Трапезата на Бъдни вечер и Коледа

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Какви ще са вашите ястия за празничните дни?

Мнениеот Kremiliya » 20 Дек 2016, 13:47

fairy написа:На Бъдни вечер на нашата маса винаги има пълнени сушени чушки с боб, тиквеник, питка, постни сармички и допълваме с плодове, орехи, пуканки. Може и да изпускам нещо :smile: . За Коледа вече подготовката е по-сериозна, там капами, салати, баница със сирене... :grin:

успявате ли да изядете всичко?! :roll:
Аватар
Kremiliya

Мнениеот zagrijena » 20 Дек 2016, 14:31

Сигурно цяла седмица после никакво готвене :lol: . Ние гледаме максимум 7-9 ястия да са на Бъдни вечер, не повече. И като количество да е по-малко.
zagrijena

Мнениеот Ваня Стойчева » 20 Дек 2016, 15:10

И аз обичам да имам разнообразие на масата, но и правя по-големи количестваи на другия ден си ги хапваме, като гарнитура.
Салати, сарми и подобни неща спокойно издържат, е не зелени салати де, но картофени, бобови и прочие. :)
Аватар
Ваня Стойчева

Мнениеот fawla » 20 Дек 2016, 16:30

Аз най-мързеливо си поръчвам всичко, което искам, защото често съм сама, не ми се пътува да ходя при роднините ми и се изнервям от тяхното присъствие.
Вземам си различни постни салати и ястия, избирам намясто в магазина. :)
Аватар
fawla

Мнениеот niya_mazova » 21 Дек 2016, 16:43

За Бъдни вечер е ясно, няма много мърдане там. Почти едно и също се прави всяка година. За Коледа като че ли по-голямо разнообразие има, може много неща да се приготвят. Макар че и тук който си има специална рецепта, която си я прави само тогава, се повтаря всяка година :smile: .
niya_mazova

Мнениеот gabinka_80 » 22 Дек 2016, 13:16

niya_mazova написа:За Бъдни вечер е ясно, няма много мърдане там. Почти едно и също се прави всяка година. За Коледа като че ли по-голямо разнообразие има, може много неща да се приготвят. Макар че и тук който си има специална рецепта, която си я прави само тогава, се повтаря всяка година :smile: .

Какви неща правиш за Бъдни вечер, и защо да няма мърдане?
Аз тази година съм само с дъщеря ми и ще направи любими и на двете ни неща:
1. Гуакамоле
2. супа със нахут и спанак
3. салата табуле
4. гъбена супа
5. картофена салата
6. царевична питка
7. плодове
8. орехи
9. лук и чесън

искам да ви питам, чувала съм, че ястията трябва да са 7-9- 12, въпреки че 12 не е четно число. Това били свещенни числа и затова последното е 12.
Вие как мислите, 12 или 11 е правилното?
gabinka_80

Мнениеот zheleva212 » 22 Дек 2016, 17:15

Аз знам, че ястията трябва да са 7, 9 или 11 и задължително трябва да присъстват жито, боб, сарми, лук, чесън орехи, вино.
zheleva212

Мнениеот Lollipop » 30 Дек 2016, 13:15

Празниците минаха и заминаха, а аз почти нищо не сготвих, но всички живо заложи на баниците и сърмите. :) не знам как имат сили да продължават да ядат. :lol:
Аватар
Lollipop

Трапезата на Бъдни вечер - какви ястия приготвяте?

Мнениеот rabotnata pchela » 21 Дек 2017, 13:15

Тази година поканих цялото семейство у дома на Бъдни вечер, не сме много, общо ще се съберем 6 човека, но искам да приготвя традиционно меню. Обикновено, голяма част от "ястията" ми са плодове, ядки и чесън, но искам нещо по-разнообразно и наистина да имам богато меню, дори и да е по-малко като количества.
Винаги приготвям картофена салата и до там ми се изчерпват идеите.
Дайте предложения, аакоп може и рецецпти за традиционно меню, не искам да поднасям булгур,киноа и чия на гостите си, искам нашенско българско хапване.
А някой, ако има добра рецепта за содена питка, ще се радвам да я сподели, никога нямам успех с нея! :clappingorange:
Весели празници!
Аватар
rabotnata pchela

Re: Трапезата на Бъдни вечер - какви ястия приготвяте?

Мнениеот Pipilota » 22 Дек 2017, 10:47

Пчеличке, да ти кажа, винаги в последния момент го измислям, но тази година съм си нарекла и аз да се постарая, засега ми се върти в главата:
- питка (майка миказа, че ще донесе готова, няма да е содена, но по-добре, че все я хвърляме).
- пълнени чушки с боб
- картофена салата
- баница с праз
- хумус със зеленчуци
- сарми
- свежа салата - маруля, краставичка, домат, лук
- чесън и лук
- орехи
- плодове
и те станаха 10, ще махна картофената салата, или плодовете хаха :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети