Спортни травми и заболявания

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет от специалист рехабилитатор.

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 26 Яну 2015, 14:07

Здравейте!

Първо искам да Ви попитам за диагнозата, която е поставена от невролога или лекаря, който ви е лекувал. За да могат да се дадат каквито и да е съвети е нужно първо да бъде изяснена точната причинната за тези проблеми. Странното в случая е, че вие имате и доста нетипични симптоми за обикновено разтежение или притискнане на нерв. Затова ще се опитам да се насоча по нещата, които са основни - начина на травмата и основните симптоми.

Според мен това, което сте направили е разтежение на мускулите стерноклейдомастоидеус, които се захващат в единия си край за черепа, а в другия за горната част на стернума (гръдната кост). Това са мускулите, които може да опипате от двете страни на гърлото, когато извъртите глава нагоре и встрани. Характерно при разтежение на тези мускули е, че могат да се появят и множество нетипични симптоми като главоболие, болки в областта на лицето и др. Това ме навежда на мисълта, че такъв тип травма може да провокира такива симптоми като вашите. Осен това Вие усещате болка именно в залавното им място.

До тук нещата са ясни, но едно разтежение минава в рамките на месец, а вие казвате, че имате проблема от 2 години. Това или означава, че има и друг скрит проблем или нещата са хронифицирали. Не рядко, увредените при такава травма сухожилни влакна могат да доведат до хронично възпаление - т.нар тендинт или инсерционит. Ако е налице такова хронично възпаление и спазъм не тези мускули има вероятност някои от симптомите да останат във времето.

Според мен за този проблем могат да ви помогнат:

- Апаратна физиотерапия - Ултразвукова терапия, лазертерапия и др.
- Терапевтични масажи - Може да се прави и самомасаж.
- Стречинг техники - Най-ефективни са т.нар.ПИР(постизометрична релаксация) техники от терапевт.
- Различни гелове и кремове с противовъзпалително и обезболяващо действие.
-Балнеолечение и калолечение - Почти всички курорти са подходящи такъв тип травми.

Ако ми дадете по-конкретна информация за диагнозата и мнението на лекарите по въпроса, мога да ви дам и по-конкретни съвети.

Поздрави !
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Homelesz » 09 Фев 2015, 19:18

Здравейте, искам да разкажа историята.. Тренирах на лостове 8 месеца ,но на 2рия месец аз паднах на цимент на десния си лакът .. спрях да тренирам за няколко дена като си мисля ,че нищо няма .. продължих да тренирам ,но болката се усилваше ама на мен не ми пука и давай така общо 8 месеца. Стана зима аз не можех да търпя и спрях да тренирам .. Отидох на лекар .. направих снимка и се оказа че ми е натрошен и установи ,че имам някакво заболяване като при тенесистите .. с времето се е изместила малка костица .. ходих на инжекции директно ми ги биеха в лакътя и спрях да тренирам за 7 месеца. След тези 7 месеца направих нова снимка виждаше се ,че костицата се е прибрала ,но все още болеше. Но на мен ми се тренираше прекалено много и започнах пак от Август до Декември.Първите месеци нямаше болка , но с времето и студа пак се върна една малка болка .. Не ми пречеше при тренировки ,но при стискане на самата ръка-бицепса не ми позволява и ме боли здраво в лакътя . И такааа спрях отново вече не съм тренирал 1г и 1-2 месеца .. Имам лека болка в лакътя на същото место ама съвсем лека .. Четох и установих ,че може би не се е закрепила тази костица напълно след като съм почнал да тренирам отново и може би разкъсва връзките около болното место ... И все си мисля ,че няма да може да отмине и единствения начин е операция ...

ПС: изядох 4 здрави инжекции и ми казаха ,че можат да ми спрат растежа на раката и не ходих повече ... много мазила .. хапчета ( болкоуспокояващи ) Мисълта ми е дали с още време ще мине или ще я има тази малка болка ... или трябва хирургична намеса .. Защото ми се тренира много и няма да мога да изтрая още ...
Homelesz
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Фев 2015, 17:24

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 10 Фев 2015, 17:59

Здравейте!

Като цяло не може само от един пост да се прецени какво е вашето състояние. Трябва да ви прегледа ортопед и да направи снимка, за да се разбере дали всичко там е нормално. Ако костният фрагмент е зараснал, то може болката да е в следствие от латерален епикондилит - това което знаете като тенис лакът. Той е хронична травма и може да си боли много продължителен период от време.

