Рубриката на психолога - подкрепа и взаимопомощ, полезни съвети

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот simona74 » 03 Мар 2015, 00:35

Искам да попитам за сина ми , който е на 13 години.До четвърти клас имахме проблеми с вниманието ,госпожата казваше , че е умен ,но се изключва понякога в час и само физически присъства . До пети клас проблема беше концентрация и това , че тичаше в междучасията ,след 5 клас проблем станаха и оценките варират от 2 до 6 по един и същи предмет. Никога не проявява агресия , бонтува се но не е агресивен, съжалява искрено за лошите оценки , в математическа паралелка е ,но вече не харесва математиката .Пише домашните в 7-9 вечерта , докато не се прибера да му направя забележка ,не започва .Притеснява ме и това ,че понякога не си построява правилно изреченията и си играе с метални колички , които са под леглото му .Притеснявам се да го заведа на специалист ,защото ако всичко е в норма ,ще разбере ,че съм се съмнявала в него и тъй като е много чувствителен не знам как ще го приеме .Нормално семейство сме ,той е само дете ,навсякъде е с нас , само ние го гледаме , обичаме го много и му обръщаме внимание нямаме проблеми по между си .
simona74

Мнениеот Eli Noeva » 05 Мар 2015, 15:43

Здравейте Симона,

Споделяте своите притеснения, свързани с проблемите на Вашия 13-годишен син – с вниманието, с концентрацията, с неправилно построяване на изреченията…
Училището е мястото, където по принцип към детето се поставят повишени изисквания в процеса на обучение и точно в училищните години се наблюдава дефицитът на внимание при сина Ви.
Не съобщавате нищо за мнението на неговите учители?
Как установихте, че има проблем с вниманието, концентрацията, речта, агресията…
Разбирам, че до сега Ви е било трудно да се консултирате със специалист и може би тази он-лайн консултация е началото да споделите своето безпокойство.
Все пак бих Ви препоръчала да се свържете с невролог и с детски психолог, за да се изясни цялата картина.
А междувременно Ви предлагам следните съвети, които да спазвате и да наблюдавате има ли положителна промяна в поведението на сина Ви:
- Не използвайте думи с негативно значение.
„Не“, „не трябва“ и „не може“ да се изключват от употреба.
- Говорете сдържано и спокойно, без викане.
Важно е детето да усеща вниманието на родителите и положителната ви нагласа към него.
- Поощрявайте всички дейности, които са свързани със съсредоточаване – четене, писане, оцветяване, рисуване, игра с конструктори и кубични играчки.
- Въведете дневен режим с точно определяне на дейностите за деня - да се изработят ясни правила и да се напишат (ставане от сън, миене на зъбките… изхвърляне на коша с отпадъци…);
Този дневен режим е необходимо да се спазва постоянно всеки ден!
- Трябва да се пази настрана от неспокойни, буйни деца.
Препоръчително е да се избягват шумните, многолюдни места и компании.
- Предоставяйте възможности на детето да изразходва правилно своята енергия – запишете го да тренира, всеки ден да играе навън.
- Привличайте вниманието на детето,
Гледайте го в очите.
- Хвалете и поощрявайте сина си непрекъснато за успехите и постиженията му (“Браво!”, “Успя!”, “Точно така!”…);
Поддържайте спокойна атмосфера в семейството и около детето;
- Във възпитанието му не прибягвайте към крайности: проява на голяма мекушавост или повишени изисквания (в съчетание с голяма педантичност и наказания), които той не е в състояние да изпълни.
Честите промени в указанията и колебанията на настроенията на родителите оказват на едно дете много силно негативно въздействие.
Трябва да му обясните, че за добро поведение ще получи поощрение и награда, а за неизпълнение ще бъде санкционирано (временна забрана на любимите занимания, например).
Обсъждайте с него поведението му спокойно и доброжелателно.
- Необходимо е да се избягва преуморяването му, свързано с голямо количество информация, което може да предизвика раздразнителност.
- Формирайте у него навици за послушание, акуратност, самоорганизация, способност да планира и довежда до край започнатите неща, развивайте у него чувство на отговорност за собствените постъпки.
- За да се постигне по-добра концентрация на вниманието, при изпълнение на домашните задачи, е необходимо да се намери в жилището тихо място за него, с минимално количество дразнещи и отвличащи вниманието фактори.
В процеса на подготовка на училищните задачи, е необходим контрол, от страна на единия родител, за да се убеди, че то продължава да работи.
През 15 – 20 минути му разрешавайте да стане и да се раздвижи за 5 минути, а после да се завърне към уроците.

Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот kesten70 » 06 Мар 2015, 19:16

Здравейте!Аз съм ви писала ,но сега имам нов страх ...На 3 март моя братовчетка почина на 42 години от инфаркт на улицата.Сега усещам страх ,че може аз или съпругът ми да стане същото.По принцип аз си имах страх от това да пътувам сама или да излизам сама , но от 4 месеца съм на едни лекарства и се чуствах по добре до онзи ден когато стана това аз все още си пия лекарствата, но нещо усещам пак тоя страх .Задушавам се и пак същото усещане че ще стане нещо.Незная какво да правя.Зная че трябва аз да се стягам но нещо не се получава.
kesten70

Re: Галина Тодорова – психолог-консултант

Мнениеот kesten70 » 06 Мар 2015, 19:19

Здравейте!Аз съм ви писала ,но сега имам нов страх ...На 3 март моя братовчетка почина на 42 години от инфаркт на улицата.Сега усещам страх ,че може аз или съпругът ми да стане същото.По принцип аз си имах страх от това да пътувам сама или да излизам сама , но от 4 месеца съм на едни лекарства и се чуствах по добре до онзи ден когато стана това аз все още си пия лекарствата, но нещо усещам пак тоя страх .Задушавам се и пак същото усещане че ще стане нещо.Незная какво да правя.Зная че трябва аз да се стягам но нещо не се получава.
kesten70

Мнениеот petito » 10 Мар 2015, 20:47

Здравейте. На 50г. съм и съм с депресивно разтройство . На лечение с антидепресанти съм от 10 г., като периодично са сменяни от психиатър. Вследствие на лечението съм качила около 20 кг . Не виждам възможност да спра лечението, но искам да знам каква хранителна добавка или натурален продукт са подходящи за да се нормализира теглото ми. Не става въпрос толкова за естетичен външен вид / макар,че и това е проблем/, а по-скоро това,че съм с нисък ръст - 156 см и теглото натоварва костите. От 1-2 години съм в критическа възраст и започнах да имам болки в ставите при натоварване . Трудно ми е да "нося" тегло около 70-75 кг, при положение,че преди започване на лечение с антидепресанти тежах около 55-58кг. Ще съм безкрайно благодарна ако получа съвет или ми бъде предложен някакъв продукт , като се има предвид,че килограмите са вследствие на медикаменти.
petito

Мнениеот Eli Noeva » 11 Мар 2015, 22:27

Здравейте,
Депресивното разстройство и менопауизата изискват дневен режим, в който да предвидите ежедневно ходене в продължение на 1час.
Сега, когато настъпва пролетно-летния сезон, прекарвайте повече време на чист въздух и на слънчева светлина - до 11 часа и след 16 часа.
Въведете в храненето си ежедневно повече зеленчуци и плодове и приключвайте с храната до 18 часа.
След това може да консумирате билков чай от мента и лайка с малко лимонов сок.
Занимавайте се с дейности, които харесвате и които Ви доставят удовлетворение и радост.
Четете книги за самопознание и себеразвитие.
Изключвайте новини и филми, които Ви натоварват и натъжават.
Наблюдавайте природата, нещата вътре и около Вас, откривайте дълбокия смисъл и свързаност на всичко.
Насочвайте своето внимание към онези неща, които Ви носят познание и научавате повече за себе си и за света около вас.
Така ще влезете в състояние на вътрешно равновесие и тишина - тъгата и безпокойството постепенно ще отшумяват.

Поздрави, Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот Galina Todorova » 13 Мар 2015, 17:13

kesten70 написа:Здравейте!Аз съм ви писала ,но сега имам нов страх ...На 3 март моя братовчетка почина на 42 години от инфаркт на улицата.Сега усещам страх ,че може аз или съпругът ми да стане същото.По принцип аз си имах страх от това да пътувам сама или да излизам сама , но от 4 месеца съм на едни лекарства и се чуствах по добре до онзи ден когато стана това аз все още си пия лекарствата, но нещо усещам пак тоя страх .Задушавам се и пак същото усещане че ще стане нещо.Незная какво да правя.Зная че трябва аз да се стягам но нещо не се получава.

Здравейте,
Загубата на близък човек, често освен болката и мъката отключва екзистенциални страхове за собствения ни живот. Вие сте тревожен човек и този случай се явява отключващ фактор за повишаване на тревожността и проявата на психосоматични усещания. Причината за тази тревожност е в начина на мислене, т.е. какво си мисля когато нещо се случи или не се е случило, но аз очаквам да се случи. Добре е да знаете, че мисълта не е факт. Това, че си мисля нещо не означава, че то ще се случи. Ако е така, тогава си мислите нещо хубаво и вижте дали то ще се сбъдне. Рано или късно човек умира. Отговорете си на въпроса какво печелите, когато се тревожите". Може ли тревожейки се да контролирате или да предотвратите нещата, които ще се случат, да избегнете смъртта. Важно е да живеете "тук и сега". Мисълта за бъдещето, обикновено ражда тревога, а за миналото тъга. Огледайте се и вижте какво се случва с вас днес. Какво ви липсва, от какво сте болни? Какви са причините да смятате, че ще умрете от инфаркт? Намерете доказателства за тази мисъл. Ако не успеете, тогава концентрирайте мисленето си в нещо градивно и реално. Посетете по възможност психолог, с който заедно да решите този проблем. Без професионална помощ ще ви бъде трудно
Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот nie_mojem_vsishko » 24 Мар 2015, 09:37

Здравейте,имам две деца,уча,тръгнах на нова работа,като тръгна сутрин за работа някво гадно чувство изпитвам,3-години бях в майчинство после се върнах на работа,след месец ме преместиха на нова длъжност.Постоянно изпитвам някакво гадно от вътре,карам се само с мъжа ми ,немога да понасям никой .Незнам какво става с мен,само мисля лоши мисли една тревожност,немога да се търпя и мене си.Незнам каво да правя.Понякога имам чувството,че ми изтръпва и лявата ръка.Отгоре на всичкото майка ми само се оплаква,че пак щяло да я хване депресия.Понякога си мисля,че не съм добре психически,главата ми блокира понякога.Чувам се с психолог по скайп,от месеци,но пак си чувствам това гадното от вътре.Моля за съвет.Благодаря.
nie_mojem_vsishko

Мнениеот nie_mojem_vsishko » 24 Мар 2015, 09:39

Здравейте,имам две деца,уча,тръгнах на нова работа,като тръгна сутрин за работа някво гадно чувство изпитвам,3-години бях в майчинство после се върнах на работа,след месец ме преместиха на нова длъжност.Постоянно изпитвам някакво гадно от вътре,карам се само с мъжа ми ,немога да понасям никой .Незнам какво става с мен,само мисля лоши мисли една тревожност,немога да се търпя и мене си.Незнам каво да правя.Понякога имам чувството,че ми изтръпва и лявата ръка.Отгоре на всичкото майка ми само се оплаква,че пак щяло да я хване депресия.Понякога си мисля,че не съм добре психически,главата ми блокира понякога.Чувам се с психолог по скайп,от месеци,но пак си чувствам това гадното от вътре.Моля за съвет.Благодаря.
nie_mojem_vsishko

Мнениеот nie_mojem_vsishko » 24 Мар 2015, 11:25

И забравих да кажа,че незнам какво искам,всичко ми е едно безразлично,нямам приятели,много ме е страх да не съм в депресия.Благодаря.
nie_mojem_vsishko

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология