Кръвни изследвания - въпроси и резултати

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с изследвания и лабораторни резултати, да споделяте мнения и да получите съвет - кръвни изследвания,имунология и алергология, микробиология и други.

Re: Кръвни изследвания - въпроси и резултати

Мнениеот FramarLekari » 27 Юли 2022, 17:46

mbcla написа:Здравейте, как ще коментирате удебелените резултати за мъж на 34 годишна възраст. Защо ми е чак толкова висок тестостерона, не пия никакви добавки или стероиди? Нещо адренално ли е, защото преди време си изследвах и DHEA-S и също беше много висок. Пия само креатин, с които според научните изследвания може да се дължат увеличенията на Билирубин и другите чернодробни изследвания. И амилазата ми от години е така завишена, но панкреасът на ултразвук не показва изменения, а другите ми ензими когато съм ги изследвал винаги са в норма, само тя е завишена.

Neu# (неутрофили) ↓ 1.930 x10^9/L 2.000 - 7.000
Общ белтък (Total protein) 76.90 g/l 64.00 - 83.00
Албумин (Albumin) 49.40 g/l 35.00 - 52.00
Креатинин (Creatinine) 85.00 µmol/l До 104.00
Билирубин - общ ( Total Bilirubin ) ↑ 24.60 µmol/l До 21.00
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin ) ↑ 8.40 µmol/l До 6.50
Холестерол - общ ( Total Cholesterol ) ↑ 5.27 mmol/l До 5.20

Холестерол - HDL-Cholesterol 1.59 mmol/l Над 1.45
Холестерол - LDL-Cholesterol calc. ↑ 3.27 mmol/l До 3.00
Холестерол VLDL-Cholesterol 0.41 mmol/l До 1.10
Триглицериди (Triglyceride ) 0.90 mmol/l До 1.70
АсАТ (GOT; AST) 33.50 U/l До 40.00
АлАТ (GPT; ALT) 23.60 U/l До 41.00
Гама ГТ ( GGT ) 46.00 U/l До 60.00
АсАТ (GOT; AST) 33.50 U/l До 40.00
АлАТ (GPT; ALT) 23.60 U/l До 41.00
Гама ГТ ( GGT ) 46.00 U/l До 60.00
Креатин фос. киназа ( CPK ) ↑ 346.00 U/l До 190.00
LH ( Лутеинизиращ Хормон )² 5.27 IU/l 1.70 - 8.60
FSH ( Фоликул Стим. Хормон )³ 2.09 IU/l 1.50 - 12.40
Estradiol (Естрадиол)⁴ 147.00 pmol/l 41.40 - 159.00
Testosterone ( Тестостерон ) ↑ 45.90 nmol/l 9.90 - 27.80
Алфа - амилаза ( Amylase ) ↑ 122.00 U/l До 100.00

Благодаря за разяснението!

Здравейте,
Чернодробните изследвания, с изключение на билирубина, са в норма. По-високият общ билирубин може да се дължи на скъсен живот на червените кръвни клетки (еритроцити), което налага пълна кръвна картина с морфология на еритроцитите, или някои наследствени заболявания на черния дроб, при които билирубин не се утилизира добре. Ехографско изследване на черния дроб, жлъчен мехур и жлъчни пътища е препоръчително. Алфа-амилаза е вътреклетъчен ензим, който може да се повиши при различни възпалителни и други заболявания, прием на някои медикаменти, при които има клетъчни увреждания, не само при засягане на задстомашната жлеза. Високият холестерол може да се повлияе с подходяща диета. Високият тестостерон налага консултация с уролог и ендокринолог, за да се диагностицира причината за неговото повишаване. Относно повишената креатин фосфокиназа - необходимо е да се посочи кой изоензим е повишен, тъй като в организма се срещат три нейни форми (изоензими). Ако се касае за повишен изоензим-ММ, то вероятната причина е мускулно увреждане, ако сте се натоварили сериозно при тренировки. Бихте могли да направите пауза, ако тренирате усилено, за период от няколко седмици и да не приемате креатин. След това направете нови изследвания, за да видите дали ще има промяна в повишените показатели.
Пониженият брой неутрофили може да се дължи на наскоро прекарана вирусна инфекция. Този показател също трябва да се проследи в динамика.

С уважение,
Медицински отдел на Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1979
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Предишна

Назад към Изследвания и лабораторни резултати

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта