Трапезата на Бъдни вечер и Коледа

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Как да разнообразим коледната трапеза?

Мнениеот Bambaa » 17 Дек 2015, 16:48

marsu написа:За някои хора сърмите, зелевата салата, туршиите, киселото зеле с месо и какво ли още не са традиционни и ги хапват почти всяка седмица, да ако се ядат веднъж в годината са супер идея. :) Според мен на Коледа може малко да развържем кесиите и да хапнем нещо, което иначе не си позволяваме.

Реално да си направиш сърми и да си купиш боб за салата е същото като да си вземеш и да си направиш една "скъпарска" салата, просто предразсъдъците ни са в повече... като цена може да излезе, да няма да си ял свинско, ама ще разнообразиш и малко поне ще пречистиш този организъм и той има своите нужди, а като става дума за Коледа, аз ходя при семейството си и да тези манджи ми носят точно такива спомени...
Аватар
Bambaa

Мнениеот Rali_hr » 17 Дек 2015, 18:05

marsu написа:За някои хора сърмите, зелевата салата, туршиите, киселото зеле с месо и какво ли още не са традиционни и ги хапват почти всяка седмица, да ако се ядат веднъж в годината са супер идея. :) Според мен на Коледа може малко да развържем кесиите и да хапнем нещо, което иначе не си позволяваме.

Да, у нас ги ядем точно от Коледа на Коледа, но родителите ми си хапват много често, за тях е по-спешъл да ядат кюфтета и кебапчета, така че гледаме да ги зарадваме и винаги носим такива неща по празниците. :)
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Mon_ton » 18 Дек 2015, 11:36

Аз съм почитател точно на традиционните храни, но мисля тази година да направя някаква много известна рецепта за Султан кебап, точно за коледната вечеря :)
Аватар
Mon_ton

Мнениеот rabotnata pchela » 22 Дек 2015, 15:32

Mon_ton написа:Аз съм почитател точно на традиционните храни, но мисля тази година да направя някаква много известна рецепта за Султан кебап, точно за коледната вечеря :)

И на мен ми харесват, но тази година мисля на Коледа да пробвам нещо различно, което точно в духа на България се нарича Султан кебап, изобщо не знам от къде идва името му, но ми харесва самата рецепта, затова ще заложа на нея,а ко ми остане време, разбира се, защото обикновено на 25-ти се събираме роднините и може да не остане ред за нищо такова.:)
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот magda » 22 Дек 2015, 16:49

rabotnata pchela написа:
Mon_ton написа:Аз съм почитател точно на традиционните храни, но мисля тази година да направя някаква много известна рецепта за Султан кебап, точно за коледната вечеря :)

И на мен ми харесват, но тази година мисля на Коледа да пробвам нещо различно, което точно в духа на България се нарича Султан кебап, изобщо не знам от къде идва името му, но ми харесва самата рецепта, затова ще заложа на нея,а ко ми остане време, разбира се, защото обикновено на 25-ти се събираме роднините и може да не остане ред за нищо такова.:)

Е хайде кажете какъв е този султански кебаб, де... само ми палите любопитството.
magda

Мнениеот Mon_ton » 23 Дек 2015, 13:27

magda написа:
rabotnata pchela написа:

Е хайде кажете какъв е този султански кебаб, де... само ми палите любопитството.

Като цяло се използват 2 кори за баница (на порция), която се слага в дълбока купа, пълни се с месо, зеленчуци, доматен сос или друг, завива се кората на топка и се слага със сгъвките надолу. :) Редят се така няколко кори, за колкото човека мислите да хапвате. Пече се и се наръсва накрая обилно с кашкавал. :) Ще ви пусна рецепта довечера. :)
Аватар
Mon_ton

Re: Как смятате да аранжирате трапезата за Коледа?

Мнениеот Snejna » 23 Дек 2015, 14:23

mix_twix написа:
Snejna написа:
mix_twix написа:Мисля да се постарая да не се вижда покривка от храна по-добра аранжировка от това няма. 8-)

Пищно и по български!
Аз обичам да ми е нежно и красиво, яденето далеч не е най-важното за празниците.

е, вие си стойте гладни у вас, аз не съм докосвал домашна храна от толкова много време, че нямам намерение да пестя от ядене. :mrgreen:

E за теб е разбираемо и простено, но аз готвя всеки ден у дома, не ми се иска да се освинваме и да ние тежко после, само защото било Коледа. :)
Аватар
Snejna

Мнениеот Pipilota » 23 Дек 2015, 15:53

Една идея бях видяла, която много ми хареса. ;) Чиниите бяха подредени във формата на снежен човек - голяма и малка бели, отгоре шапка от салфетка, мъниста за уста, носът май също беше от салфетка. красота! :)
Но това е по-лесно постижимо:
christmas-table-decoration-decorations-decorating-ideas-xmas1.gif
christmas-table-decoration-decorations-decorating-ideas-xmas1.gif (51.52 KiB) Прегледано 210 пъти
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот Jully » 23 Дек 2015, 16:48

Звучи интересно, ще чакам иа з рецептата :)
Аватар
Jully

Мнениеот svetlozara » 23 Дек 2015, 17:20

Много е красиво, обаче аз да си призная никъде не съм виждала такъв червен касис, който използват за декорация, идеи от къде?
svetlozara

ПредишнаСледваща

Назад към Рецепти и полезни съвети