочник Фрамар или оставете в съобщението ваш номер за връзка.
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот 78818371 » 11 Юни 2014, 16:30

Dr Iskren Stanilov написа:
78818371 написа:Здравейте д-р Станилив,

Здравейте,

С радост бих дал мнението си по зададените от вас въпроси, но за целта, ще ви помоля да ми изпратите всички съпътстващи изследвания и документи на имейл iskren.stanilov@abv.bg. и се свържете с мен на телефона посочен в Справочник Фрамар или оставете в съобщението ваш номер за връзка.

Благодаря за съдействието. Както винаги изключително любезен и компетентен!

Поздрави
78818371

Мнениеот nicky120790 » 21 Юни 2014, 00:03

Здравейте д-р Станилов,

Имам нужда от съвета Ви.Имам хъски на 5 години.От около 2 години насам има кожни проблеми.Засилват се през лятото и намаляват зимата.Ушите му често се възпаляват.Но се справяхме някак си досега.Докторите казват че е алергия.На последната консултация(която беше преди няколко седмици) ми изписаха някакъв шампоан.Но не виждам голяма промяна.Да не кажа никаква.Обикновено се зачервява под мишниците,между крачетата и около муцунката.Тази година обаче има и по лапите.Струва ми се и че ушите му са зачервени.Постоянно се чеше,а е обезпаразитен.Ползвам Адвантикс,защото живеем в Малта и пясъчните мухи за често срещани.А доколкото знам Адвантикс е наи доброто средство.Тази вечер докато си играехме случайно му открих някаква бучка на бузата.Не е зачервена,но си е бучка.Надуто е.И липсва козина.Миналата година имаше такава на врата,но се оказа че се е разранил докато се е чешел.Беше се и инфектирало.Притеснява ме обаче факта,че за първи път виждам зачервяванe и между пръстите на лапите му.Около устата е зачервен.Малко на носа и между краката.Нормални ли са кожните алергии при хъскитата според Вас и какво мога да предприема?Притеснявам се да няма лайшманиоза защото симптомите са същите както при кожния дерматит.Ще го заведа на преглед в понеделник,но дотогава ще Ви бъда много благодарна ако можете да дадете мнението си като специалист.

Благодаря Ви предварително
nicky120790

ПредишнаСледваща

Назад към Ветеринарна медицина