Стари, неактуални, заключени теми.
Правила на форума
Заключена

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

05 Мар 2013, 11:27

Здравейте,д-р Досева!Имам хроничен бронхит от доста години.Сега съм на 47 г. Имам и синузит.Това, което ме притеснява е, че от около 10 дена имам светло-зелени храчки-сутрин и то само един-два пъти на ден вадя такива храчки.Носът ми е често запушен и секрет се стича към гърлото.Ходих на преглед при личния си лекар, който ме преслуша и каза, че най-вероятно са от синузита.Иначе сутрин вадя и безцветни храчки-малко. Добре се чувстувам иначе-нямам т-ра или болки.Понякога имам лек задух, но той може да е свързан с менопаузата, може с нервно напрежение, пък може и с бронхита-не знам.Л.лекар ми изписа геломиртол форте-2/1, капки за нос с адреналин и натр.хлорид,които сама приготвих, по негово предписание и тонипирин.4-ти ден пия геломиртола и сутрин пак си вадя по малко секрети, като от носа са безцветни, а от трахеята пак зелени,само,че по-разводнени. Нормално ли е да усещам дъха си, че мирише на борова смола-дали не е от геломиртола този дъх? Моля за вашето компетентно мнение.

23 Мар 2013, 15:13

Ivetoo63 написа:Zdraveite D-r Doseva.Iskam da vi spodelq moq problem.Momi4e sam na 20.Stradam ot strahova nevroza ve4e 5 godini.Piq si hap4etata tu se opravqm tu padam pak v tazi dupka koqto me kara da se 4uvstvam mnogo zle.Tuk ot 2 meseca imam strahotno predka4ane na sarceto zadu6ava me preska4a tupti mnogo barzo i neznam kakvo da si mislq ve4e !Hodih na EKG 2 pati i po vreme na vtorata EKG imah to4no v tozi monet ekstrasistoli!Otkriha mi sinusova aritniq i mi kazaha 4e bila nevrogenna i mi kazaha da biq menta valerian glog i menta!Az sam mnogo 4ustvitelna.Ako polu4a nqkakv simptom mislq 4e e bolest.Hipohondri4ka sam i sega se strahuvam da ne mi spe sarceto ot tova preska4ane i zadu6avane po vreme na preska4aneto !Mnogo se strahuvam moje li da mi spe tova bolest li e bihte li mi dali nqkakv savet?Blagodarq vi predvaritelno!Pozdravi-Burgas ;)

Здравей "Ivetoo63",

Изключително много се тревожиш, а не бива!!! Разбира се, нервното напрежение и неспокойствие, нормално довеждат до сърцебиене...и дори е нормално да има екстрасистоли, понякога (и аз съм имала, така че разбирам за какво ми говориш).
Какъв съвет да ти дам ли? За да бъдеш по-спокойна, отиди при кардиолога си да ти направи Холтер ЕКГ - 24 часов запис на сърдечната дейност, за да се установи имаш ли друг проблем или не. След това си направи изследване на щитовидните хормони (може и само на TSH) и се консултирай с ендокринолог. Ако и там всичко е нормално, се успокой и продължавай напред!!! Ходи повече на разходки, излизай сред природата, забавлявай се с приятели, прочети книга, намери си хоби или занимавай се с това, от което получаваш удоволствие!

Поздрави!
Д-р Досева

23 Мар 2013, 15:30

maca_niki написа:Здравейте,д-р Досева!Имам хроничен бронхит от доста години.Сега съм на 47 г. Имам и синузит.Това, което ме притеснява е, че от около 10 дена имам светло-зелени храчки-сутрин и то само един-два пъти на ден вадя такива храчки.Носът ми е често запушен и секрет се стича към гърлото.Ходих на преглед при личния си лекар, който ме преслуша и каза, че най-вероятно са от синузита.Иначе сутрин вадя и безцветни храчки-малко. Добре се чувстувам иначе-нямам т-ра или болки.Понякога имам лек задух, но той може да е свързан с менопаузата, може с нервно напрежение, пък може и с бронхита-не знам.Л.лекар ми изписа геломиртол форте-2/1, капки за нос с адреналин и натр.хлорид,които сама приготвих, по негово предписание и тонипирин.4-ти ден пия геломиртола и сутрин пак си вадя по малко секрети, като от носа са безцветни, а от трахеята пак зелени,само,че по-разводнени. Нормално ли е да усещам дъха си, че мирише на борова смола-дали не е от геломиртола този дъх? Моля за вашето компетентно мнение.

Здравейте "maca_niki",

На първият въпрос за дъха, мисля че миризмата по-скоро се дължи на разлагането на бактериите и техните отпадни продукти (това, което е от храчката)! Моят съвет е да си направиш микробиологично изследване на храчка, за да се установи дали има бактерии и дали е нужно антибиотично лечение, което да санира инфекцията.
Ако имате други въпроси, питайте!

Д-р Досева

23 Мар 2013, 15:50

misska написа:Здравейте!Бих искала да разбера повече за чернодробна енцефалопатияи по-точно за крайния стадий на тази болест.В следствие на чернодробна цироза ли е?На болния колко му остава,след като започне да отказва мозъка(дезориентация,агресивно поведение,сънливост...).Всокия билирубин ли "натравя" мозъка?
Предварително благодаря за отговора!

Здравейте "misska",

За чернодробната енцефалопатия може да прочете информация от енциклопедията на Фрамар:
Чернодробната енцефалопатия е увреждане на централната нервна система, проявяващо се под формата на различна степен на невропсихични прояви, вариращи от лека обърканост до пълна загуба на съзнание (кома).
Чернодробната енцефалопатия може да възникне в резултат от голям брой чернодробни заболявания и провокиращи фактори като остра инфекция, злоупотреба с алкохол или консумация на богата на протеини храна от лица с чернодробно увреждане, аноксия (липса на кислород в тъканите), някои лекарства (диуретици, аналгетици, седативи), остра и хронична чернодробна недостатъчност, остра чернодробна стеатоза на бременността, хипонатриемия, идиопатична цироза на черния дроб, рак на черния дроб, Х-свързан лимфопролиферативен синдром, средно-верижен ацил–КоА дехидрогеназен дефицит, уремична енцефалопатия, синдром на Вернике-Корсаков и други.
Що се отнася до факторите, които увреждат мозъка, те са комплексни. В 30% азотемията (повишен серумен амоняк) подкрепя диагнозата. Високият билирубин често е израз на възпаление на черния дроб - хепатит.
Колко му остава на болния? Не мога да отговоря...но състоянието е тежко!

Д-р Досева

27 Мар 2013, 14:09

Blagodarq vi za otgovora za Hodih pri kardiolog.Napravi mi ExoKardiografiq.Kaza mi 4e sarceto mi e zdravo ,ponqkoga mi kaza 4e sam imamala aritmiq(preska4aniq na sarceto)no ne bili opasni.eto rezulatite ot Ehokardiografiqta AORTNA KLAPA-trikupsidna,separaciq na platnata-16.00mm AORTEN KOREN-28.00mm LQVO PREDSARDIE-33.00mm DQSNA KAMERA-23.00mm MITRALNA KLAPA-intaktna LQVA KAMERA Septum-8.70mm ZS-6.90mm DT-49.70mm TDO-117.00ml TCO-37.00ml FI-68% FS-0.00% Segmentna kinetika-BEZ NARUSHENIQ. Perikard-.B.o VA-0.53m/s Kaza mi kardiologa che vsichko e normalno i da ne se pritesnqvam a moeto preskachane prodaljava,osobeno vecher kogato si legna i mnogo se strahuvam ot tova preskachane i psirane za sekunda.Poluchavam buca v garloto,ne moga da sedq naedno mqsto,vse loshi misli imam.Kkavo da pravq?Molq za savet!

27 Мар 2013, 14:09

Blagodarq vi za otgovora za Hodih pri kardiolog.Napravi mi ExoKardiografiq.Kaza mi 4e sarceto mi e zdravo ,ponqkoga mi kaza 4e sam imamala aritmiq(preska4aniq na sarceto)no ne bili opasni.eto rezulatite ot Ehokardiografiqta AORTNA KLAPA-trikupsidna,separaciq na platnata-16.00mm AORTEN KOREN-28.00mm LQVO PREDSARDIE-33.00mm DQSNA KAMERA-23.00mm MITRALNA KLAPA-intaktna LQVA KAMERA Septum-8.70mm ZS-6.90mm DT-49.70mm TDO-117.00ml TCO-37.00ml FI-68% FS-0.00% Segmentna kinetika-BEZ NARUSHENIQ. Perikard-.B.o VA-0.53m/s Kaza mi kardiologa che vsichko e normalno i da ne se pritesnqvam a moeto preskachane prodaljava,osobeno vecher kogato si legna i mnogo se strahuvam ot tova preskachane i psirane za sekunda.Poluchavam buca v garloto,ne moga da sedq naedno mqsto,vse loshi misli imam.Kkavo da pravq?Molq za savet!

30 Мар 2013, 08:38

Ivetoo63 написа:Blagodarq vi za otgovora za Hodih pri kardiolog.Napravi mi ExoKardiografiq.Kaza mi 4e sarceto mi e zdravo ,ponqkoga mi kaza 4e sam imamala aritmiq(preska4aniq na sarceto)no ne bili opasni.eto rezulatite ot Ehokardiografiqta AORTNA KLAPA-trikupsidna,separaciq na platnata-16.00mm AORTEN KOREN-28.00mm LQVO PREDSARDIE-33.00mm DQSNA KAMERA-23.00mm MITRALNA KLAPA-intaktna LQVA KAMERA Septum-8.70mm ZS-6.90mm DT-49.70mm TDO-117.00ml TCO-37.00ml FI-68% FS-0.00% Segmentna kinetika-BEZ NARUSHENIQ. Perikard-.B.o VA-0.53m/s Kaza mi kardiologa che vsichko e normalno i da ne se pritesnqvam a moeto preskachane prodaljava,osobeno vecher kogato si legna i mnogo se strahuvam ot tova preskachane i psirane za sekunda.Poluchavam buca v garloto,ne moga da sedq naedno mqsto,vse loshi misli imam.Kkavo da pravq?Molq za savet!

Здравей Ivetoo63,

Радвам се, че със сърцето всичко е наред! Усмихни се :)! За лошите мисли - трябва да се справиш с тях! Опитай с хомеопатично лекарство (например Седатиф ПС 3 *2 табл.) или потърси помощ от психолог или психиатър, но не се предавай! Млада си и животът е пред теб, изпълнен с предизвикателства и изненади! Изживей го пълноценно и без страх!

Д-р Досева

31 Мар 2013, 19:58

Blagodarq vi o6te vednaj preska4aneto prodaljava no sega rabotq varhu uma si i straha si i mislq 4e za sega se spravq.Pozdravi Burgas! ;)

02 Апр 2013, 12:47

Ivetoo63 написа:Blagodarq vi o6te vednaj preska4aneto prodaljava no sega rabotq varhu uma si i straha si i mislq 4e za sega se spravq.Pozdravi Burgas! ;)

Ще се справиш!!!
Успех!

Д-р Досева

06 Апр 2013, 10:55

Здравейте, Д-р Досева,
Детето ми е на 11 години и е с диагнози алергичен ринит и астма. От 2010г. до днес е на Монтелукаст. Назални спрейове и антихистамини е ползвал периодично. От есента на 2011 започнахме терапия с алергени за домашен прах и полени. Прави броноспазми единствено след вирусни инфекции, но сутрешното кихане не се повлиява от нищо. Понякога получава и зачервяване и сърбежи на очите. Притесняват ме кръвните му изследавания. Откакто му поставиха тези диагнози има много високи стойности на еозинофилите – 5 пъти над нормата. През лятото бяха спаднали до 2 пъти. При последното изследване и други показатели са извън норми. Моля за вашето мнение!
Благодаря,
Валентина Христова

WBC 10.16 G/L 3.5 - 10.5; новородени: 10.0 - 26.0; 3мес. - 6 год.: 6.0 - 15.0; 10 год. - 12 год.: 4.5-13.0
Neu# 3.04 2.00-7.00
LYM# H 4.21 G/L 1.2 - 3.9
Mon# 0.75 G/L 0.12 - 1.20
Eos# H 2.08 0.02 - 0.50
Bas# 0.08 G/L 0.0 - 0.10
Neu % L 29.9 % 50-70%
LYM% 41.4 % 20.0 - 45.0
Mon% 7.4 % 3.0 - 12.0
Eos% H 20.5 % 0.05 - 5.0
Bas% 0.8 % 0.0 - 1.0
RBC 5 T/L 3.9 - 6.2; новородени: 4.0 - 6.0; 3 мес. - 12 год. 3.5 - 5.5
HGB 129 g/L мъже 130.0 - 178.0; жени 115.0 - 160.0; новородени 125.0 - 205.0; 3 мес. - 12 год. 95.0 - 145.0
HCT 41.4 L/L 35.5 - 54.0; новородени: 39.0 - 64.0; 3м. - 12г.: 35.0 - 45.0
MCV 82.8 fl 78.0 - 100.0
MCH L 25.8 pg 26.0 - 34.0
MCHC L 312 g/L 320.0 - 360.0
RDW-CV 14.6 % 10.0 - 17.0
RDW-SD 47.3 % 28.0 - 58.5
PLT 268 G/L 100 - 450; новородени - 12г.: 150-500;
MPV 8.2 fL 6.5 - 12.0
PDW 15.6 fl 6.3 - 18,6
PCT 0.22 0.100 - 0.450
P-LCC 61 G/L 30.0 - 90.0
P-LCR 22.9 % 11.0 - 45.0