Рубриката на психолога - подкрепа и взаимопомощ, полезни съвети

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с психология, психиатрия и сексология, да споделяте мнения и да получите съвет.

Re: Галина Тодорова – психолог-консултант

Мнениеот Никол » 11 Апр 2015, 00:47

Здравейте. Моля за съвет. Безработна съм от няколко години и сега ми предстои да започна нова работа. Работата е сезонна, сред доста по-млади колежки от мен. Вместо да се зарадвам, че започвам, изведнъж ме обхвана ужасен страх. Напълно убедена съм, че няма да се справя, че няма да се разбера с момичетата, че са по-млади от мен и ще ме изолират. Внушавам си, че ще се объркам със смятането на парите, ще ме измамят, ще ме обвинят в нещо...Проблемът е, че в последно време преживях много удари, раздяла с любим човек, предателства от приятели разочарования в професионален план, просто във всеки аспект падения. И сега съм страшно неуверена, свита, колебая се, нямам смелост, често блокирам и не знам как да реагирам.
Не знам дали това е вид депресия или друго състояние...Не знам и дали да се обърна към психотерапвт, психиатър, дали да пия лекарства, не знам...Основният ми проблем е липсата на самоувереност и ниското ми самочувствие.
Никол

Мнениеот Galina Todorova » 15 Апр 2015, 22:16

Никол написа:Здравейте. Моля за съвет. Безработна съм от няколко години и сега ми предстои да започна нова работа. Работата е сезонна, сред доста по-млади колежки от мен. Вместо да се зарадвам, че започвам, изведнъж ме обхвана ужасен страх. Напълно убедена съм, че няма да се справя, че няма да се разбера с момичетата, че са по-млади от мен и ще ме изолират. Внушавам си, че ще се объркам със смятането на парите, ще ме измамят, ще ме обвинят в нещо...Проблемът е, че в последно време преживях много удари, раздяла с любим човек, предателства от приятели разочарования в професионален план, просто във всеки аспект падения. И сега съм страшно неуверена, свита, колебая се, нямам смелост, често блокирам и не знам как да реагирам.
Не знам дали това е вид депресия или друго състояние...Не знам и дали да се обърна към психотерапвт, психиатър, дали да пия лекарства, не знам...Основният ми проблем е липсата на самоувереност и ниското ми самочувствие.

Здравейте,
Хубаво е, че осъзнавате проблема си, който е свързан най-вече с вашата ниска самооценка. Чувството ви на страх и неувереност е продиктувано от катастрофални мисли свързани с неуспех и провал. Добре е да знаете, че мисълта не е факт. Хубаво ще бъде да подкрепите своите мисли с доказателства. Например: "Какви са доказателствата, че няма да се справите"? Ако не намерите такива ще разберете, че всъщност страховете ви са били безсмислени. Не са за пренебрегване травматичните събития, които са ви споходили през последните дни и месеци. Проблемът ви не може да се реше на форумно ниво. Препоръчвам ви да се свържете със специалист, най-добре когнитивно-поведенчески психолог, с който заедно да разберете как може да се реши проблема ви. Не избързвайте с лекарства. Психотерапетът или психологът ще прецени дали имате нужда от консулт с психиатър. Не отлагайте срещата си с професионалист. Тя ще ви помогне да се почувствате много по-добре. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Мнениеот oleg » 02 Май 2015, 22:53

Здравейте д-р Тодорова, искам да попитам ако е възможно да ми препоръчате някакво лекарство, което да подтиска страх, да намалява адреналина и да спира треперенето на ръцете ми. Знам че навярно трябва преглед но ако можете да ми предложите лекарство с което да опитам най-вече заради треперещите ръце, на 25 години съм и прави впечатление на хората и се срамувам. Предварително благодаря!
oleg

Мнениеот stunkaa12345678 » 04 Май 2015, 09:31

Здравейте, момче на 14, почти 15 години съм. Тази година пробвах марихуана, което обаче не беше добра идея, защото се параноясах. Всичко си мина, но не съм напълно сигурен дали преди употребата или след, мисля, че имам леки симптоми на депресия – скука, бях негативно настроен. Както и да е, преди седмица отново употребих и отново се параноясах, което траеше доста дълго, беше започнало да ми минава, но с приятели преди два дни пихме алкохол. От тогава досега съм изпаднал в невероятна депресия – по цяла нощ не спя, имам налудничави идеи, че сега може да не съм жив, че халюцинирам и целия ми живот е измислен и тази мисъл ме побърква, също както когато се бях параноясал при употребата на марихуана! Много съм изнервен, не се чувствам на себе си, но на моменти започвам да се лигавя, ставам приказлив, контактен, весел. Четох за маниакалната депресия, но днес попаднах и на нещо друго, четох за шизофренията и открих някои сходни симптоми. Често, даже може би постоянно, докато съм сам си представям как говоря с някой приятел близък в мислите си. Напоследък не свързвам много думите, не казвам думите правилно, объркан съм, неконцентриран, но това, което не го свързвам с нищо е треморът, ръцете ми може би винаги са треперели, понякога и седя и крака ми започва да трепери много силно, все едно го друсам умишлено и докато не си го преместя от предишната поза, въобще не спира да трепери, напротив, даже става по-силно. Дядо ми има Паркинсон, но пък аз съм прекалено малък, за да ми се проявят подобни симптоми. Носител съм на муковисцидоза и проявявам симптоми – непоносимост към глутен, ензимна панкреатична недостатъчност, лактозна непоносимост. Сега пия Валериан, който не ми помага особено за заспиването и пия чай от жълт кантарион от днес. Благодаря за отговора, в понеделник мисля да ходя на лекар :) :) :)
stunkaa12345678

Мнениеот Galina Todorova » 05 Май 2015, 08:10

oleg написа:Здравейте д-р Тодорова, искам да попитам ако е възможно да ми препоръчате някакво лекарство, което да подтиска страх, да намалява адреналина и да спира треперенето на ръцете ми. Знам че навярно трябва преглед но ако можете да ми предложите лекарство с което да опитам най-вече заради треперещите ръце, на 25 години съм и прави впечатление на хората и се срамувам. Предварително благодаря!

Здравейте,
Съжалявам, но аз не съм медицинско лице и не предписвам медикаментозно лечение. За това се обърнете към съответен специалист, но не на форумно ниво. Посетете пекар, който ще установи причината за вашето състояние. Аз съм психотерапевт и помагам чрез разговор, който променя мисловната, емоционалната и поведенческа нагласа. Пожелавам ви успех!
Аватар
Galina Todorova

Re: Психология и психотерапия

Мнениеот Eli Noeva » 08 Май 2015, 14:58

Здравейте,
Колко често се чувате с психолог по скайп?
Негатевните мисли и чувства изискват системна работа с психолога, така че споделете с Вашия консултант своите тревоги и обсъдете с него възможността за редовни сесии по скайп, докато се почувствате добре.

Ели Ноева.
Eli Noeva

Мнениеот nie_mojem_vsishko » 08 Май 2015, 17:28

Вече 10 сесия провеждаме,помага ми,според вас колко сесии ще са ми необходими да се справя ,при толкова сесии необходимо ли е да спра и да се обърна към психиятър? Благодаря
nie_mojem_vsishko

Мнениеот Eli Noeva » 10 Май 2015, 11:33

Броят, честотата на сесиите и евентуално медикаментозно лечение обсъдете с Вашия консултант.
Психотерапевтичната работа продължава докато се почувствате трайно добре и съответно докато се научите да оставате в това състояние на психологично благополучие.
Eli Noeva

Мнениеот Йорданова » 12 Май 2015, 16:34

Здравейте,надявам се да ми помогнете. Аз съм момиче на 19 години. При мен проблемът е следния преживях силен шок от смъртта на двама мои близки хора. В началото се държах както винаги съм била силна и упорита. Но изведнъж един ден се прибрах в къщи и като започна едно сърцебиене ,съпроводено от силен страх и уплаха ,че нещо ще ми се случи. Това продължи около една седмица имах ускорен пулс и сърцето ми прескачаше. Мислех ,че е от Деанксит ,който ми беше предписан заради главоболие на нервна почва, и затова ги спрях. Отидох на кардиолог ,направиха ми ЕКГ и установиха ,че ми няма нищо просто съм много чувствителен човек и от стреса и от притеснението ми се е получило. Изписаха ми Магнерот(магнезий) и се чувствах по добре. Сега обаче има моменти в които отново усещам това сърцебиене ,нямам учестен пулс ,но усещам всеки удар на сърцето ,което предизвиква паника в мен. Да подчертая,че отказах цигарите ,защото мислех,че е от тях. Утре ще ходя да ми правят ехокардиография . Незнам какво да правя искам да съм предишния човек ,енергичен и щастлив а сега само за това мисля и съм почти през целия ден тъжна.
Незнам проблемът ми какъв е психически или физически. Много се надявам да ми помогнете някак . :?
Йорданова

Мнениеот Йорданова » 12 Май 2015, 16:53

Здравейте Ели Ноева. Аз съм момиче на 19 години. Определям себе си като много чувствителен човек,лесно се паникьосвам и се притеснявам повечето пъти за безобидни неща. Проблемът ми е следния преживях силен шок от смъртта на двама мои близки хора. В началото се държах нормално за ситуацията даже много бързо влязох в нормалното си ежедневие. Но изведнъж един ден се прибрах в къщи и като започна едно сърцебиене ,съпроводено от силен страх и уплаха ,че нещо ще ми се случи. Това продължи около една седмица имах ускорен пулс и сърцето ми прескачаше, нямах настроение за нищо ,постоянно ми се спеше ,имах натрапливи мисли от сорта че нещо лошо ще ми се случи . Мислех ,че е от Деанксит ,който ми беше предписан заради главоболие на нервна почва, и затова ги спрях. Отидох на кардиолог ,направиха ми ЕКГ и установиха ,че ми няма нищо ,просто имам учестен пулс и по-чувствителен човек съм и от стреса и от притеснението ми се е получило. Изписаха ми Магнерот(магнезий) и се чувствах по добре. Сега обаче има моменти в които отново усещам това сърцебиене ,нямам учестен пулс ,но усещам всеки удар на сърцето ,което предизвиква паника в мен. Да подчертая,че отказах цигарите ,защото мислех,че е от тях. Утре ще ходя да ми правят ехокардиография . Не знам какво да правя искам да съм предишния човек ,енергичен и щастлив ,а сега само за това мисля и съм тъжна. Постоянно мисля за това сърцебиене дали е на нервна почва или имам проблем. Моля ви помогнете ми честно казана съм отчаяна. :?
Йорданова

ПредишнаСледваща

Назад към Психология, психиатрия и сексология