Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Re: Как да разнообразим коледната трапеза?

15 Дек 2014, 15:12

niya_mazova написа:До колкото съм запозната по традиция се прави за Бъдни вечер содена питка, а ако става въпрос изцяло за Коледната трапеза, там вече единствено желанията на близките ни май имат значение :idea: :roll:

Да, содена питка се прави, а някой знае ли защо се слага паричка вътре, аз не съм много наясно, от скоро започнах да правя такава питка у нас нямахме такава традиция като малки.

Алтернативно меню за Бъдни вечер, какво ще кажете?

15 Дек 2014, 15:27

Всяка година едно и също за Бъдни вечер - пости сарми, пости чушки, постни салата, вкусни, ама все едни и същи :evil:

Да де, ама тази година не сме при майка ми, а майка ми е при нас, затова намирам за необходимо да приготвя едно алтернативно меню за Бъдни вечер. Сметнах към постните сарми да направя една салата Табуле или Баба Гануш, както и Гуакамоле :idea: :idea: :idea: :?
Dip.jpg
Dip.jpg (53.74 KiB) Прегледано 1314 пъти
а за тези, които искат топла супа - имам една индийска рецепта за леща, която става като нашата супа :idea:

За десерт в алтернативното меню реших да включа едни вегански бонбони, както и вегански сладкиш без печене :idea: На мен идеята ми се вижда в пъти по-добра от редовните манджи за Бъдни вечер, разбира се няма да забравя содената питка, но защо пък да не разнообразим останалите ястия? :roll:

Какво ще кажете вие, бихте ли си приготвили алтернативно меню за Бъдни вечер :idea: или изцяло смятате за редно да си пазим традициите и да ядем кисело зеле/краставици и туршии, от които на следващата сутрин сме подпухнали като понички? :roll: :mrgreen:

Re: Алтернативно меню за Бъдни вечер, какво ще кажете?

15 Дек 2014, 15:39

Не смятам за необходимо да се прави това алтернативно меню, при положение, че повечето неща се ядат веднъж в годината - на Бъдни вечер, смятам го за напълно излишно! Аз поне много уважавам сърмите на майка ми и пълнените чушки, и бобената салата, и общо взето всичко, което се слага на трапезата :idea:

15 Дек 2014, 15:40

Добре звучи и много модерно, но сякаш има една традиция в ястията на Бъдни вечер, което именно ми се харесва на мен. Класика е на масата да има чушки пълнени с боб, тиквеник, плодове и ядки, ориз и картофи. Не че има лошо да модернизираш, но мисля, че на нас ни е по-вкусно по стария скучен начин :)

15 Дек 2014, 15:49

Kremiliya написа:Добре звучи и много модерно, но сякаш има една традиция в ястията на Бъдни вечер, което именно ми се харесва на мен. Класика е на масата да има чушки пълнени с боб, тиквеник, плодове и ядки, ориз и картофи. Не че има лошо да модернизираш, но мисля, че на нас ни е по-вкусно по стария скучен начин :)

Да де, ама аз съм забелязала, че в повечето от тези ястия има нещата, които слагаме и на нашата трапеза, само комбинирането им е различно, а приготвянето подобно, но не винаги ми харесват ястията извън традиционното и вкъщи ще се правят чушки с боб :mrgreen: това, като се замисля сега е може би, най-звучният християнски празник празник :mrgreen:

15 Дек 2014, 15:51

И аз предпочитам менюто ми на Бъдни вечер да е традиционно. Ние правим постна боб чорба и не знам защо тогава ми е много по вкусна от всеки друг ден. Също баница със зеле, печена тиква, сармички, питка и т.н.
По всяко друго време правя по-модерни ястия ако мога така да се изразя, харесвам точно традиционното в Бъдни вечер. Това е любимият ми празник през зимата.

П.П. Никога не съм правила пълнени чушки с боб и ми е голям мерак да опитам, но все не мога да се престраша. и аз не знам защо. Може би тази година ще направя :)

15 Дек 2014, 16:01

Не знам, обикновено през останалото време от годината ям разнообразни неща, а на Бъдни вечер точно залагам на народното, а и нали трябва да се хапне от всичко, как да ям нещо засукано, като отстрани си хапвам скилитка чесън :mrgreen:

15 Дек 2014, 16:14

Ей, тези пълнени чушки с боб и аз не съм ги яла, а съм чувала, че били много вкусни, знам, че чушките трябва да бъдат сушени!
Иначе лошо няма да представим по по-различен начин Бъдни вечер, но аз не бих го направила у дома, може би ако нямах дете на което да предавам вкусът на Коледа, а го правих само с гаджето си - да, защо да не, младите обичат модерни вкусове. Но на Бъдни вечер в България имаме особена традиция, не бих я заменила сякаш. :P

Re: Как да разнообразим коледната трапеза?

15 Дек 2014, 17:25

Да, за Коледа е хубаво да има някоя красива питка на масата, а фокачата звучи много интересна и богата на вкусове :)

15 Дек 2014, 18:06

Интересно звучи, но много зависи каква е компанията ни, ако хората са традиционалисти ще е трудно да ги убедим, че и това става :)
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5 ... 10