Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Мирослава Досева-белодробни и сърдечни заболявания

Мнениеот kambanka41 » 11 Апр 2012, 13:30

Здравейте Д-р Досева,незнам как да започна,преди 5 години имах екстрасистоли които продължиха около месец,минах всички изследвания като холтер,ехограф и не откриха нищо на сърцето,спряха така както и се появиха ,изписаха ми бетаблокер sotahehal 80mg до сега имах единични прескачения и то главно преди цикъла ми,на 41 години съм и с много редовен цикъл.Сега отново получих екстрасистоли постоянни ,направиха ми кардиограма в бърза помощ и казаха,че е добра, в момента живея в Португалия...насочиха ме към личната лекарка която ми предписа алпразолам,което много ме учуди ,но в интерес на истината ме поуспокои ,но прсекачанията си останаха,предстоят ми изследвания на холтер и ехограф и кръвни ,но тук са доста бавнички,та въпроса ми е опасно ли ми е състоянието и мога ли да пия тези хапчета които ми ги е предписало джипито и колко време
kambanka41

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 15 Апр 2012, 00:13

kambanka41 написа:Здравейте Д-р Досева,незнам как да започна,преди 5 години имах екстрасистоли които продължиха около месец,минах всички изследвания като холтер,ехограф и не откриха нищо на сърцето,спряха така както и се появиха ,изписаха ми бетаблокер sotahehal 80mg до сега имах единични прескачения и то главно преди цикъла ми,на 41 години съм и с много редовен цикъл.Сега отново получих екстрасистоли постоянни ,направиха ми кардиограма в бърза помощ и казаха,че е добра, в момента живея в Португалия...насочиха ме към личната лекарка която ми предписа алпразолам,което много ме учуди ,но в интерес на истината ме поуспокои ,но прсекачанията си останаха,предстоят ми изследвания на холтер и ехограф и кръвни ,но тук са доста бавнички,та въпроса ми е опасно ли ми е състоянието и мога ли да пия тези хапчета които ми ги е предписало джипито и колко време

Здравейте kambanka41,

Както предполагам са ви обяснили, екстрасистолите са вид ритъмно нарушение на сърдечната дейност (преждевременно съкращение на сърцето, което се усеща като прескачане). Те биват предсърдни (наблюдават се често в млада възраст и обикновено не са свързани със сериозна патология) и камерни (дължат се на подлежащо сърдечно заболяване). Причините могат да бъдат различни. Най-често са резултат от физическа и емоционална преумора или стрес, при ендокринни (хормонални) нарушения, при някои заболявания - инфекции, при предозиране на лекарства и др.
Във вашия случай, щом изследванията не са открили нищо, лекарят се е насочил за първата причина по горе и затова е предписал алпразолам, който има добър ефект при тревожност, безпокойство, депресия. Но задължително трябва да се направят нови и пълни изследвания, за да не се пропусне нещо - електрокардиограма, холтер, ехокардиография, велотест, пълни кръвни изследвания и липиден профил, хормонални изследвания - на щитовидна жлеза.
Екстрасистолите трябва да се лекуват, когато станат чести. Бетаблокерите са медикаменти на избор при този тип нарушения, а успокоителните - не ти препоръчвам да ги вземаш дълго време, не са безобидни, а и след като си забелязала, че екстрасистолите отново се появяват....няма смисъл да натоварваш организма. Не попитах освен прескачане, какво друго усещаш, когато се появи този тип нарушение? Имаш ли стягане в гърдите, задух....а дали имаш други заболявания; приемаш ли някакви медикаменти, освен тези по горе; имаш ли високо кръвно налягане; имаш ли вредни навици като тютюнопушене (което също оказва влияние върху сърдечния ритъм)???
При твоето състояние препоръчвам и употребата на хранителни добавки, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които стабилизират мембраните на кардиомиоцитите и подпомагат сърдечната функция, както и храни, които ги съдържат - ядки, риба и др. Употребата на магнезий е също подходяща (той е физиологичен калциев антагонист, който участва в обмяната на въглеводороди, белтъци, мазнини и нуклеинови киселини, енергийни процеси, провеждане на нервното възбуждане. Участва в съкращението на сърдечния мускул и подтиска нервно-мускулното предаване).

Надявам се да съм помогнала с тази информация,
Д-р Мирослава Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот kambanka41 » 15 Апр 2012, 11:49

Благодаря ви много за отговорът
Освен екстрасистолите нямам други оплаквания,кръвното ми е в норма и пулса също спрях успокоителните и започнах да взимам мента глог и валериан и чай от маточина от два дена започнах да пия магнезий с витамин В на своя глава и значително намаляхя,но завелязвам че е на нервна почва.Нямам други заболявания,освен ишиас недоказан и съмоперирана от злъчка преди 8години,но това едва ли влияе.Вредни навици имам итовае пушенето,вече направих кръвните изследвания другата седмица чакам резултата и тогова ще мина ехо и поставянето на холтер дано всичко е наред защото се притеснявам много а никак не ми е приятно това усещане
kambanka41

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 15 Апр 2012, 23:00

kambanka41 написа:Благодаря ви много за отговорът
Освен екстрасистолите нямам други оплаквания,кръвното ми е в норма и пулса също спрях успокоителните и започнах да взимам мента глог и валериан и чай от маточина от два дена започнах да пия магнезий с витамин В на своя глава и значително намаляхя,но завелязвам че е на нервна почва.Нямам други заболявания,освен ишиас недоказан и съмоперирана от злъчка преди 8години,но това едва ли влияе.Вредни навици имам итовае пушенето,вече направих кръвните изследвания другата седмица чакам резултата и тогова ще мина ехо и поставянето на холтер дано всичко е наред защото се притеснявам много а никак не ми е приятно това усещане

Радвам се, че нямате други оплаквания и че сте спрели успокоителните! Замяната с мента, глог и валериана е добра, щом ви помага, чаят от маточина също.
Надявам се всички изследвания да са добри и да нямате повече притеснения!

С пожелание за здраве и по-малко притеснения,
Д-р Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот kambanka41 » 16 Апр 2012, 00:17

Благодаря за пожеланията ,успокоихте ме,желая ви всичко хубаво и на вас и дано не се налага да ви пиша за такива проблеми
kambanka41

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 16 Апр 2012, 15:18

kambanka41 написа:Благодаря за пожеланията ,успокоихте ме,желая ви всичко хубаво и на вас и дано не се налага да ви пиша за такива проблеми

Благодаря! ;)
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот Maya » 17 Апр 2012, 17:55

Здравейте д-р Досева!

Въпросите ми са около едни болки от неизвестен за сега произход. На 36 години съм.

Първо ще започна с това че имам от доста дълго време след едни инциденти и лекомислени дейности дегенеративни проблеми с гръбначния стълб на L5-S1 и C4-C5-C6.....според някои лекари са и за операция, ..... а може и на други стави да има проблеми.

Принципно имам постоянна кашлица на която не съм обръщала никакво внимание. От ходене по невролози, неврохирурзи, гастроентеролози и други лекари до като си намеря проблема с дисковите хернии, точно на пулмолог не ми е хрумвало да отида....а и съм си мислила че кашлицата ще мине ей така от само себе си.

Тази зима ставните болки станаха по чести и по силни(най точната дума ужасяващи) от всякога. Нещо се влоши и с кашлицата. Забелязвам че усилят ли се проблемите с кашлицата/дишането и всичко от този сорт автоматично ставните болки вземат пиков момент, успокои ли се това с кашлицата остротата на ставните болки се притъпява.
А и усеща се от няколко месеца някаква нова болка/дискомфорт в шията , който се засилва при преглъщане. Но не е отпред, а отзад. Мога да си въртя шията на където и както пожелая, според мен няма как да е от влошаване на дисковите хернии, за съжаление сега 300 лева за ЯМР не мога да отделя за да видя точно.
Ходих на лекар уши-нос-гърло.....след поглеждане с гърлото каза че не било възпалено, .....ако има проблем е за пулмолог.

1. Първият ми въпрос е според Вас може ли да има такава връзка каквата аз наблюдавам. Засилването на проблеми с кашлица/бели дробове и подобни проблеми да предизвиква и довежда до пиков момент съществуващи ставни проблеми.

1. Вторият въпрос. Ако новопоявилите се болки които имам в шията отзад НЕ са от дисковите хернии.... при наличието на упорита кашлица която от 2/3 мецеса не се притъпява за повече от седмица. Има ли вероятност тези болки и дискомфорт в шията да са свързани с нещо от областта на пулмологията. Забравих да кажа че при дишането въздуха от 2/3 месеца е един такъв малко по странен, все едно когато човек е болен.
Нямам температура. От изследванията които съм правила ПКК с утайка, чернодробни ензими, с-реактивен протеин, RF, AST, хламидия, ........само AST е малко над нормата. Правила съм го три пъти последните 3/4 месеца и е било съответно 258, 217, 229 .
Е и хламидията е пожителна, но там аз лично не вярвам много на кръвните тестове.........в едната лаборатория IgM излезе положително, а в другата отрицателно, IgG и в двете лаборатории беше положително. Преди 4/5 години заради тази хламидия която уж съм имала са пити антибиотици и със сигурност няма от кзде пак да се появи.
Утайката е била в нормата, но винаги към горната граница, съответно 15, 16, 10.

Дали може да ме насочите с нещо, каквото и да е то?
Да забравих да кажа че вече ходих на пулмолог, но не ме взе на сериозно
Maya

Мнениеот kambanka41 » 18 Апр 2012, 13:44

Здравейте др.Досева.
Отново се обръщам към Вас с молба да ми разчетете кръвните изследвания,тъй като днес ги получих, а личната ми лекарка неможе днес да ме приеме без час, а и не се знае кога...португалци,какво да кажа :)
Eritrocitos 4,66
Hemoglobina 14,0 g/dl
Hematocrito 42,4
V.G.M 91,0 fl
H.G.M 30,0 pg
C.M.H.G. 33,0 g/dl
R.D.W 12,4
Leucocitos 10,6
Neutrofilos 65,8-7,0
Linfocitos 26,5-2,8
Monocitos 6,0-0,6
Eosinofilos 1,4-0,2
Basofilos 0,3-0,0
Plaquetas 368
MPV 9,6 fl
Velocidade sedimentacao/скорост на утаяване/ 1 h 14
Glicemia 82 mg/dl
Ureia 24 mg/dl
Creatinina 0,8 mg/dl
Acido Urico 2,8 mg/dl
Colesterol total 216 mg/dl
Colesterol das HDL 65 mg/dl
Trigliceridos 93 mg/dl
GGT-Gama-Glutamil transferase 13 u/l
T3 Total-Triiodotironina Total 118 ng/dl
FT4-T4 livre 0,97 ng/dl
TSH-Tiroestimulina 5,26
Ac.Anti Tiroideus TPO 463
Ac.Anti Tiroideus,tiroglobulina TG 10
Предварително Ви благодаря.
От голяма помощ сте ми,тъй като съм далеч от страната си....а и да си призная все още не разбирам добре португалският език.
kambanka41

Мнениеот Dr Miroslava Doseva » 19 Апр 2012, 23:21

kambanka41 написа:Здравейте др.Досева.
Отново се обръщам към Вас с молба да ми разчетете кръвните изследвания,тъй като днес ги получих, а личната ми лекарка неможе днес да ме приеме без час, а и не се знае кога...португалци,какво да кажа :)
Eritrocitos 4,66
Hemoglobina 14,0 g/dl
Hematocrito 42,4
V.G.M 91,0 fl
H.G.M 30,0 pg
C.M.H.G. 33,0 g/dl
R.D.W 12,4
Leucocitos 10,6
Neutrofilos 65,8-7,0
Linfocitos 26,5-2,8
Monocitos 6,0-0,6
Eosinofilos 1,4-0,2
Basofilos 0,3-0,0
Plaquetas 368
MPV 9,6 fl
Velocidade sedimentacao/скорост на утаяване/ 1 h 14
Glicemia 82 mg/dl
Ureia 24 mg/dl
Creatinina 0,8 mg/dl
Acido Urico 2,8 mg/dl
Colesterol total 216 mg/dl
Colesterol das HDL 65 mg/dl
Trigliceridos 93 mg/dl
GGT-Gama-Glutamil transferase 13 u/l
T3 Total-Triiodotironina Total 118 ng/dl
FT4-T4 livre 0,97 ng/dl
TSH-Tiroestimulina 5,26
Ac.Anti Tiroideus TPO 463
Ac.Anti Tiroideus,tiroglobulina TG 10
Предварително Ви благодаря.
От голяма помощ сте ми,тъй като съм далеч от страната си....а и да си призная все още не разбирам добре португалският език.

Здравейте "kambanka41",

Внимателно прегледах изследванията ви. Мерните единици на някои показатели са различни от българските, но се постарах да направя справка. Все пак ви съветвам да изчакате окончателното мнение на вашия лекар, имайки предвид че всяка лаборатория си има свои референтни стойности на изследванията.
От това, което виждам по горе имате леко повишен общ холестерол, което не е повод за сериозно притеснение. С диета, спорт и хранителни добавки може да се коригира. Важно е обаче да се уточни TSH (тиреостимулиращия хормон) дали е завишен???!!! Обикновено нормата е до 4.2 максимум 5 mU/l, според някои лаборатории. И другият показател за проверка е Anti Tiroideus TPO - 463 (това са антитела ), които са повишени.
И все пак не бързайте да се притеснявате, преди да сте чули мнението на лекуващия ви лекар. Понякога има случаи, в които този вид антитела са повишени, поради други причини. Но ако TSH се потвърди, че е високо + антителата, може да служи като обяснение за намалена функция на щитовидната жлеза, което се лекува с медикаменти и се проследява на определено време. Правят се отново изследвания.

Не губете надежда и имайте вяра,
Д-р М. Петрова -Досева
Dr Miroslava Doseva

Мнениеот kambanka41 » 20 Апр 2012, 00:38

Благодаря за бързият отговор и аз мисля така,че са повишени двата хормона,но тогава бях в цикъл възможно ли е от това да са повишени и дано другата седмица ме видят и да почвам лечение
kambanka41

ПредишнаСледваща

Назад към Архив