Разводът - решение на проблема или нов проблем?

Re: Клуб на разведените - всичко за развода и след него

Мнениеот Силвия Бояджиева » 21 Яну 2012, 21:40

Golfie » Чет Ное 10, 2011 1:07 pm

Какво е да си на 25 години, малко след завършването на висшето си образование и вече да си разведена...Това е моето положение, не случих на мъж, започна добре,

Нищо фатално няма в това когато двама спрат да се разбират да прекратят отношенията си, аз имам един развод зад гърба си кофти е,че имам и дете от брака, но така се случва понякога!
Жената с характер ,плаши слабите мъже, но подлудява силните !
Аватар
Силвия Бояджиева

Мнениеот ovagimyan » 31 Яну 2012, 12:10

Всеки развод е сериозна травма, колко и да не вярваме...Случва се нещо с нас, което променя жизнения ни път...Разводът се отнася към един от най-силните източници на стрес. След развода повечето хора изпитват огромна емоционална и душевна криза, от която не е толкова просто да се излезе самостоятелно. Трудните ситуации вкъщи, лошите взаимоотношения в семейството се отразяват отрицателно на нашето настроение, работата, здравето. Като правило разводът се преживява от съпрузите, като загуба на отношенията, като тяхната символична смърт, загуба на обичайния начин на живот, стереотипите и нормите, свързани със социалния статус и начина на живот до развода.Има определени различни стадии за адаптация към живота след развода, но всички те се свеждат до едно: най-острия стадий след разводния период се развива в първите 2-8 седмици. Именно в този период хората могат да спрат да се хранят, да общуват с хора, да се грижат за себе си. През първите дни след развода се усеща влошаване на самочувствието, неразположение, в краен вариант даже някои започват да мислят за самоубийство. Това е валидно не само за жените, но и за мъжете.Разбира се, този първи най-остър период на следразводния стрес заслужава особено внимание. Би било нелепо да не се справим с проблема и да направим със себе си и съдбата си нещо непоправимо. В този период се преживява усещане подобно на това, все едно е отрязана ръка или крак. Това е период на силна болка и душевни терзания. Това е така, защото човек, който в продължение на много години е бил най-близкия роднина, а може би и приятел вече изчезва от живота ви. И това поле на приложена енергия и активност, което е било по-рано остава незапълнено.Този стадий протича еднакво остро, както у тези, които са се развели по собствено желание, така и у тези, които са били принудени да излязат от семейството противно на желанието си.
Ще си зададете въпроса: „Добре де, колко време ще ми е необходимо, за да привикна към новата ситуация?”. Разбира се, при всеки е строго индивидуално. Но има и други въпроси, които ни вълнуват по време на процеса за справяне. „Какво да правя?”, „Къде да търся изход?”, Към кого да се обърна?”
ovagimyan

Re: Разводът решение ли е, за да бъда щастлив

Мнениеот ovagimyan » 31 Яну 2012, 12:17

Струва ми се, че в много случаи щастието идва именно след развода, за да се стигне до развод, значи не е имало щастие. Понякога, за да оцениш истинските неща в живота и отново да се почувстваш жив, трябва да направиш тази крачка и тя наистина може да е пътя към щастието...
ovagimyan

Мнениеот Memento » 31 Яну 2012, 12:44

Какви са вашите наблюдения, кой от двамата съпрузи предприема първата стъпка по-често мъжа или жената?
Аватар
Memento

Мнениеот Bella » 03 Фев 2012, 17:04

Представете си, че сте главни герои в един невероятен любовен филм, вие сте имали уникалния шанс да се срещнете в точното време и в точното време. Всичко между вас е като в един романс, като в приказка, до момента, в който нещо се обърква и нещата не започнат да вървят на обратно. И двамата слагате кръст на всичко и всеки поема в друга посока.
Шокът от раздяла трае колко - ден, два , седмица, месец, независимо каква е била причината за раздялата - изневяра, неразбиране, отчуждение. Вероятно си задавате въпроса как се е стигнало дотам, въпреки силната любов,която ги е събрала, а другият се пита къде е сбъркал. С времето нещата се променят и бракът, който е започнал с любов сега завършва с кавга понякога толкова грозна, а друг път с пълно мълчание. Тогава когато всичко виждате в тъмни нюанси, се случва чудото и ви се дава втори шанс. Ще имате ли смелостта да се доверите и да започнете на чисто?
Аватар
Bella

Мнениеот ogi-smile » 04 Фев 2012, 11:23

След развода е трудно, но не и чак толкова,че да се откаже човек от себе си... Ще трябва малко време да останеш сам със себе си, да се намериш... И след това да си изиграеш главната роля в твоя филм... Винаги можеш да продължиш напред просто трябва да се отърсиш от скрупулите...
Аватар
ogi-smile

Мнениеот dochkata » 03 Апр 2012, 13:02

Memento написа:Какви са вашите наблюдения, кой от двамата съпрузи предприема първата стъпка по-често мъжа или жената?

Не знам дали има някаква зависимост между това дали си мъж или жена. По-скоро се случва, ако единия партньор е открил любовта на живота си в лице, различно от сегашната си половинка.
Надявам се никога да не се сблъскам с подобен проблем, но човек никога не зане какво ще му поднесе съдбата... Ако трябва да избирам между нещастно омъжена и щастливо разведена жена, ще избера второто. Мина времето, когато сочеха с пръст разведените мъже или жени. Това не е порок и щом има несходство в характерите между двама души е най-добре те да се разделят, а не да се търпят насила и да се озлобяват още повече един към друг. Оправданието, че не се развеждаш заради детето пък, изобщо не го разбирам. Необходимо ли е детето да става свидетел на скандали, а недай си боже и на побоища? Не е ли по-добре да се запазят чисто човешките отношения и то да се чувства еднакво добре и спокойно, и при двамата си родители? Не разбирам жени, които оставят мъжете си да тормозят не само тях, но и децата им! С какво ще ме задържи този човек при себе си?
А щом си срещнал любовта на живота си и си сигурен в чувствата си, няма нищо лошо в това да я изживееш. Все пак живеем един живот и времето никога няма да се върне назад.
dochkata

Мнениеот San_tra » 03 Апр 2012, 13:37

ovagimyan написа:Струва ми се, че в много случаи щастието идва именно след развода, за да се стигне до развод, значи не е имало щастие.

Според мен не е така. Щастието е нещо, което идва и си отива. Разбира се, че може да имало щастие, но според мен НЕ ЩАСТИЕТО сплотява двама души. Доверие, обич, уважение. Няма ли ги, означава, че е време да се разделите.
Аватар
San_tra

Мнениеот bobito » 17 Апр 2012, 15:44

Решение е, особено когато връзката се е изчерпала и мълчанието се е настанило между двамата партньори. Учудва ме факта, че много хора се примиряват да живеят по този начин вместо да потърсят щастието си с друг човек и на друго място. Защо трябва да правим компромис със себе си? Защо да спим в отделни стаи, че дори и в отделни жилища, а по документи да сме семейство? Семейството е много повече от един подпис за мен. Семейството е любов, доверие, уважение и вярност, и когато те липсват в нашите отношения всичко губи смисъл.
bobito

Мнениеот pretoria » 20 Апр 2012, 11:16

Здравейте,
Аз съм от онези дами които в момента е омъжена, но за съжаление нещата вървят към ,както казва скъп за мен човек:"Страшното" - развод.Но в случая кое е по-страшно???Да останеш с човек с който вече не си щастлива,седите си на диванчето и няма какво да си кажете или да затъпиш това твое чуство и да се примириш?Почти всеки ми повтаря че развода е най-лесното нещо,важното било да се опиташ да оправиш нещата ,за да не се стига до там!Опитвах да разведря положението и да "оправя" нещата, но какво се получи? - едно голямо нищо!!!А дали само единият трябва да се опитва да закрепи и ощастливи настоящия си брак?Хиляди въпроси и последващо вътршно чуство не дотам хубаво...Всички са готови да ме линчуват за това че даже съм си помислила да се разведа?! Но в случая кое е важно - всички около мен да са щастливи че съм запазила брака или аз да се чуствам добре!Никой не ми задава въпроса:ЗАЩО?Нормално ли е да търпиш многобройното мрънкане,викане и неодобрението?Да няма нормален разговор?Любовта си отиде,след нея дойде и чувството че не си щастлив...
pretoria

ПредишнаСледваща

Назад към Приказки по женски