Моят съвет е първо да разберете какво е състоянието на лакътя. Ако има не сраснала част, понякога единствения вариант е операция, но това може да го потвърди само лекар. Ако наистина тази костица е сраснала, остава само проблема с тенис лакътя.
В този случай започнете с леки упражнения и стречинг.Трябва да натоварвате ръката постепенно. Не започвайте рязко тренировки, защото това ще усили болката и възпалението.

Направете преглед и споделете какво е казал лекаря. Само така може да даде съвет как и кога да се започне с тренировки.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Homelesz » 15 Мар 2015, 19:56

Здравей, пак съм аз.. Ходих на лекар, направихме снимка и ми каза, че имам възпаление на лакътя предписа ми Voltaren Forte и Cignon tendoactive за ставите... За 2 месеца по 2 пъти дневно и не знам как 2 месеца като вътре има 30 капсулки, значи ще стигнат за 2 седмици или не знам..
Homelesz
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Фев 2015, 17:24

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Homelesz » 15 Мар 2015, 20:37

Здравей, пак съм аз.. Ходих на лекар, направихме снимка и ми каза, че имам възпаление на лакътя предписа ми Voltaren Forte и Cignon tendoactive за ставите... За 2 месеца по 2 пъти дневно и да се намазвам 2 пъти дневно.... Не знам как 2 месеца като вътре има 30 капсулки, значи ще стигнат за 2 седмици или не знам.. И ако може малко разяснение за тези капсули да ли са добре и за възпалението, което ми каза

Пс: извинявам се за спама, но не знам как да поправя предишния коментар.
Homelesz
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Фев 2015, 17:24

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 18 Мар 2015, 15:54

Здравейте!

Това което ви е казал лекарят е да приемате капсулите за по 2 на ден в продължение на поне 2 месеца. Това означава, че трябва да изпиете поне 4 опаковки по 30 капсули, за да осезаем ефект. Просто при добавките за стави и сухожилия е нужно да се приемат по-продължително време, за да се натрупат в организма. Конкретно за тази добавка нямам поглед в каква степен би ви решила проблема с възпалението в областта на лакътя. Щом лекарят ви я препоръчал се доверете на него.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот mariela_kz98 » 21 Мар 2015, 22:08

На 12 февруари ми правиха артроскопия на дясна колянна става и премахване на препателарна плика, но още преди травмата имах отток в областта на коляното,който и до сега не е спаднал.Също така не мога да събера двата си крака един до друг.Бих искала да попитам колко време след операцията би трябвало да спадне оттока?
mariela_kz98
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Мар 2015, 21:50

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 25 Мар 2015, 18:52

Здравейте!

Отоците в областта на коляното са много често проблем при такъв тип увреди на коляното. Не може да се каже с точност колко време след интервенцията трябва да се махне отока, но това обикновено става след първия месец от операцията. За намаляването на отока помага следоперативната рехабилитация и физиотерапия. Задължително трябва да правите упражнения всеки ден, за да може да се поддържа нормалната функция на коляното. Може да попитате вашия личен лекар за направление за физиотерапия и рехабилитация, ако не сте правили такива.

Може да погледнете упражненията за домашна рехабилитация в статията за възстановяване след операция на менискуса. Тези упражнения и периоди са аналаогични с тези при вашия случай.

Ако болката и отока не отминават най-добре се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот mariela_kz98 » 28 Мар 2015, 00:04

Благодаря много :)
mariela_kz98
 
Мнения: 2
Регистриран на: 21 Мар 2015, 21:50

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот r_rosen08 » 06 Май 2015, 17:21

Здравейте аз съм момче на 13 години,преди около една година и 3 месеца си счупих левият глезен по време на футболен мач в училище.И сега не зная дали мога да спортувам или да тренирам нещо,за да не го нараня пак или да не повредя нещо по него.
Често играя баскетбол но едно момче иска да започнем да тичаме.Око 4-5 обиколки на парка с почивки.
И не знам дали мога да го направя.Страхувам се че нещо ще се случи с глезена ми.
Моля да ми кажете дали мога да спортувам и колко мога да напрягам крака си? :roll:
Дали е минало достатъчно време? :)
r_rosen08
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Май 2015, 17:10

ПредишнаСледваща

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта