Рубриката на психолога - подкрепа и взаимопомощ, полезни съвети

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Галина Тодорова – психолог-консултант

Мнениеот mimi1949 » 19 Яну 2015, 21:05

Здравейте от известно време мисля,че получавам панически атаки.За последно след влизане в хипермаркет започна да ми се вие свят и докато стигна до касата вече си чувах сърцето в ушите,втриса ме,главата ми щеше да се пръсне и краката и ръцете ми се разтрепераха.Не можах да издържа и излязох от магазина.След половин час може би всичко отмина,без силното главоболие.На следващия ден дори в банята ми се случи,едвам се изплакнах,беше ме страх че ще припадна.Моля дайте ми съвет какво лечение да предприема и има ли начин да се справя с билки.Благодаря ви!
mimi1949

Мнениеот Galina Todorova » 21 Яну 2015, 08:04

mimi1949 написа:Здравейте от известно време мисля,че получавам панически атаки.За последно след влизане в хипермаркет започна да ми се вие свят и докато стигна до касата вече си чувах сърцето в ушите,втриса ме,главата ми щеше да се пръсне и краката и ръцете ми се разтрепераха.Не можах да издържа и излязох от магазина.След половин час може би всичко отмина,без силното главоболие.На следващия ден дори в банята ми се случи,едвам се изплакнах,беше ме страх че ще припадна.Моля дайте ми съвет какво лечение да предприема и има ли начин да се справя с билки.Благодаря ви!

Здравейте,
Обикновено паническите атаки са следствие от една прекомерна и нереалистична тревожност, която най-често е породена от "катастрофални" мисли за бъдещето. Разбира се, има и други причини някои хора да са по-тревожни от други. Важно за Вас е да проследите колко често ви се случва това и с каква продължителност. Ефективни начини за справяне с тревожността са психотерапията, релаксиращи техники, промяна в начина на живот и личностни промени. Някои от промените в начина на живот, които могат да намалят склонността към пристъпи на паника, са овладяването на стреса, редовното спортуване, елиминирането на стимулантите и захарта, забавянето на ритъма на живот, осигуряването на почивка и промяна в нагласите като перфекционизма, прекомерното желание да бъдеш харесван и прекалената нужда от контрол. Най-ефикасна в лечението с паническите атаки остава психотерапията, която ще ви научи да разпознавате мислите, които определят чувствата на тревога, яд, вина. Ето защо е добре да се консултирате с психолог, който ще ви помогне да се справите с този проблем. Не се изключва и медикаментозно лечение. То зависи от силата и интензивността на паническите ви атаки. Това лечение също се определя от специалист. Като препоръка: не отлагайте консулт с психолог и психиатър. Пожелавам Ви Успех!
Аватар
Galina Todorova

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Den » 23 Яну 2015, 15:28

Здравейте!Спрях да пия Серопрам преди 2 дни.Просто вече няма същия ефект ,както в началото,макар и да взимам максимална доза,предписана от психиатъра ми.Върнаха се сиптоми като замайване на главата и постоянното чувство,че ще припадна.Искам да попитам мога ли веднага да започна прием на Деанксит?Срах ме е да не се получи някакво взаимодействие с предишното лекарство.Доктора ми е в чужбина и няма как да се свържа с него.Колко време след приема на Деанскит мога да очаквам положителни резултати?
Den

Мнениеот nie_mojem_vsishko » 25 Яну 2015, 12:12

Здравейте, постоянно мисля лоши неща за децата си,и да не ги нараня,лоша майка ли съм,това дали ще отшуми с времето,понякога си мисля ,че съм луда и ,че не съм добра майка? Аз дори не ги бия,защо мисля такива неща незнам.
nie_mojem_vsishko

Мнениеот Galina Todorova » 25 Яну 2015, 21:34

nie_mojem_vsishko написа:Здравейте, постоянно мисля лоши неща за децата си,и да не ги нараня,лоша майка ли съм,това дали ще отшуми с времето,понякога си мисля ,че съм луда и ,че не съм добра майка? Аз дори не ги бия,защо мисля такива неща незнам.

Здравейте,
Разбира се, че не сте лоша майка. Но сте прекалено тревожна и контролираща. Това най-вероятно е причината да страдате от натрапливи мисли, които са срамни и недопустими. Те от своя страна ви карат да се чувствате виновна и още по-тревожна. Препоръчвам ви да посетите психолог или психотерапевт, който ще ви помогне да разберете какъв и къде е точно проблема. Колкото по-скоро потърсите професионална помощ, толкова по-бързо и лесно ще се справите с това си състояние.
Пожелавам Ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Некадърността на Светослав Скрински ме разболя още повече...

Мнениеот iliander » 26 Яну 2015, 16:13

Мнението е изтрито от FramarAdmin2
iliander

Мнениеот nie_mojem_vsishko » 27 Яну 2015, 16:22

Ходя при психолог,вече 7 сесии сме минали,но още си имам тези мисли.Благодаря ви.Понякога ме е страх да седя с децата сама,направо се побърквам,някакви нерви ми се появяват питам се дали ще мине това нещо.
nie_mojem_vsishko

Мнениеот Galina Todorova » 27 Яну 2015, 19:51

nie_mojem_vsishko написа:Ходя при психолог,вече 7 сесии сме минали,но още си имам тези мисли.Благодаря ви.Понякога ме е страх да седя с децата сама,направо се побърквам,някакви нерви ми се появяват питам се дали ще мине това нещо.

Здравейте,
Добре ще бъде да направите консулт с психиатър, защото може да се окаже, че страдате от обсесивно-компулсивно разстройство, а неговото лечение включва задължително и медикаментозна терапия. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот Helena » 28 Яну 2015, 19:12

Здравейте!
На 23 години съм, от две години и половина, след прекарана нервна криза развих агорафобия,която се проявява на периоди, 2,3 месеца е много силна,пречи ми изцяло да излизам навън, после намалява. Пила съм анти-депресанти, не ми повлияха. Пробвах хомеотерапия преди около един месец- взимах Argentum Nitricum, които повлия много зле на психиката ми. Спрях го и сега взимам Ignatia Amara, от 3 дена, за да се оправя психически. Все още се чувствам много зле, не мога да се справя със стреса, никога не съм се чувствала толкова лошо, имам чувството че ще полудея. Към кого трябва да се обърна- психиатър или може би невролог? какви медикаменти бихте препоръчали? Благодаря!
Helena

Мнениеот Galina Todorova » 28 Яну 2015, 21:03

Helena написа:Здравейте!
На 23 години съм, от две години и половина, след прекарана нервна криза развих агорафобия,която се проявява на периоди, 2,3 месеца е много силна,пречи ми изцяло да излизам навън, после намалява. Пила съм анти-депресанти, не ми повлияха. Пробвах хомеотерапия преди около един месец- взимах Argentum Nitricum, които повлия много зле на психиката ми. Спрях го и сега взимам Ignatia Amara, от 3 дена, за да се оправя психически. Все още се чувствам много зле, не мога да се справя със стреса, никога не съм се чувствала толкова лошо, имам чувството че ще полудея. Към кого трябва да се обърна- психиатър или може би невролог? какви медикаменти бихте препоръчали? Благодаря!

Здравейте,
За съжаление не мога да ви препоръчам медикаментозно лечение, защото не съм медицинско лице, а психотерапевет. Не споменавате колко време сте пили антидепресантите и какви бяха те. Ефектът от антидепресантът се усеща след втория месец. Ще ви препоръчам да направите консулт с психолог и психиатър, за да се установи точната диагноза. Най-доброто за вас ще бъде ако съчетавате медикаментозното лечение с психотерапия. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология