Как и кога правилно да пием вода - научни факти, здравословни ползи и развенчани заблуди

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Кога да пия вода - преди или след хранене?

Мнениеот rabotnata pchela » 17 Яну 2017, 14:57

Yunona написа:И аз се чудя при толкова много информация по въпроса защо са тези дискусии.
Нещата са ясни и прости - когато започнем да се храним, в стомаха се отделят стомашни сокове (киселинни), които разграждат храната. Като пием вода, тя разрежда тези сокове и храносмилателните процеси не могат да се извършат добре. Затова е препоръчително да се пие вода половин час преди хранене - за това време тя ще напусне стомаха. А след хранене е добре да се изчака час-час и половина, за да дадем възможност на стомашните сокове да свършат основната част от работата си.
Това го зная още от своя баща (Светла му памет!). У дома никога не сме пили вода по време на хранене. Само вино :) Но то е киселинно и подпомага храносмилането. Пийте вино, хора :)

Оф, как бих пила вино, но хич не го обичам. Нахраня ли се инстиктивно почвам да търся вода, но се старая поне 20-30 минути да минат и тогава да се наливам, ама вкусно ми е. макар че знам всички препоръки защо не трябва, много ми се пие.
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот gomez123 » 17 Яну 2017, 16:51

И какво се оказа - и пиенето на вода си било изкуство :lol: . Хората цели фермани са изписали за водата и нейното действие, че кои сме ние да казваме :lol: .
gomez123

Re: Наистина ли има ефект топлата вода с лимон?!

Мнениеот kauda » 24 Фев 2017, 11:45

Топлата вода с лимон трябва да е ежедневие, но все пак, ако човек се храни супер нездравословно, залага яко на въглехидратите, то няма как да види някакъв ефект особен....
Аватар
kauda

Re: Наистина ли има ефект топлата вода с лимон?!

Мнениеот sofi_black » 01 Мар 2017, 18:20

Не вярвам, една гола топла вода и лимон какво ще подейства.
sofi_black

Мнениеот страстоцвет » 13 Мар 2017, 12:27

Въпреки че както казах, не съм привърженик на водата, провокиран от тази тема се зачетох повече и според някои научни умове, пиенето на вода не е чак толкова лошо. Проблемът е при студените напитки и газираните такива. По принцип след като човек е преял е добре да пие вода, защото спомага храносмилането. По време на хранене пиенето на вода притъпява чувството за ситост и човек продължава да яде. Поуката е следната - може вода по време на хранене, малко и тя да е топла (т..е със стайна температура), без студена, и без кола на масата, а не както съветват от рекламата й. :mrgreen:
страстоцвет

Мнениеот Guppy » 13 Мар 2017, 16:28

Мен в пиенето на вода на масата ме спира точно това, че когато пийна сякаш чувството на тежест преминава и продължавам да ям и така до безкрайност, докато не мога да дишам вече.
Аватар
Guppy

Мнениеот Yarost » 13 Мар 2017, 16:36

Чувала съм, че се спира с пиенето на вода половин час преди хранене и може да се пие половин час след. А като цяло студената вода не е препоръчителна.
Yarost

Мнениеот miron » 14 Мар 2017, 10:39

Преди хранене се препоръчва баш преди да се седне на масата да се изпие 1 голяма чаша вода, за да запълни малко стомаха и да не се яде толкова. :mrgreen: А за това дали е полезно или вредно, аз си пия по малко вода, винаги имам половин чаша при мен, не виждам каква е разликата от това да ям супа, и да пийна малко вода с нея, ако водата не е от хладилника, а става авъпрос за вода на стайна температура.
miron

Мнениеот Snejna » 25 Мар 2017, 12:41

Много често ожаднявам докато се храня, уж било, щото не пия вода достатъчно през целия ден, само че аз си се наливам доволно. :roll:
Аватар
Snejna

Re: Как да разберем от какво количество вода се нуждае тялото ни?

Мнениеот страстоцвет » 28 Апр 2017, 15:46

Не трябва и с водата се прекалява, това за 30-те милилитра на ден по-скоро може да се отнася за лятото, когато тялото се поти повече. трябва да се пие вода, но не трябва и да е фикс идея.
страстоцвет

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети