Тук ще откриете популярни въпроси и отговори за различни туморни и онкологични образувания.
14 Ное 2018, 17:02
Здравейте! При профилактичен преглед /с ехограф/ установиха киста/2,5см/ и аденом-1,5 см. в лявата гърда.Трябва ли да се премахнат оперативно или може да се следи имали промяна в размерите. 48 години съм.Предварително благодаря!
14 Ное 2018, 17:14
ninka18 написа:Здравейте! При профилактичен преглед /с ехограф/ установиха киста/2,5см/ и аденом-1,5 см. в лявата гърда.Трябва ли да се премахнат оперативно или може да се следи имали промяна в размерите. 48 години съм.Предварително благодаря!
Здравейте! Кистата може да се пунктира и изследва цитология на течността. По отношения на "аденома", дали е аденом, може да каже само хистологическото изследване. Образното изследване е субективно и зависи до голяма степен от опита на специалиста. Единствено биопсията или оперативното отстраняване дава 100% диагноза.
14 Ное 2018, 22:38
Благодаря за бързия отговор.На мамограф може ли да се установи аденом ли е или на друг апарат,(за да се избегне операция) и може ли това да стане на преглед при Вас.Има ли разлика между аденом и фиброаденом
14 Ное 2018, 23:35
ninka18 написа:Благодаря за бързия отговор.На мамограф може ли да се установи аденом ли е или на друг апарат,(за да се избегне операция) и може ли това да стане на преглед при Вас.Има ли разлика между аденом и фиброаденом
Аденом, фиброаденом са хистологични диагнози. С образна диагностика, това не може да се каже. Образната диагностика дава проценти на вероятност дали формацията е доброкачествена или злокачествена, дали е течна или плътна, като тези проценти може да клонят към 100%. Без да видя мамографията или ехографията не мога да бъда обективен. Ако желаете и сте от Пловдив мога да ви прегледам и да дам мнение.
15 Ное 2018, 17:21
Здравейте!Ако си запиша час при Вас за профилактичен преглед в частния Ви кабинет-включва ли прегледа и ехографско изследване.Ако не то в клиниката с направление за хирург или онколог трябва да дойда.
Благодаря предварително!
20 Ное 2018, 17:35
Здравейте!Бях на преглед при хирург-мамолог който откри в лявата ми гърда две кисти-11мм и 13мм./на ехограф/, а в дясната няколко кисти с много малки размери.Каза че няма нищо притеснително и трябва само през 6м. да си. правя прегледи.Това което ме притеснява е че преди две седмици друг лекар каза че едното е киста-2см. и а другото аденом/1,5см./, който трябва да се отстрани в най-кратък срок.Задължително ли е отстраняването на "аденома" ако е това, ако ли не и е кисти-те опасни ли са.Благодаря Ви!Желая Ви здраве и късмет!
21 Ное 2018, 18:33
ninka18 написа:Здравейте!Ако си запиша час при Вас за профилактичен преглед в частния Ви кабинет-включва ли прегледа и ехографско изследване.Ако не то в клиниката с направление за хирург или онколог трябва да дойда.
Благодаря предварително!
Здравейте! Прегледа включва ехографско изследване с прецицен ехограф. Извинявайте за късния отговор!
21 Ное 2018, 18:46
nona133 написа:Здравейте!Бях на преглед при хирург-мамолог който откри в лявата ми гърда две кисти-11мм и 13мм./на ехограф/, а в дясната няколко кисти с много малки размери.Каза че няма нищо притеснително и трябва само през 6м. да си. правя прегледи.Това което ме притеснява е че преди две седмици друг лекар каза че едното е киста-2см. и а другото аденом/1,5см./, който трябва да се отстрани в най-кратък срок.Задължително ли е отстраняването на "аденома" ако е това, ако ли не и е кисти-те опасни ли са.Благодаря Ви!Желая Ви здраве и късмет!
Здравейте! Кистите в гърдите са често срещани. Чисти мастопатични кисти, реално са мехурчета с течност и не са опасни. Има и кисти причинени от папиломи в каналите, те обикновено нарастват и след пункция рецидивират. Проследяват се формата,размера и кунтура на кистата. Аденомите(фиброаденоми) са доброкачествени тумори.Желателно е отстраняването им ако имат по големи размери или нарастват бързо.
23 Ное 2018, 17:03
Здравейте, докторе! След мамографски преглед в диагностиката е записано : В дясна млечна жлеза - преобладаващи фиброзно- кистозна промяна ретромамарно. Има ли повод за притеснение и нужно ли е да посетя друг специалист?
23 Ное 2018, 22:29
tanya74 написа:Здравейте, докторе! След мамографски преглед в диагностиката е записано : В дясна млечна жлеза - преобладаващи фиброзно- кистозна промяна ретромамарно. Има ли повод за притеснение и нужно ли е да посетя друг специалист?
Здравейте! Описва се структурата на гъдата. Няма за какво да се притеснявате!