Julay написа:Здравейте г-жо Тодорова! Поисках съвет в друга тема, но мисля че въпросите са ми към точно такъв специалист, какъвто сте Вие. Аз съм разтревожена и объркана майка. Преди 2 седмици разбрах, че момичето ми,което е на 17 прави секс със доста по-голямо момче, на 26г. И по това, което бе написано във ФБ се разбра, че инициативата е нейна. Успехът и е отличен, много интелигентна, улегнала, оправна, обществено ангажирана, бих казала и доста популярна в нашето населено място със външността си и културата си. Шокирана съм доста и оттогава нямам мира. Говорих с нея и почти нищо не разбрах, но подучух, че иска да е той "секс-партньор". Даже ми е трудно да го произнеса. Ужасена съм ,не от събитието ,а от факта, че го прави не с приятел, защото щях да я разбера, а с този, който не мога да кажа, че я уважава много.Приятелките и, разбира се я подкрепят, но аз не мога вече да разговарям с нея ,а бяхме толкова близки! Загубих и ума и дума! Как да говоря с нея? Какво и е липсвало ,за да постъпи така? Отчаяна съм! Бях доста либерална с нея и по отношение на излизане и по отнощение на скъпи дрехи и т.н. Исках да е най-хубавата, но не за такива неща , а за нейното самочувствие! Тя дълго време няма приятел, това много я нараняваше, но често говорихме, че и това ще се случи. Как да и покажа, че ще трябва да и наложа някакви ограничения,много ми е трудно?
От някои нейне писания разбирам, че тя говори , че го обича и иска да му го напише . Не зная дали да настоявам да се разделят или да говоря с него. но тя фактически няма други взаимоотношения с него. Не мисля, че е здравословно за нея да поддържа такава връзка! Пак повтарям, ако имаше някакво приятелство с него щях да приема този факт, вэпреки, че и е рано, но не мога да разбера защо се е съгласила на такава връзка!
Julay написа:Здравейте г-жо Тодорова! Поисках съвет в друга тема, но мисля че въпросите са ми към точно такъв специалист, какъвто сте Вие. Аз съм разтревожена и объркана майка. Преди 2 седмици
разбрах, че момичето ми,което е на 17 прави секс със доста по-голямо момче, на 26г. И по това, което бе написано във ФБ се разбра, че инициативата е нейна. Успехът и е отличен, много интелигентна, улегнала, оправна, обществено ангажирана, бих казала и доста популярна в нашето населено място със външността си и културата си. Шокирана съм доста и оттогава нямам мира. Говорих с нея и почти нищо не разбрах, но подучух, че иска да е той "секс-партньор". Даже ми е трудно да го произнеса. Ужасена съм ,не от събитието ,а от факта, че го прави не с приятел, защото щях да я разбера, а с този, който не мога да кажа, че я уважава много.Приятелките и, разбира се я подкрепят, но аз не мога вече да разговарям с нея ,а бяхме толкова близки! Загубих и ума и дума! Как да говоря с нея? Какво и е липсвало ,за да постъпи така? Отчаяна съм! Бях доста либерална с нея и по отношение на излизане и по отнощение на скъпи дрехи и т.н. Исках да е най-хубавата, но не за такива неща , а за нейното самочувствие! Тя дълго време няма приятел, това много я нараняваше, но често говорихме, че и това ще се случи. Как да и покажа, че ще трябва да и наложа някакви ограничения,много ми е трудно?
От някои нейне писания разбирам, че тя говори , че го обича и иска да му го напише . Не зная дали да настоявам да се разделят или да говоря с него. но тя фактически няма други взаимоотношения с него. Не мисля, че е здравословно за нея да поддържа такава връзка! Пак повтарям, ако имаше някакво приятелство с него щях да приема този факт, вэпреки, че и е рано, но не мога да разбера защо се е съгласила на такава връзка!
Здравейте,
Извинявайте за закъснелия отговор! Дъщеря ви е във възраст, в която конфликтът родител дете е най-силен. Този вечен проблем "родители-деца" е може би най-важният междуличностен проблем във възрастта на юношеството. от неговото решение зависят много неща в живота на човека, но най-вече формирането на личностни качества и умения за справяне. Основният ефект от преориентирането на общуването в юношеска възраст от семейството към връстниците, е нарастването на неразбирането. от една страна, родителите все по-малко знаят къде и с кого с техните деца, притесняват се когато закъсняват и дори се плашат от нещата, които могат да им се случат. най-често вместо да определят чувствата си те налагат ограничения и забрани, което допълнително влошава взаимоотношенията . От друга страна, юношите все повече настояват родителите да аргументират своите решения и изисквания. Това невинаги е лесно, а и такива желания възрастните приемат като омаловажаване на техния авторитет. Юношите се нуждаят от повече самостоятелност, възможност да вземат сами решения и по този начин да се подготвят за живота на възрастните. А родителите сякаш не забелязват, че децата им са пораснали и карат по "инерция." Предпочитат вместо да обясняват много-много да се налагат. Всъщност това е форма на борба за власт. Когато правата и отговорностите не са договорени и формулирани в новите условия (децата са пораснали), често се стига до сблъсък на интереси.
За развитие на уменията за справяне, е много важен родителския модел. Но това доколко едно дете и юноша ще се идентифицира с родителите си зависи от общуването между тях. В споделеното от вас никъде не открих какво е отношението на баща и. Оставам с впечатлението, че вие сама отглеждате дъщеря си и се опитвате да я моделирате по свой образ и подобие. Страхувате се да не бъде наранена и да не страда. Разбирам ви, но най-вероятно дъщеря ви в момента се идентифицира с неподходящ модел за подражание. В тази възраст влиянието на референтната група е най-силно. Аз не мога да ви отговоря какво е липсвало на дъщеря ви за да постъпи така. Това може да се случи в процес на психологическо консултиране, което горещо ви препоръчвам. Не разбрах дали за дъщеря ви начина и на общуване с този мъж е проблем или тя го приема за нормално. Не бива да се пренебрегва размитата ценностна система, която променя обществото не само в България, но и в световен мащаб. Трудно ми е да определя какъв е вашият стил на общуване. Ако е бил либерален е очаквано решенията да не се обсъждат, а всеки да постъпва така, както сметне за добре. Проявява се всетърпимост и неангажираност с другите. Не е добре ако е бил хаотичен - стилът на контрол е непоследователен, понякога авторитарен, друг път либерален и по-рядко демократичен. Препоръчвам ви да не се намесвате грубо в отношенията между дъщеря ви и нейният приятел, защото това ще породи по-голяма съпротива. Не налагайте своята позиция. Опитайте се да я мотивирате за разговор с психолог, може първо да е индивидуален, а след това да бъдете заедно. Уважавайте нейното мнение и я изслушвайте внимателно, като се стараете да не употребявате клишета от рода на "Защото така трябва!", "Защото съм ти родител и ще правиш каквото ти казвам!" Споделете своите чувства и притеснения открито, като и обясните, че правите всичко това, защото много я обичате, но и дайте възможност да говори без да я прекъсвате. Опитайте се да приемете нейната гледна точка, колкото и да ви е трудно. Всичко това би се получило много по-успешно ако се доверите на специалист. Желая ви успех!