Maya написа:Здравейте д-р Досева!
Въпросите ми са около едни болки от неизвестен за сега произход. На 36 години съм.
Първо ще започна с това че имам от доста дълго време след едни инциденти и лекомислени дейности дегенеративни проблеми с гръбначния стълб на L5-S1 и C4-C5-C6.....според някои лекари са и за операция, ..... а може и на други стави да има проблеми.
Принципно имам постоянна кашлица на която не съм обръщала никакво внимание. От ходене по невролози, неврохирурзи, гастроентеролози и други лекари до като си намеря проблема с дисковите хернии, точно на пулмолог не ми е хрумвало да отида....а и съм си мислила че кашлицата ще мине ей така от само себе си.
Тази зима ставните болки станаха по чести и по силни(най точната дума ужасяващи) от всякога. Нещо се влоши и с кашлицата. Забелязвам че усилят ли се проблемите с кашлицата/дишането и всичко от този сорт автоматично ставните болки вземат пиков момент, успокои ли се това с кашлицата остротата на ставните болки се притъпява.
А и усеща се от няколко месеца някаква нова болка/дискомфорт в шията , който се засилва при преглъщане. Но не е отпред, а отзад. Мога да си въртя шията на където и както пожелая, според мен няма как да е от влошаване на дисковите хернии, за съжаление сега 300 лева за ЯМР не мога да отделя за да видя точно.
Ходих на лекар уши-нос-гърло.....след поглеждане с гърлото каза че не било възпалено, .....ако има проблем е за пулмолог.
1. Първият ми въпрос е според Вас може ли да има такава връзка каквата аз наблюдавам. Засилването на проблеми с кашлица/бели дробове и подобни проблеми да предизвиква и довежда до пиков момент съществуващи ставни проблеми.
1. Вторият въпрос. Ако новопоявилите се болки които имам в шията отзад НЕ са от дисковите хернии.... при наличието на упорита кашлица която от 2/3 мецеса не се притъпява за повече от седмица. Има ли вероятност тези болки и дискомфорт в шията да са свързани с нещо от областта на пулмологията. Забравих да кажа че при дишането въздуха от 2/3 месеца е един такъв малко по странен, все едно когато човек е болен.
Нямам температура. От изследванията които съм правила ПКК с утайка, чернодробни ензими, с-реактивен протеин, RF, AST, хламидия, ........само AST е малко над нормата. Правила съм го три пъти последните 3/4 месеца и е било съответно 258, 217, 229 .
Е и хламидията е пожителна, но там аз лично не вярвам много на кръвните тестове.........в едната лаборатория IgM излезе положително, а в другата отрицателно, IgG и в двете лаборатории беше положително. Преди 4/5 години заради тази хламидия която уж съм имала са пити антибиотици и със сигурност няма от кзде пак да се появи.
Утайката е била в нормата, но винаги към горната граница, съответно 15, 16, 10.
Дали може да ме насочите с нещо, каквото и да е то?
Да забравих да кажа че вече ходих на пулмолог, но не ме взе на сериозно
Здравейте Maya,
Моля, да ме извините, че се забавих с отговора, но някак си ми е обягнала вашата публикация с въпроси.
Отговорът на първия ви въпрос: Връзка между клинични симптоми винаги може да има, например инфекция, системно заболяване и др.
На втория въпрос: това, което описвате не е задължително да се дължи на една причина, т.е болките, които имате във врата не означава, че трябва да ги свързвате със абсолютно всичко друго, което усещате. Тази кашлица, която описвате, не ми е ясно кога се е появила, по кое време на деня се появява, от какво се провокира, свързана ли е с промяна на времето, сезоните, отделяте ли храчки, пушите ли, каква е професията ви, приемате ли лекарства, имате ли други заболявания и др. въпроси.
А относно хламидията, независимо че сте приемали антибиотици, ако отново сте се заразили, необходимо е лечение.
Моят съвет към вас е да посетите общопрактикуващият си лекар и да споделите всичко, което ви притеснява и да ви се направи преглед, за да се уточни състоянието ви и ако е необходимо, тогава да се консултирате със съответен специалист.
С пожелание за здраве,
Д-р Мирослава Петрова-Досева