Д-р Искрен Станилов - ветеринарна медицина

Ако можеха да говорят, но не могат, затова нека поговорим вместо тях. Споделетe всичко за вашите домашни любимци - типични или екзотични.
Онлайн консултация с д-р Искрен Станилов и д-р Деница Русева

Re: Д-р Искрен Станилов - ветеринарна медицина

Мнениеот Petq93 » 04 Фев 2014, 11:23

Много Ви благодаря за подробното обяснение! Тези хранителни добавки Epakitin и регафитон мога ли да му ги давам като той в момента приема Renal cani ,доксициклин, вит К, преднивет, Енап , като последното го пие от вчера. Ако му давам тези хранителни добавки и лечебна храна възможно ли е заедно с тези лекарства , които пие вече, да му се предозира и натовари организма?
Petq93

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 04 Фев 2014, 20:11

Petq93 написа:Много Ви благодаря за подробното обяснение! Тези хранителни добавки Epakitin и регафитон мога ли да му ги давам като той в момента приема Renal cani ,доксициклин, вит К, преднивет, Енап , като последното го пие от вчера. Ако му давам тези хранителни добавки и лечебна храна възможно ли е заедно с тези лекарства , които пие вече, да му се предозира и натовари организма?

Здравей Petq93,

Аз лично смятам, че не би било проблем комбинацията на Renal cani и Легафитон, препоръчвам Доксициклина да се комбинира с хепатопротектор, какъвто е Легафитона. Нека да премине курса с Renal cani и тогава може да включите и Epakitin-на. И все пак, аз не мога да се ангажирам с назначаване на лечение без преглед, затова моля преди да използвате, какъвто и да е ветеринарно медицински продукт с цел подобряване здравословното състояние на вашия любимец, да направите консултация с личния си ветеринарен лекар. Да възможно е претоварване на организма, затова е много важно всичко да става под контрола на лекуващия ветеринарен лекар.
Състоянието на вашия любимец не позволява експерименти и своеволия. Всичко трябва да става по строго определен начин и под контрол, затова доверете се на специалистите и спазвайте стриктно техните препоръки, дарете със спокойствие кокерчето, защото заболяванията му го изискват. Аз виждам, че сте сериозно заинтересувани да подобрите неговото състояние, затова имайте търпение и не се отказвайте. Пожелавам ви благоприятен развой на здравословното му състояние. При спешни случай, може да ползвате посочените контакти 24/7 :Справочник Фрамар.
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

За контакти: Справочник Фрамар.
Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот Petq93 » 05 Фев 2014, 14:11

Много Ви благодаря! Ще направим всичко възможно, днес започваме с Роял канин, надявам се да я яде, защото вече отказва да яде старите си гранули, хапва само месце, днес му дадох телешко, но не искам да прекаляваме , за да не се влоши, все пак има протеини в месото . Дано да хареса новата си храна и да се подобри. Още веднъж Ви благодаря, ще се свържа с Вас, ако имаме проблеми с хапването, иначе постоянно се допитваме до нашия ветеринар. Много е добър, но все пак реших да попитам и Вас . Благодаря и хубав ден ! :)
Petq93

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 06 Фев 2014, 11:12

Dr Iskren Stanilov написа:
Petq93 написа:Много Ви благодаря! Ще направим всичко възможно, днес започваме с Роял канин, надявам се да я яде, защото вече отказва да яде старите си гранули, хапва само месце, днес му дадох телешко, но не искам да прекаляваме , за да не се влоши, все пак има протеини в месото . Дано да хареса новата си храна и да се подобри. Още веднъж Ви благодаря, ще се свържа с Вас, ако имаме проблеми с хапването, иначе постоянно се допитваме до нашия ветеринар. Много е добър, но все пак реших да попитам и Вас . Благодаря и хубав ден ! :)

Мерси, за мен тази дискусия беше удоволствие, продължавайте борбата, надявам се всичко да мине в най - благоприятния си развой. Радвам се, че се възползвахте от услугата на forum.framar.bg, не се чудете при нужда от друга консултацията, пишете ни. :)
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот Татяна Илиева » 17 Фев 2014, 18:11

Здравейте д-р Станилов! Имам котарак на около 4 години /осиновен е и затова не знаем точната му възраст/. От една седмица на лапичката му се появи едно образувание, което леко кърви, но не му причинява болка. Водихме го при лекуващия му лекар в Бургас и днес, 17.02. той ми съобщи, че не е на 100% сигурен, но смята че това е плоскокетъчен тумор и трябва да се изреже. Изпращам ви снимка, ако можете само по нея да прецените какво е и дали има нехирургично лечение. Все пак трябва да му се изреже едно пръстче, а не съм сигурна дали е наложително. Котарака има направена ваксина RCP на 14.02, като са му прилагани и противопаразитни лекарства - против глисти и бълхи на 14.01.2014.
фиг.1.jpg
фиг.1.jpg (643.07 KiB) Прегледано 1339 пъти
Благодаря ви предварително.
Татяна Илиева

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 17 Фев 2014, 22:10

Татяна Илиева написа:Здравейте д-р Станилов! Имам котарак на около 4 години /осиновен е и затова не знаем точната му възраст/. От една седмица на лапичката му се появи едно образувание, което леко кърви, но не му причинява болка. Водихме го при лекуващия му лекар в Бургас и днес, 17.02. той ми съобщи, че не е на 100% сигурен, но смята че това е плоскокетъчен тумор и трябва да се изреже. Изпращам ви снимка, ако можете само по нея да прецените какво е и дали има нехирургично лечение. Все пак трябва да му се изреже едно пръстче, а не съм сигурна дали е наложително. Котарака има направена ваксина RCP на 14.02, като са му прилагани и противопаразитни лекарства - против глисти и бълхи на 14.01.2014.
фиг.1.jpg

Здравейте Татяна Илиева,

Не знам дали моя комп. има проблем, но не мога да видя нищо друго освен черен фон на снимката, затова ще ви помоля да я изпратите на e-mail: iskren.stanilov@abv.bg . Благодаря предварително.

