metie.bekirova написа:Здравейте Д-р Йорданова имам следния проблем:
месец април си пуснах изследвания
fT4-0.970 ng/dl при референтни стойности 0.7-1.48
TAT -6.07 IU/ml при референтни стойности <40
MAT -226.11 IU/ml при референтни стойности <35
fT3 -2.57 pg/ml при референтни стойности 1.88 -3.18
TSH -1.585 uIU/ml при референтни стойности 0.35 -4.94
От 2014 година приемам лекарства за висок пролактин,в момента съм на половин таблетка Достинекс седмично.Последно пролактина ми беше 82 mIU/I при референтни стойности 102 -496.
Репродуктивен специалист ми каза да спирам Достинекса защото ми е много нисък пролактина и това също водело до влошаване качеството на яйцеклетките.Имам три неуспешни ИКСИ опита.
В момента ТСХ ми е 0.796 uIU/ml при референтни стойности 0.25 -4.55.
Ендокринолога който посетих април месец ми назначи само селен и каза че имам започващ автоимунен процес -Хашимото,но при прегледа нямам такива изменения като за Хашимото още.След като ТСХ ми е толкова ниско може ли да се говори за Хашимото и какви трябва да са стойностите на ТСХ при стартиране на инвитро процедура.Трябва ли да приемам някакви други лекарства при такива стойности на ТСХ.Благодаря ви предварително.
Уважаема metie.bekirova,
Стойността на ТСХ е в референтни граници, т.е. нормална. Това по никакъв начин не може да изключи наличие на Тиреоидит на Хашимото. При това заболяване не е задължително да има промяна във функцията на щитовидната жлеза, т.е. в резултатите от хормоналните изследвания. Дали има имате или не тиреоидит на Хашимото няма как да се отговори без преглед. Наличието на повишени стойности на МАТ изисква уточняване особено преди опит за забременяване. Ако не сте изследвали пролактин след спиране на Достинекса, е необходимо изследването му.