Спортни травми и заболявания

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет.

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 12 Май 2021, 11:54

Здравейте!

Преценката за това дали да се направи операция е много индивидуална. Трябва да се посъветвате със специалист, който да си даде мнението и да ви насочи. Упражненията и физиотерапията могат да са само от полза.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот DianaGeorgieva » 08 Май 2023, 14:28

Здравейте! Синът ми е на 14 години и тренира футбол.
Всичко започна есента, когато след един тренировъчен лагер се появи болка в кръста.
Посетихме спортен лекар, направихме рентген, от който заключението е Спина бифида на ниво S1 и изгладена лумбална лордоза. Според лекаря и рентгенологът това не би трябвало да дава проблем, възможно е да е от растежа или самото натоварване. Мина през физиотерапия и две посещения при кинезитерапевт и след почивка около месец поднови тренировките без болка. Тя обаче се появи след 2-3 месеца, отново след спортен лагер. Според детето болката се появява след около 10-15 мин тренировка и не може да продължи повече, след като спре, болката изчезва.
Посетихме неврохирург и направихме ядрено-магнитен резонанс. Според неврохирургът няма патология и просто на този етап трябва да спре да тренира, т.к организмът му явно не може да се справи с натоварването и реагира по този начин. Синът ми не е склонен да се откаже на този етап и с последна надежда решихме да пробваме Боуен терапия. Ходил е на пет сеанса (веднъж седмично), като през повечето време почива. Все още не можем да кажем има ли ефект.
Когато миналата седмица отиде на тренировка е успял да я проведе цялата, която е била основно бягане. След няколко дни се появила болка в колената. Тази болка отшумява в момента (след няколко дни почивка), но т.к. се притесних и започнах много да чета за мускулните болки, реших на своя глава да пуснем малко изследвания - Калций, магнезий, фосфор и калий са в норма, но има дефицит на витамин Д. Предстои да попитам личния лекар каква доза витамин Д да приема.
Възможно ли е този дефицит да е причина за проблемите му? Какво е мнението ви като цяло и трябва ли да правим други изследвания, изобщо можем ли да направим нещо друго, за да не се появяват тези болки?
Ще съм благодарна на отговор! :)
DianaGeorgieva
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Май 2023, 13:49

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 11 Май 2023, 11:59

Здравейте!

Правилно сте се направили като сте започнали да търсите причината за болките и сте потърсили специалисти.

Понякога обаче е трудно да се намери конкретната причина. Затова много често се използва понятието "болки на растежа", което обаче не е напълно изяснено. Може би трябва да се консултирате и с ревматолог.

Дефицитът на вит. Д също може да е причина за болка в големите стави и мускулите при подрастващи, но е трудно да се прецени дали причината е това.

Най добре направете курс с витамин Д с цел изключване на това като причина.

Добре е тренировките да са съобразени със състоянието на детето. Тоест след прекъсване на тренировките да няма високо натоварване, а това да става постепенно, за да има време тялото да се адаптира. Обсъдете го с треньора. Трябва тялото да има време за възстановяване, особено, когато се касае за проблем. Вероятно болката в коленете се появила заради по-високото натоварване, а дефицитът на вит. Д да е допълнителен фактор.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Предишна

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron