Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 08 Окт 2012, 13:05

Надежда написа:Здравейте д-р Досева,

Въпроса ми е следния. По разни причини най-общо казано да ги нарека интуитивни, нещо ме накара да направя проверка какви дейности и диагнози е вписал като извършени в архива спрямо мен бившия ми личен лекар.

Открих няколко неща които се разминават с истината, но най-шокиращото за мен бе че съм имала - А15.3 Туберкулоза на белите дробове, потвърдена с неуточнени методи. от началото на 2009 година
Разбира се нямам подобно нещо(нито лекар, нито аз съм си откривала подобен проблем).....но дори и да имам личния ми лекар никога не ми е правил никакви изследвания и аз никога не съм му предоставяла нито той е искал такива направени по моя инициатива, нито пък сме събеседвали по подобен въпрос(белодробни проблеми), тъй че няма основания да вписва такава диагноза.

А дори и човек да има туберкулоза на белите дробове е нормално лекаря да го информира и съответно да протече лечение, а не да научава след 3,5 години при случайна проверка.

Та ще пиша до здравната каса да го махнат това МКБ А15.3, обаче вероятно трябва да им дам доказателства че нямам подобно нещо.
Поразрових се тук там, нямам нито време нито излишни финансови средства да правя всичките изследвания които изпрочетох заради нечие надписване на дейности или незнам точно какво......а кои са достатъчните изследвания(условия) за отхвърляне на туберкулоза на белите дробове много не ми става ясно.

Имам снимка на бели дробове от април 2012, според която всичко е в норма за възрастта. Тя достатъчна ли е и ако не е, какво ще ме посъветвате за да отхвърля такава диагноза?

Здравейте "Надежда",

Извинете ме за забавянето с отговора!!!
Разбирам вашето притеснение и неприятната ситуация, в която се намирате. За вашата ситуация има решение и не са нужни никакви изследвания. Необходимо е просто да отидете в най-близкият до вас (район по местоживеене) тубдиспансер и да поискате бележка, че не се водите в регистъра им, т.е не сте боледували от туберкулоза и не сте провеждали лечение за това. Това е достатъчно :)!
Успех!

Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 08 Окт 2012, 13:21

Снежана написа:Здравейте, д-р Досева, от известно време усещам пробождаща болка в сърдечната област. Рязко ме пробожда и така няколко секунди, след което ме отпуска и всичко е наред. Но тази вечер се събудих от силна болка два пръста под двете ключични кости. Пробожда ме силно навътре като натъртено, не съм се удряла. Има ли място за притеснения и мога ли да се съмнявам, че имам някакво сърдечно заболяване?

Здравейте "Снежана",

Оплаквания като "пробождаща болка" в сърдечната област са едни от най-честите в медицинската практика. Тази болка може да бъде от различен произход - неврогенен, психогенен и др. Не е задължително причината да е винаги в сърцето, но едно е сигурно, че трябва да се консултирате с вашия личен лекар и да си направите профилактичен преглед. Ако след направените изследвания -(най-често ЕКГ, кръвни изследвания и др.) има съмнение за проблем от сърдечен произход, то тогава следва да се консултирате със специалист кардиолог.

С пожелание за здраве,
Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот stoianka.kz1 » 08 Окт 2012, 15:29

Здравейте д-р Досева преди 3 години ми извадиха сливиците и от тогава имам асма но немогат да ми намерят потходящото лекарство.Помагами флостерон но за около 1 месец.През изминзлата зима нямах толкова проблеми от колкото сега през лятото.В момента съм на Фостер и Мунтилокаст.Вие какво бихте ме посаветвали?
stoianka.kz1

Мнениеот andjitooooo » 08 Окт 2012, 22:31

моля ви помогнете ми..страх ме е да отида на лекар..на 20г съм и имам проблем със сърцето получавам стягане при вдишване и издишване,понякога имам прескачане на сърцето и много често сърцебиене...изтръпва ми лявата ръка..
andjitooooo

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 24 Окт 2012, 22:00

stoianka.kz1 написа:Здравейте д-р Досева преди 3 години ми извадиха сливиците и от тогава имам асма но немогат да ми намерят потходящото лекарство.Помагами флостерон но за около 1 месец.През изминзлата зима нямах толкова проблеми от колкото сега през лятото.В момента съм на Фостер и Мунтилокаст.Вие какво бихте ме посаветвали?

Здравейте "stoianka.kz1",

Бронхиалната астма, както предполагам знаете, е хронично заболяване, което засяга дихателните пътища и има най-често алергичен произход. Тъй като е хронично, лечението е продължително.
Добре би било да се наблюдавате и да опознаете реакциите на организма си, т.е. да установите кое става причина за поредния пристъп (кое го предизвиква??? - емоционален стрес, промяна в температурните условия, алергени - кои?) и по възможност да го/ ги избягвате.
Лекарствата, които използвате са добри, но разбира се терапията при всеки пациент изисква индивидуален подход.
Редовните изследвания, прегледи и проследяване от пулмолог са от изключителна важност за добрия контрол на бронхиалната астма.
Моят съвет към вас е: доверете се на пулмолога си, следвайте съветите му, провеждайте правилно лечението си, опитайте се да избягвате различните алергени (доколкото това е възможно), избягвайте алергенните храни, подобрете качеството си на живот - посещавайки планина, дишайки чист въздух; правете дихателна гимнастика!

С пожелание за здраве,
Д-р М. Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 24 Окт 2012, 22:22

andjitooooo написа:моля ви помогнете ми..страх ме е да отида на лекар..на 20г съм и имам проблем със сърцето получавам стягане при вдишване и издишване,понякога имам прескачане на сърцето и много често сърцебиене...изтръпва ми лявата ръка..

Здравейте "andjitooooo",

Не трябва да се страхувате толкова много!!! Не сте ходили на лекар, нямате поставена диагноза?!!!
По-добре отидете при личния си лекар или на кардиолог, ако така ще се чувствате по-спокойни, за да ви се направи електрокардиограма и преглед, от това не боли!!!
Често във млада възраст прескачането на сърцето се дължи на т.нар. екстрасистоли, които имат временен характер. Що се отнася до симптомите - стягане и изтръпване, това изисква уточнение. Така че, не чакайте съмненията ви да се превръщат в страхове без поставена диагноза, а отидете на преглед, за да изясните състоянието си!!!

Успех и кураж,
Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот kambanka41 » 27 Окт 2012, 21:41

Здравейте др.Досева
Цяло лято не бях писала защото се чувствах относително добре до преди половин месец.В началото на този месец си пуснах хормоналните изследвания и ТСХ се оказа много завишен 10,79 кошмар срещнах се с моята лекарка и ми предписа еутирокс 88 мг валериян три пъти на ден и Inderal/propranolo/10 мг два пъти на ден плюс успокояващо преди лягане.Въпроса ми е този бета блокер няма ли да ми свали кръвното,защото моето ки е ниско 110/70 100/70 а пулса ми е 90/100.Сърцето ми беше спокойно можеби защото два месеца ядох годжи бери но сега с новата доза на еутирокса започна малко да се обажда.Иначе смело мога да заявя че от както почнах терапията се сдобих с всички екстри на Хашимото шум в ушите ,стягане в гърлото,мускулни крампи и т.нИ така мога ли да пия пропранолола след като го дават за хиперфункция
kambanka41

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 01 Ное 2012, 17:21

kambanka41 написа:Здравейте др.Досева
Цяло лято не бях писала защото се чувствах относително добре до преди половин месец.В началото на този месец си пуснах хормоналните изследвания и ТСХ се оказа много завишен 10,79 кошмар срещнах се с моята лекарка и ми предписа еутирокс 88 мг валериян три пъти на ден и Inderal/propranolo/10 мг два пъти на ден плюс успокояващо преди лягане.Въпроса ми е този бета блокер няма ли да ми свали кръвното,защото моето ки е ниско 110/70 100/70 а пулса ми е 90/100.Сърцето ми беше спокойно можеби защото два месеца ядох годжи бери но сега с новата доза на еутирокса започна малко да се обажда.Иначе смело мога да заявя че от както почнах терапията се сдобих с всички екстри на Хашимото шум в ушите ,стягане в гърлото,мускулни крампи и т.нИ така мога ли да пия пропранолола след като го дават за хиперфункция

Здравей "kambanka41",

Както предполагам вече знаеш, високите стойности на ТСХ говорят за намалена функция на щитовидната жлеза, което налага приемането на изписаното ти лекарство - Еутирокс. Добре би било да изследваш ТСХ на всеки 6 месеца, за да се вижда какъв е ефекта от терапията и добър ли е хормоналния контрол. Що се отнася до пропранолола, той наистина е за хиперфункция на жлезата и според мен при теб не би трябвало да се предписва, а че има понижаващ артериалното налягане ефект, няма как да се отрече.
Според мен при теб сърцебиенето се дължи повече на психогенен фактор (субективни усещания при тревожност, стрес). Ако наистина се налага да използваш медикамент за понижаване на сърдечната честота, то по-подходящи са бета блокери като bisoprolol.

Надявам се да съм била полезна с отговора си,
Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Albo » 29 Ное 2012, 12:55

Здравейте д-р Досева,
От няколко години, не много често, но съм имал пробождания в сърдечната област. Не съм им обръщал внимание, защото отшумяват бързо, а и съм чувал, че е много вероятно да се дължат на стрес. Но в последния месец започнаха много да зачестяват, през няколко дни, случвало се е и на ден по няколко пъти. Болката е пробождаща, като я има когато си поемам въздух, а се е случвало и обратното - когато издишам. Появава се в момента, в който поема по-дълбоко въздух (или издишам..като съответно когато спра да поемам въздух болката изчезва), остра пробождаща, в областта на сърцето. Поприцнип отшумява след 20-30 сек., но се случвало и по 1-2 мин. да не ме пуска. Появавала се и по време на покой, без физическа натовареност.Има ли място за притеснение?
Благодаря ви!
Albo

Мнениеот maxaffey » 03 Дек 2012, 01:11

Здравейте,

искам да попитам, относно един мой проблем:

на 28 съм и до сега това ми се е случвало 4 или 5 пъти, а именно: усещам по-силно ударите на сърцето си, усещам, че ми се загряват лявото ухо, вратът ми пак от лявата страна, лявата ръка, левият крак и лявото око. Проблема идва най-вече от това, че не мога да спя, като почна да заспивам се стряскам и събуждам и усещам някакъв дискомфорт и си усещам доста силно ударите на сърцето, ставам, разхождам се и пак като легна ми е супер дискомфортно и пак заспивам трудно и пак се събуждам стреснат със същия дискомфорт и туптене на сърцето. По принцип ми е най-гадно като съм легнал, но и като седна пак си усещам ударите на сърцето и загретите ми части на тялото от лявата страна. Забелязал съм, че може би има някаква връзка, че ми се случва все като съм малко попреял или имам газове, но не знам дали са свързани нещата.

Мисля да отида да ми направят преглед но моля ако имате някакво обяснение горе долу за какво става в моя случай, ще съм ви благодарен.
maxaffey

ПредишнаСледваща

Назад към Архив