Спортни травми и заболявания

В този раздел на нашия форум можете да задавате въпроси, свързани с физиотерапия, рехабилитация и възстановителни процедури, да споделяте мнение и да получите съвет от специалист рехабилитатор.

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 23 Май 2018, 11:10

Здравейте!

Това е находка от направено образно изследване. Показва, че има дегенереация (износване и увреда) на междупрешленния диск между последния поясен прешлен и сакралната кост. Това е типично за междупрешленната остеохондроза, което е заболяване на гръбначния стълб.
Вакумен феномен е наличие на мехурче въздух в диска, което също е типично за остеохондрозата.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот saintsinnerr » 11 Юни 2018, 12:23

Здравейте,от известно време ходя на фитнес и преди няколко дни след тежка тренировка за бицепс и трицепс си направих кръвни изследвания и се оказа ,че ензима креатин фос.киназа ми е 2000 при норма 200.Два дни по-късно беше спаднал на 1500.Пия протеин на прах и креатин по 10 г в тренировъчни дни и 5г в почивни.Има ли пряка връзка добавлата креатин с покачването на ензима в кръвта ми и тези стойности притеснителни ли са и мога ли да продължа да тренирам?
saintsinnerr
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Авг 2013, 17:49

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 19 Юни 2018, 14:22

Здравейте!

Стойностите на креатинкиназа могат да бъдат повишени при множество състояния и заболявания. При спортисти, след тежко физическо натоварване или травма те могат да бъдат над нормата, без това да е повод за притеснение. При Вас обаче тези стойности са значително завишени, което изисква по-обстойно проследяване. За целта е добре временно да спрете тренировките и да направите още веднъж изследването, например след седмица. Това, че два дни след първия тест са спаднали с 500 единици е добър знак, но е хубаво да се види дали показателят се нормализира с течение на времето.

За изследването има също значение каква фракция на креатинкиназата е завишена, което може да насочи лекарите към евентуален проблем. Най-добре обсъдете вашите притеснения с личния си лекар. Той може да ви помогне и при нужда да ви насочи към специалист.

Взимането на хранителни добавки с креатин не може да окаже ефект върху резултатите от изследването. Завишаването на показателите най-вероятно е свързано с тежката тренировка или друга причина.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот tulina » 04 Фев 2019, 15:49

[quote="Plamen Georgiev"]Здравейте!

Тук може да зададете своите въпроси свързани със спортни травми или травматични състояния след различни инциденти.

Здравейте. Пролетта на 2018 г синът ми претарпя спортна травма по време на футболна среща. Осука коляното си. Преди 3 дни ходихме на ЯМР. Заключението от резунанса е следното:
Интрасубстанциална лезия в заден рог на медиален менискус
Тендинит и инсерционит на предна кръстна връзка.
Тендинит и инсерционит на латерален колатерален лигамент.
Хондропатия на пателата. Субхондравен дефект с едем по дорзалната повърхност на пателата, като не може да се изключи импресия на костни гредички.
Инсерционит на лигаментум квадрицепс фемурис.
Инсерционит на лигаментум патела.
Записахме час при ортопед но докато чакаме ще може ли да ми обясните на прост език какво означава това. Предварително ви благодаря.
tulina
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Фев 2019, 15:10

Re: Спортни травми и заболявания

Мнениеот Plamen Georgiev » 06 Фев 2019, 12:52

Здравейте!

По написаното става ясно, че има увреждане на менискуса. Също така са засегнати и има възпаление на някои от връзките на коляно - предна кръстна връзка, външна колатерална връзка, както и сухожилието на бедрения мускул и капачето. Има проблем и в самото капаче.

Имайте предвид, че много често след спортна травма се получават подобни усложнения. След като сте записали час при ортопед, той ще ви обясни и какво следва да се направи за лечението на проблема. Трябва данните получени от ЯМР да се съчетаят с преглед да се получи най-ясна картина на проблема.

Повече информация такъв тип травми може да прочетете в Увреждане на кръстните връзки на коляното и свързаните с нея статии.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 165
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Предишна

Назад към Физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта