Кръвни изследвания - въпроси и резултати

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с изследвания и лабораторни резултати, да споделяте мнения и да получите съвет - кръвни изследвания,имунология и алергология, микробиология и други.

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот FramarLekari » 15 Апр 2019, 13:18

Nikiko написа:Здравейте, липазата ми варира 10 U/L или 11 U/L при референтни граници 8 – 78. Ниско ли е ?


Здравейте,

Стойностите на липаза при Вас са в норма.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1949
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот FramarLekari » 15 Апр 2019, 14:30

Гергана.Тодорова написа:Здравейте, детето ми е на шест месеца и половина. В кръвните изледвания пише лимфоцити 83.60% референтни стойности 50-70 гранулоцити 13.40% референтни стойности 20-50 Трябва ли да се притеснявам? Напълно здрав е и не е боледувал :roll:


Здравейте,

Препоръчително е да се консултирате с педиатъра на детето.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1949
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот FramarLekari » 12 Юли 2019, 10:45

gphilipova написа:Здравейте, моля за разчитане на ПКК на дете на 9 г. Направена е след прием на Амоксиклав за 7 дни след ухапване от куче:
WBC ( Левкоцити - бр.) 7.01 x10^9/L 4.50 - 13.50
Ly% (лимфоцити) ↑ 48.6 % 20.0 - 48.0
Mo% (моноцити) 7.0 % 1.0 - 11.0
Eos% (еозинофили) 3.7 % До 6.5
Baso% (базофили) 0.30 % До 2.0
Neu% (неутрофили) 40.4 % 40.0 - 70.0
Ly# (лимфоцити) 3.41 x10^9/L 1.000 - 4.000
Mo# (моноцити) 0.49 x10^9/L До 0.800
Eos# (еозинофили) 0.260 x10^9/L До 0.500
Baso# (базофили) 0.02 x10^9/L До 0.140
Neu# (неутрофили) 2.830 x10^9/L 2.000 - 7.000
RBC ( Еритроцити - бр.) 4.79 x10^12/L 3.70 - 5.30
Hgb ( Хемоглобин ) 136 g/L 111 - 143
Hct ( Хематокрит ) 0.384 L/L 0.300 - 0.440
MCV (ср. обем на еритроцита) 80.2 fL 77.0 - 92.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.4 pg 25.0 - 32.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 354 g/L 320 - 360
RDW (вариация на ерит. р-ие) 11.6 % 11.0 - 15.5
Plt ( Трoмбоцити ) 350 x10^9/L 140 - 440
MPV (ср. обем на тромбоцита) 10.2 fL 7.2 - 11.0
Pct (Тромбокрит) 3.60 ml/L 2.00 - 4.10
PDW (ширина на тр р-ие) SD 11.7 fL 8.0 - 23.0
***** ДКК - мануално * ***** ***************
St (Пръчкоядрен гранулоцит) 0.04 До 0.06
Sg (Сегментоядрен гранулоцит) 0.35 0.40 - 0.64
Eo (Еозинофилен гранулоцит) 0.06 До 0.06
Ba (Базофилен гранулоцит) 0.00 До 0.02
Mo (Моноцит) 0.07 0.01 - 0.11
Ly (Лимфоцит) 0.48 0.20 - 0.48
Pl (Плазмоцит) 0.00 До 0.01

Притеснява ме Ly% (лимфоцити)


Здравейте,

Промените в стойностите са незначителни, което изключва повод за притеснение.

Ако все пак нещо Ви тревожи, можете да се консултирате и с педиатъра на детето.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1949
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот orell » 17 Фев 2020, 17:07

Здравейте, днес при ПКК, забелязах занижени стойности на MPV 6.9, при долна граница 7.8. Останалите стойности са в норма. Има ли база за притеснение и налагат ли се допълнителни изследвания.
Благодаря!
orell
 
Мнения: 3
Регистриран на: 28 Яну 2020, 22:23

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот FramarLekari » 18 Фев 2020, 14:24

orell написа:Здравейте, днес при ПКК, забелязах занижени стойности на MPV 6.9, при долна граница 7.8. Останалите стойности са в норма. Има ли база за притеснение и налагат ли се допълнителни изследвания.
Благодаря!


Здравейте,

Самостоятелното интерпретиране на стойностите на MPV (среден обем на тромбоцитите) не предоставя информация за нещо конкретно.

