Стари, неактуални, заключени теми.
25 Сеп 2013, 16:24
petranka_bl написа:д-р Шиваров детето ми на 5 год. прави трета гнойна ангина за 4 месеца нещата протичат без темп. без никакви признаци само леки болки в гърлото.Ходихме за зъболекар и ги чисти механично с прополис но има пак и кашлица вече и хрема трябва ли да пие АБ или пак да чисти заболекар и да си пие само ефизола и сиропа за кашл. и капките за нос ? Дори незнам дали е вирус или гъбички трябва ли да се изследжа секрет ?

Здравейте.Желателно е да се консултирате със педиатър или специалист УНГ .Поздрави!
27 Сеп 2013, 21:45
Здравейте!Ако е възможно Г-н Шиваров да посочите причините за едем на Квинке и най-острата му форма - анафилактичния шок.Блaгодаря предварително..
28 Сеп 2013, 00:19
здравейте...от един месец имам усещане за чуждо тяло в гарлото при преглащане без болка след около 2 седмици ми се подуха и лимфните вазли под челуста и по шията без други оплаквания..на какво може да се дължи това?
15 Окт 2013, 16:34
Здравейте, Януари месец си прехапах езика (десния ръб). Нямаше кръв, но ме болеше доста време. Перпандикулярно на ръба си остана една бяла ивица и пред нея имаше нещо като малко топче (голямо, колкото лещено зърно), което не се вижаше, но се напипваше. След като около 2-3 седмици не мина и болката продължаваше, отидох на УНГ. Прегледа ме и каза, че щяло да се разсее само след време. Прави ми микробиологично изследване и имах Staphylococcus aureus и оскъдно Candida. Каза ми да се жабуря (не помня точно имена на препарати, много използвах). След около месец наистина се поразсея, но си остана на пипане по-различно. Отидох и на лицево-челюстен хирург, който ми каза, че това е останало като белег и да не се притеснявам. След време и двата ръба на езика започнаха да ме болят, парят и различни други осещания по тях се появиха, като дискомфортът преобладаваше в прехапаната част и бялата ивица, заедно с няколко бели "точици" образуваха нещо като кръгче. Посетих още двама УНГ - единия предположи, че имам гъбички (доста препарати използвах, за което), а другия каза, че нищо не било, нямала съм възпление и т.н. До този момент положението е без промяна. Моля, кажете възможно ли е така да си остане и наистина да е просто като белег от травмата и нормално ли е там където е било топчето да си остане като нещо "свито" вътре (съжалявам, незнам как да го опиша) и тази бяла ивица. На 27 години съм, пуша по около 8-10 цигари на ден, не употребявам алкохол и избягвам дразнещи храни като цяло. Много благодаря предварително за отделеното време.
Направих микробиологично изследване и такова на кръвта и резултатите са следните:
Име на теста (изследването) Резултат Единици Референтни граници
ПКК-22 показателя * Профил Виж по-долу
WBC (Левкоцити) 7.2 G/L 3.5-10.5
GR% (Гранулоцити - %) 45.8 % 40-75
GR# (Гранулоцити - бр.) 3.3 G/L 1,9-7,0
EO%/Еозинофили %/ * % 2,0-4,0
EO#/Еозинофили-бр./ * G/L 0-0,397
BASO%/Базофили %/ * % 0,25-1,0
BASO#/Базофили-бр./ * G/L 0-0,11
MONO%/Моноцити %/ * % 4,0-8,0
MONO#-Моноцити-бр./ * G/L 0,14-0,28
LY% (Лимфоцоти - %) 47.1 % 21-48
LY# (Лимфоцити - бр.) 3.4 G/L 1,1-3,9
RBC (Еритроцити - бр.) 4.44 T/L M.4.4-5.9 Ж3,71-5,28
Hgb (Хемоглобин) 113 g/L М(135-180) Ж(118-162)
Hct (Хематокрит) 0.359 L/L M0.405-0.557 Ж0,357-0,490
MCV (ср. обем на еритроцита) 80.9 fL 79-103
MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 25.50 pg 25.1-38.1
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 315.0 g/L 284-383
RDW (девиация на ерит. р-ие) 16.8 % 11,5-15,5
Plt (Тромбоцити) 192 G/L 140-440
MPV (ср обем на тромбоцита) 7.40 fl 7.5-11.0
Pct (тр обем/ общ обем) 1.400 % 1.2-4.0
PDW (ширина на тр р-ие) 16.10 0.0-99.9
CRP-количествено изследване 0.30 mg/L до 5
Секрет - гърло Streptococcus Pneumoniae
Не се изолира Candida spp.
Изолиран друг микроорганизъм: alfa хемолитичен Streptococcus
И още нещо: Нормално ли е за малко повече от 24 часа да е готов резултатът?
Моля за мнение до колко са опасни въпросните бактерии. Благодаря предварително
17 Окт 2013, 18:04
Здравейте д-р Шиваров,
От м.април след прекаран грип загубих обонянието си.Личния ми лекар ме успокоява че ще се възстанови ,но досега нямам никакво подобрение.С какво мога да се излекувам?
Благодаря предварително.
21 Окт 2013, 10:48
Здравейте, имам уголемена езична сливица. Започна през пубертета като усещане за чуждо тяло в гърлото. Тогава ми казаха, че няма нужда да се оперира. Сега имам и други оплаквания и не знам дали пак не са от нея. Задавям се без видима причина и ако веднага не пия вода, не мога да спра и имам чувството, че ще се задуша; имам и упорито запушване на носа ту в едната, ту в другата ноздра, но когато си капя капки, запушването сякаш се прехвърля към гърлото ми и пак се задушавам. В кои случаи езичната сливица трябва да се премахне, какви са възможните операции и колко струват?
28 Окт 2013, 20:35
Здравейте, д-р Шиваров! Казвам се Пламен Цанев, от гр. Трявна. Имам няколко въпроса към вас, на които ще ви бъда благодарен, ако ми отговорите. Отнася се за сина ми, който е на 13 години. От известно време има намален слух. Взех направление и го заведох на лекар УНГ гр. Габрово. Там му направиха изследване-тонална аудиометрия, като преди това му прегледаха ушите и ги изчистиха от ушна кал. Оказа се, че резултатите не са добри и затова ни дадоха направление за София. Отидохме в УМБАЛ "Царица Йоана"-ИСУЛ-ЕАД-клиника по УНГБ. Беше му направено същото изследване-тонална аудиометрия, без никакви други изследвания. Дори не му погледнаха ушите. След което му бе поставена диагнозата неврит на слуховите нерви и му изписаха ушни апарати и за двете уши. Въпросът ми е има ли лечение на тази болест и дали изобщо е такава? Нормално ли е според вас да се пристъпва към тази крайна мярка-слухови апарати без никакви изследвания, като изключим тоналната аудиометрия? Бихте ли ме посъветвали какво трябва да се направи? Все пак става въпрос за дете на 13 години, а не за старец на 70. Благодаря ви предварително!
29 Окт 2013, 10:13
Здравейте, д-р Шиваров.Синът ми е на 4 години и преди около месец му поставиха диагноза уголемена трета сливица и ми препоръчаха да я махнем, но искам да бъде прегледан и от друг специалист за да чуя още едно мнение.Понеже не съм от Варна, а от Добрич искам да попитам кога ще може да ни приемете и къде.Благодаря предварително!
04 Ное 2013, 18:07
lupalala написа:здравейте...от един месец имам усещане за чуждо тяло в гарлото при преглащане без болка след около 2 седмици ми се подуха и лимфните вазли под челуста и по шията без други оплаквания..на какво може да се дължи това?
Здравейте!Възможна причина е локален лимфаденит.Препоръчвам консут със специалист УНГ.Поздрави.
04 Ное 2013, 18:10
Zdravka написа:Здравейте, Януари месец си прехапах езика (десния ръб). Нямаше кръв, но ме болеше доста време. Перпандикулярно на ръба си остана една бяла ивица и пред нея имаше нещо като малко топче (голямо, колкото лещено зърно), което не се вижаше, но се напипваше. След като около 2-3 седмици не мина и болката продължаваше, отидох на УНГ. Прегледа ме и каза, че щяло да се разсее само след време. Прави ми микробиологично изследване и имах Staphylococcus aureus и оскъдно Candida. Каза ми да се жабуря (не помня точно имена на препарати, много използвах). След около месец наистина се поразсея, но си остана на пипане по-различно. Отидох и на лицево-челюстен хирург, който ми каза, че това е останало като белег и да не се притеснявам. След време и двата ръба на езика започнаха да ме болят, парят и различни други осещания по тях се появиха, като дискомфортът преобладаваше в прехапаната част и бялата ивица, заедно с няколко бели "точици" образуваха нещо като кръгче. Посетих още двама УНГ - единия предположи, че имам гъбички (доста препарати използвах, за което), а другия каза, че нищо не било, нямала съм възпление и т.н. До този момент положението е без промяна. Моля, кажете възможно ли е така да си остане и наистина да е просто като белег от травмата и нормално ли е там където е било топчето да си остане като нещо "свито" вътре (съжалявам, незнам как да го опиша) и тази бяла ивица. На 27 години съм, пуша по около 8-10 цигари на ден, не употребявам алкохол и избягвам дразнещи храни като цяло. Много благодаря предварително за отделеното време.
Направих микробиологично изследване и такова на кръвта и резултатите са следните:
ПКК-22 показателя * Профил Виж по-долу
WBC (Левкоцити) 7.2 G/L 3.5-10.5
GR% (Гранулоцити - %) 45.8 % 40-75
GR# (Гранулоцити - бр.) 3.3 G/L 1,9-7,0
EO%/Еозинофили %/ * % 2,0-4,0
EO#/Еозинофили-бр./ * G/L 0-0,397
BASO%/Базофили %/ * % 0,25-1,0
BASO#/Базофили-бр./ * G/L 0-0,11
MONO%/Моноцити %/ * % 4,0-8,0
MONO#-Моноцити-бр./ * G/L 0,14-0,28
LY% (Лимфоцоти - %) 47.1 % 21-48
LY# (Лимфоцити - бр.) 3.4 G/L 1,1-3,9
RBC (Еритроцити - бр.) 4.44 T/L M.4.4-5.9 Ж3,71-5,28
Hgb (Хемоглобин) 113 g/L М(135-180) Ж(118-162)
Hct (Хематокрит) 0.359 L/L M0.405-0.557 Ж0,357-0,490
MCV (ср. обем на еритроцита) 80.9 fL 79-103
MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 25.50 pg 25.1-38.1
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 315.0 g/L 284-383
RDW (девиация на ерит. р-ие) 16.8 % 11,5-15,5
Plt (Тромбоцити) 192 G/L 140-440
MPV (ср обем на тромбоцита) 7.40 fl 7.5-11.0
Pct (тр обем/ общ обем) 1.400 % 1.2-4.0
PDW (ширина на тр р-ие) 16.10 0.0-99.9
CRP-количествено изследване 0.30 mg/L до 5
Секрет - гърло Streptococcus Pneumoniae
Не се изолира Candida spp.
Изолиран друг микроорганизъм: alfa хемолитичен Streptococcus
И още нещо: Нормално ли е за малко повече от 24 часа да е готов резултатът?
Моля за мнение до колко са опасни въпросните бактерии. Благодаря предварително
Здравейте.За по екзактен отговор е необходимо лично да ви прегледам.Записвания на регистратурата на Майчин дом -Варна.Поздрави.