lantov написа:Здравейте д-р Досева,
моля Ви за консултация и съвет.
Дъщеря ми е на 31г. - преди повече от години започна суха, лаеща кашлица, която периодично се повтаря при физическо натоварване (рязка ставане от легло, изкачване по стълби), при силно притеснение и възбуда и т.н. Мислехме, че се касае за алергично състояние или нещо подобно. Един два пъти е приемала противоалергични препарати от гр.на кортикостероидите. Преди 4м. се разболя от варицела (заедно с дъщеря и, която е на 2,5г.) От тогава, кашличата някък се се усложни. Направихме снимка, съветвахме се със специалист - лекувахме с антибиотик и като, че ли нещо се подобри. Преди 20 дни се разболя от грип, който се усложни с много силна кашлици и воднисти, белизникави храчки. Направихме снимка на която в долната лява част на б.дроб се вижда уплътнение с неправилна форма с големина на детска длан. Сравнихме с първата снимка от преди 4 м-ца - петното е почти еднакво. Започнахме болнично лечение с антибиотик - венозно, кашлицата се сведе до минимум, на остана Т-37,2 - 37,4 (субфебрилна). Смениха антибиотика с друг - венозно, вече приключва лечението, но температурата остана и съм притеснен. Лекарите не са категорични в диагнозата - интерстициално пневмониая или друго. Лабораторните изследвания на кръв и урина са в норма. Изсл. за хламидии е отрицателно.
Моля за Вашия съвет, какво е Вашето мнение за диагнозата и лечението. Къде и как можем да направим консултация и допълнителни изследвания за уточняване на диагноза. Очаквам с нетърпение.
Здравейте lantov,
Извенете ме за малко закъснелия отговор!
Разбирам вашето притеснение, относно здравето на дъщеря ви.
За мен е изключително трудно да поставя конкретна диагноза или да дам съвети за лечение като лично не съм видяла пациентката, не съм я прегледала, разпитала, не съм видяла изследванията...
От картината, която описвате мога да направя няколко
изводи и да ви насоча за
консултация със съответни специалисти.
"Сухата кашлица от години" не е нормално състояние!!!Въпросите ми тук биха били- пушач ли е?; приема ли лекарства, ако -да -какви?; има ли алергии/домашни любимци?; пътува ли често, а извън страната?; контактувала ли е със заразно болни - туберкулоза и др.?; има ли други заболявания- сърдечни, белодробни и др.? операции?
Вирусните инфекции - варицела и грип, явно се равиват на фона на един отслабен имунитет и може би протичат по-тежко от обичайното.
Незадоволителните резултати от лечението с антибиотици и кортикостероиди, рентгенографията на бял дроб с определена сянка- има я или не??? (аз не съм видяла, немога да коментирам)
и поддържането на субфебрилна температура, все още говорят за процес, който продължава да се развива!Тази клинична картина има твърде широка диференциална диагноза!!!Дали става въпрос за
инфекциозен процес (туберкулоза, ехинококоза и т.н.)
или процес с друго естество, моят съвет е да се консултирате със специалист - пулмолог, инфекционист/паразитолог, който да направи цялостен преглед на пациентката и да направи неоходимите изследвания!Успех!!!
Дръжте ме в течение след консултацията!Д-р Петрова-Досева