P.S. Аз съм привърженик на Хирургичния подход за лечение и винаги бих избрал него пред друг, затова не съм най - обективния ветеринар относно вашия случай. :( Но ще се постарая да бъда обективен и безпристрастен.
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 18 Фев 2014, 19:45

Татяна Илиева написа:Здравейте д-р Станилов! Имам котарак на около 4 години /осиновен е и затова не знаем точната му възраст/. От една седмица на лапичката му се появи едно образувание, което леко кърви, но не му причинява болка. Водихме го при лекуващия му лекар в Бургас и днес, 17.02. той ми съобщи, че не е на 100% сигурен, но смята че това е плоскокетъчен тумор и трябва да се изреже. Изпращам ви снимка, ако можете само по нея да прецените какво е и дали има нехирургично лечение. Все пак трябва да му се изреже едно пръстче, а не съм сигурна дали е наложително. Котарака има направена ваксина RCP на 14.02, като са му прилагани и противопаразитни лекарства - против глисти и бълхи на 14.01.2014.
фиг.1.jpg

Здравейте Татяна Илиева,

Мерси за снимките, качеството е отлично и всичко се вижда.
За съжаление ще ви разочаровам, защото и аз смятам, че най - добре би било да отстраните това образувание.

За да докажете на 100% произхода на тумора, може да вземете проба за хистологично изследване. След доказването на тумора може да използвате химеотерапевтици, един от който е 5 флуороурацил. В София има Ветеринарни специалисти, който могат да ви помогнат, бих могъл да ви свържа с тях, ако проявявате интерес.
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

Мнениеот Татяна Илиева » 19 Фев 2014, 15:58

Dr Iskren Stanilov написа:
фиг.1.jpg

Здравейте Татяна Илиева,

Мерси за снимките, качеството е отлично и всичко се вижда.
За съжаление ще ви разочаровам, защото и аз смятам, че най - добре би било да отстраните това образувание.

За да докажете на 100% произхода на тумора, може да вземете проба за хистологично изследване. След доказването на тумора може да използвате химеотерапевтици, един от който е 5 флуороурацил. В София има Ветеринарни специалисти, който могат да ви помогнат, бих могъл да ви свържа с тях, ако проявявате интерес.
Благодаря Ви д-р Станилов за бързия и компетентен отговор. Котаракът ще бъде опериран след 5-ти март и предполагам, че тогава ще може да се вземат проби за хистологично изследване. Ще си позволя при нужда отново да Ви безпокоя, но засега ще изчакаме да мине операцията. Още веднъж Ви благодаря, защото Вашето мнение ми помогна да взема решение. Желая Ви спорен ден и много доволни и щастливи пациенти.
Татяна Илиева

Мнениеот idoneva » 08 Апр 2014, 11:27

Здравейте д-р Станилов!
Искам да задам следното запитване - вчера ме ухапа хамстерът ми, текна малко кръв, аз го промих с вода и малко сапун, също със спирт, но ме притеснява фактът, че все пак е бозайник и искам да попитам, дали трябва да посетя лекар за имуназация, знам,че заразяването по този начин с тетанус или бяс е малко вероятно, но все пак - има ли опасност?
Хамстерът е на 39 дни, взехме го преди 15 дни от зоомагазин.
Благодаря предварително :)
idoneva

Мнениеот Dr Iskren Stanilov » 08 Апр 2014, 22:13

idoneva написа:Здравейте д-р Станилов!
Искам да задам следното запитване - вчера ме ухапа хамстерът ми, текна малко кръв, аз го промих с вода и малко сапун, също със спирт, но ме притеснява фактът, че все пак е бозайник и искам да попитам, дали трябва да посетя лекар за имунизация, знам,че заразяването по този начин с тетанус или бяс е малко вероятно, но все пак - има ли опасност?
Хамстерът е на 39 дни, взехме го преди 15 дни от зоомагазин.
Благодаря предварително :)

Здравейте idoneva,

Нека първо да се запознаем с класификацията на хамстера. Той е от Царство Животни, Тип Хордови, Клас Бозайници, разред Гризачи, Подразред Мишеви, надсемейство Мишеобразни, семейство Хомякови и най накрая подсемейство Хомяковидни. Изписах всичко това, за да подчертая следното:
Хамстерът като представител на разред гризачи, теоретично представлява сериозна заплаха като възможен биологичен и механичен преносител на инфекциозни възбудители. Отделно от друга страна стой опасността от евентуалното наличие на кърлежи пренасящи болестотворни агенти сами по себе си. Ако желаете подробна информация относно евентуалните инфекциозни заболявания пренасяни от гризачите и кърлежите като вектори, моля посочете в следващия коментар.Опасност от заразяване с инфекциозен причинител на заболяването бяс е минимална.

От друга страна след като сте закупила хамстера от зоомагазин, той е питомен и като такъв не би трябвало да е рисков, както би бил един див, а й предполагам тези животинки са получили нужните ветеринарно медицински грижи.

Според мен вероятността от евентуална локална инфекция, както от самото захапване, така и вторично от често срещаните инфекциозни възбудители е по-голяма. Наблюдавайте дали имате отпадналост, температура, а раната за зачервяване, оток и болка и при наличието на такива незабавно посетете хуманен лекар.
С поздрав,
Д-р Искрен Станилов

Аватар
Dr Iskren Stanilov

ПредишнаСледваща

Назад към Ветеринарна медицина