Стойностите се интерпретират заедно с другите кръвни показатели. Ако те са нормални, не би трябвало да има повод за притеснения.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1949
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот danimira.stoyanova » 14 Мар 2020, 02:58

Здравейте, има ли повод за притеснение?
Пуснах профилактични изследвания на дъщеря ми, която е на 1 год.
Стойностите на WBC (левкоцити-бр.) 5.20 при реф.стойности 6.00-17.00
LY% (Лимфоцити) 71.5% при реф.стойности 50.0%-70.0%
MCHC (Cp. HgB конц. в еритр.) 354g./l. реф.стойности 260-340
MPV (Ср.обем на тромбоцита) 9.3 fl при реф.стойности 5.7-7.9
danimira.stoyanova
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Мар 2020, 02:46

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот FramarLekari » 18 Мар 2020, 09:16

danimira.stoyanova написа:Здравейте, има ли повод за притеснение?
Пуснах профилактични изследвания на дъщеря ми, която е на 1 год.
Стойностите на WBC (левкоцити-бр.) 5.20 при реф.стойности 6.00-17.00
LY% (Лимфоцити) 71.5% при реф.стойности 50.0%-70.0%
MCHC (Cp. HgB конц. в еритр.) 354g./l. реф.стойности 260-340
MPV (Ср.обем на тромбоцита) 9.3 fl при реф.стойности 5.7-7.9



Здравейте,

Възможно е леко понижените стойности на левкоцити да са резултат от наскоро прекарана инфекция, в комбинация с някои медикаменти (например антибиотици). Имайте предвид, че няма как да се постави диагноза на база отделни кръвни показатели.

Ето защо е необходимо да се консултирате с личния педиатър на детето, който е подробно запознат с неговото състояние.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1949
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот Beba89 » 05 Май 2020, 12:40

Здравейте! Може ли да коментирате изследванията на синът ми (3г и 10 м).Според педиатъра е вирусна инфекция, но аз много се притеснявам от стойностите на левкоцитите и моницитите. Детето е с температура, без др оплаквания. Не е приемал лекарства, освен за температурата. ЦРП е 8.29
Прикачени файлове
Screenshot_20200504-120746.jpg
Screenshot_20200504-120746.jpg (342.21 KiB) Прегледано 206 пъти
Screenshot_20200504-120737.jpg
Screenshot_20200504-120737.jpg (361.69 KiB) Прегледано 206 пъти
Screenshot_20200504-120713.jpg
Screenshot_20200504-120713.jpg (368.32 KiB) Прегледано 206 пъти
Beba89
 
Мнения: 17
Регистриран на: 13 Фев 2020, 14:12

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот FramarLekari » 11 Май 2020, 10:28

Beba89 написа:Здравейте! Може ли да коментирате изследванията на синът ми (3г и 10 м).Според педиатъра е вирусна инфекция, но аз много се притеснявам от стойностите на левкоцитите и моницитите. Детето е с температура, без др оплаквания. Не е приемал лекарства, освен за температурата. ЦРП е 8.29



Здравейте,

Данните от лабораторните изследвания отговарят на вирусна инфекция, но само по тях не може да се постави окончателна и сигурна диагноза. Необходимо е детето е да бъде прегледано от лекар, за да се направи оценка на цялостното състояние. Тъй като това явно е направено от личния педиатър, доверете се на неговата преценка.
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1949
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот danieldegu » 16 Авг 2020, 02:02

Здравейте! Бих искал да попитам, дали тези изследвания са нормални за момче на 17 години и, ако има нещо притеснително, дали бихте могли да дадете съвет или препоръка. Благодаря предварително!
Прикачени файлове
FEA9D47F-8D37-42CC-A6CF-9B2A7A265573.jpeg
FEA9D47F-8D37-42CC-A6CF-9B2A7A265573.jpeg (375.67 KiB) Прегледано 146 пъти
1431C8E1-D26C-4AA5-B9C0-00DC6B43E410.jpeg
1431C8E1-D26C-4AA5-B9C0-00DC6B43E410.jpeg (404.57 KiB) Прегледано 146 пъти
5810BE07-2EBA-4954-8263-A0B8CFF5F8CE.jpeg
5810BE07-2EBA-4954-8263-A0B8CFF5F8CE.jpeg (259.59 KiB) Прегледано 146 пъти
danieldegu
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Авг 2020, 01:31

ПредишнаСледваща

Назад към Изследвания и лабораторни резултати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта