Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 05 Сеп 2011, 22:18

dimitar_ написа:Здравейте, Д-р Досева.Преди няколко дни сина ми който е на 17г. се оплака от сърдечно стягане и бодежи също каза ,че се изморява много бързо и има болки в сърдечната област...заведохме го при личния доктор който ни изпрати при кардиолог направиха му ехокардиография и от там стана ясно че има козметичен дефект на сърцето :?: и че не е толкова опасно!? !Но сина ми казва че болката си продължава..Та въпросът ми е какви са тези козметични дефекти и наистина ли няма да окажат по сериозно влияние върху здравето му ?Също така може ли да продължи да спортува без притеснение ?

Здравейте,

Състоянието, което описвате, очевидно насочва към сърдечно заболяване. Понятието "козметичен дефект на сърцето" в медицината не съществува и не мога да ви кажа какво е точно е имал предвид кардиолога. Предполагам само, че състоянието на сина ви не е сериозно. Незнам също и какво е видял кардиолога при ехографията..дефект на какво- сърдечна клапа, преграда, стена и т.н???

Моят съвет към вас е нова консултация с друг кардиолог, който ясно да ви обясни за какво става въпрос, колко сериозно или не е това; да ви бъде разяснено какво трябва да правите при нови симптоми; какво да очаквате и т.н.

Успех!
Д-р Мирослава Петрова-Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот dimitar_ » 07 Сеп 2011, 13:55

Днес отново ходихме при кардиолога да му поставят холтер и той отговори ,че въпросния козметичен дефект се нарича пролапс на митралната клапа и каза че е вроден и нищо друго...
dimitar_

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 11 Сеп 2011, 23:23

dimitar_ написа:Днес отново ходихме при кардиолога да му поставят холтер и той отговори ,че въпросния козметичен дефект се нарича пролапс на митралната клапа и каза че е вроден и нищо друго...

Здравейте!
Радвам се, че сте се консултирали отново и че имате ясна представа за състоянието на сина ви.
Пролапс на митралната клапа- вроден дефект на клапната тъкан- в повечето случаи протича без усложнения и проблеми.
Необходими са профилактични прегледи през определено време- ехография на сърцето с цветен доплер, особено ако се появят оплаквания с цел да се проследи има ли промяна и каква е степента на регургитация (връщането на кръв през увредената клапа).
Ако всичко е наред и увреждането е минимално- няма нужда от паника.
Препоръчитилно е само да се прави профилактика с антибиотици при стоматолгично лечение или преди операция, поради повишена предразположеност към инфекции (ендокардит) или употребата на лекарства - бета-блокери по преценка на кардиолога.

Д-р М. Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот zuzu70 » 18 Окт 2011, 12:20

Здравейте!Става въпрос за баща ми откриха му аритмия на сърцето,но била стара и не са я открили навреме.Изписаха му лекарства ,но искам да попитам има ли някакви таблетки на билкова основа,които би могъл да взема.Благодаря!
zuzu70

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 20 Окт 2011, 23:33

zuzu70 написа:Здравейте!Става въпрос за баща ми откриха му аритмия на сърцето,но била стара и не са я открили навреме.Изписаха му лекарства ,но искам да попитам има ли някакви таблетки на билкова основа,които би могъл да взема.Благодаря!

Здравейте zuzu70,

Това, което мога да препоръчам като билков препарат на българския пазар е ГЛОГ (има го като таблетки за пиене). Тази билка е известна със своето добро действие върху сърдечно-съдовата система и по-точно влияе за подържането на нормалния тонус на сърдечния мускул и ритъм на сърдечната дейност.
Освен това може да пие чай от билката МАТОЧИНА, която също има благоприятен ефект върху сърцето, а също и върху нервната система.

Благодаря за въпроса!
Д-р М. Петрова-Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот lantov » 23 Окт 2011, 15:42

Здравейте д-р Досева,
моля Ви за консултация и съвет.
Дъщеря ми е на 31г. - преди повече от години започна суха, лаеща кашлица, която периодично се повтаря при физическо натоварване (рязка ставане от легло, изкачване по стълби), при силно притеснение и възбуда и т.н. Мислехме, че се касае за алергично състояние или нещо подобно. Един два пъти е приемала противоалергични препарати от гр.на кортикостероидите. Преди 4м. се разболя от варицела (заедно с дъщеря и, която е на 2,5г.) От тогава, кашличата някък се се усложни. Направихме снимка, съветвахме се със специалист - лекувахме с антибиотик и като, че ли нещо се подобри. Преди 20 дни се разболя от грип, който се усложни с много силна кашлици и воднисти, белизникави храчки. Направихме снимка на която в долната лява част на б.дроб се вижда уплътнение с неправилна форма с големина на детска длан. Сравнихме с първата снимка от преди 4 м-ца - петното е почти еднакво. Започнахме болнично лечение с антибиотик - венозно, кашлицата се сведе до минимум, на остана Т-37,2 - 37,4 (субфебрилна). Смениха антибиотика с друг - венозно, вече приключва лечението, но температурата остана и съм притеснен. Лекарите не са категорични в диагнозата - интерстициално пневмониая или друго. Лабораторните изследвания на кръв и урина са в норма. Изсл. за хламидии е отрицателно.
Моля за Вашия съвет, какво е Вашето мнение за диагнозата и лечението. Къде и как можем да направим консултация и допълнителни изследвания за уточняване на диагноза. Очаквам с нетърпение.
lantov

Мнениеот Jasinka » 25 Окт 2011, 16:47

Здравейте, д-р Досева
Детето ми се роди с междупредсърдечен септален дифект, отворен ФО.В родилното бе прегледано от детски кардиолог, който ме успокои, че ще се затвори до 3-я месец.Това наистина стана така.Слава богу, детето ми е вече на 4,5 г и расте добре без никакви симптоми на заболяването.Въпросът ми към вас е възможно ли е този дефект да се коригира от самосебе си, защото прочетох информация, че се лекува само оперативно.Аз я водя всяка година на кардиолог и ми се обяснява, че тя е добре и се чува само лек систоличен шум от 1 на 6-та степен.Имали опастност в по-късна възраст да се проявят някакви оплаквания и как да разпозная симптомите им.
Jasinka

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 25 Окт 2011, 23:47

Jasinka написа:Здравейте, д-р Досева
Детето ми се роди с междупредсърдечен септален дифект, отворен ФО.В родилното бе прегледано от детски кардиолог, който ме успокои, че ще се затвори до 3-я месец.Това наистина стана така.Слава богу, детето ми е вече на 4,5 г и расте добре без никакви симптоми на заболяването.Въпросът ми към вас е възможно ли е този дефект да се коригира от самосебе си, защото прочетох информация, че се лекува само оперативно.Аз я водя всяка година на кардиолог и ми се обяснява, че тя е добре и се чува само лек систоличен шум от 1 на 6-та степен.Имали опастност в по-късна възраст да се проявят някакви оплаквания и как да разпозная симптомите им.

Здравейте Jasinka!

Искам да ви успокоя, че няма основание за притеснения относно това, което ми обяснявате. Явно се касае за малък дефект, щом не се е наложила операция в първите месеци.
Ако вашето дете расте и се развива правилно, няма оплаквания, не боледува много често и не се изморява бързо, не се тревожете!
От значение е имунопрофилактиката и като цяло превенцията на здравето на детето.

Съветвам ви, САМО за ваше успокоение, да се консулирате с кардиолог ежегодно.

Приятен ден,
Д-р Мирослава Петрова-Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 26 Окт 2011, 00:18

lantov написа:Здравейте д-р Досева,
моля Ви за консултация и съвет.
Дъщеря ми е на 31г. - преди повече от години започна суха, лаеща кашлица, която периодично се повтаря при физическо натоварване (рязка ставане от легло, изкачване по стълби), при силно притеснение и възбуда и т.н. Мислехме, че се касае за алергично състояние или нещо подобно. Един два пъти е приемала противоалергични препарати от гр.на кортикостероидите. Преди 4м. се разболя от варицела (заедно с дъщеря и, която е на 2,5г.) От тогава, кашличата някък се се усложни. Направихме снимка, съветвахме се със специалист - лекувахме с антибиотик и като, че ли нещо се подобри. Преди 20 дни се разболя от грип, който се усложни с много силна кашлици и воднисти, белизникави храчки. Направихме снимка на която в долната лява част на б.дроб се вижда уплътнение с неправилна форма с големина на детска длан. Сравнихме с първата снимка от преди 4 м-ца - петното е почти еднакво. Започнахме болнично лечение с антибиотик - венозно, кашлицата се сведе до минимум, на остана Т-37,2 - 37,4 (субфебрилна). Смениха антибиотика с друг - венозно, вече приключва лечението, но температурата остана и съм притеснен. Лекарите не са категорични в диагнозата - интерстициално пневмониая или друго. Лабораторните изследвания на кръв и урина са в норма. Изсл. за хламидии е отрицателно.
Моля за Вашия съвет, какво е Вашето мнение за диагнозата и лечението. Къде и как можем да направим консултация и допълнителни изследвания за уточняване на диагноза. Очаквам с нетърпение.

Здравейте lantov,

Извенете ме за малко закъснелия отговор!

Разбирам вашето притеснение, относно здравето на дъщеря ви.
За мен е изключително трудно да поставя конкретна диагноза или да дам съвети за лечение като лично не съм видяла пациентката, не съм я прегледала, разпитала, не съм видяла изследванията...

От картината, която описвате мога да направя няколко изводи и да ви насоча за консултация със съответни специалисти.

"Сухата кашлица от години" не е нормално състояние!!!
Въпросите ми тук биха били- пушач ли е?; приема ли лекарства, ако -да -какви?; има ли алергии/домашни любимци?; пътува ли често, а извън страната?; контактувала ли е със заразно болни - туберкулоза и др.?; има ли други заболявания- сърдечни, белодробни и др.? операции?

Вирусните инфекции - варицела и грип, явно се равиват на фона на един отслабен имунитет и може би протичат по-тежко от обичайното.

Незадоволителните резултати от лечението с антибиотици и кортикостероиди, рентгенографията на бял дроб с определена сянка- има я или не??? (аз не съм видяла, немога да коментирам) и поддържането на субфебрилна температура, все още говорят за процес, който продължава да се развива!

Тази клинична картина има твърде широка диференциална диагноза!!!
Дали става въпрос за инфекциозен процес (туберкулоза, ехинококоза и т.н.) или процес с друго естество, моят съвет е да се консултирате със специалист - пулмолог, инфекционист/паразитолог, който да направи цялостен преглед на пациентката и да направи неоходимите изследвания!

Успех!!!
Дръжте ме в течение след консултацията!

Д-р Петрова-Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот kleo » 11 Дек 2011, 11:45

Бих искал да попитам кога се налага оперативно лечение при сърдечен порок - аортна недостатъчност? Кои болници бихте ми препоръчали, където може да се извърши качествено операцията?
Аватар
kleo

ПредишнаСледваща

Назад към Архив