Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Тук можете да зададете въпрос по ендокринология и болести на обмяната на веществата, да споделите мнения за проблеми с жлезите с вътрешна секреция.

Re: Хипотиреоидизъм, тиреоидит Хашимото консултация ендокринолог

Мнениеот Dara777 » 09 Апр 2020, 08:21

Благодаря ви отново !!!
Dara777

Мнениеот А. Димитрова » 24 Май 2020, 01:49

Здравейте, с премахната щитовидна жлеза съм от 2018г и вече почти 2г взимам страшно висока доза Еутирокс - 200. Сърцето ми тупти много при всяко движение, не мога да легна и спя седнала, заради него. Исках да намалям дозата и го направих сама като взимах известно време 150 после за седмица намалих и на 100.... Но преди 2 седмици изследванията показаха, че TSH е 35, а FT4е 9.И сега пак увеличавам дозата до 200. Въпросът ми е мога ли да взимам това ново лекарство Тирохелп?
А. Димитрова

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 25 Май 2020, 07:55

А. Димитрова написа:Здравейте, с премахната щитовидна жлеза съм от 2018г и вече почти 2г взимам страшно висока доза Еутирокс - 200. Сърцето ми тупти много при всяко движение, не мога да легна и спя седнала, заради него. Исках да намалям дозата и го направих сама като взимах известно време 150 после за седмица намалих и на 100.... Но преди 2 седмици изследванията показаха, че TSH е 35, а FT4е 9.И сега пак увеличавам дозата до 200. Въпросът ми е мога ли да взимам това ново лекарство Тирохелп?

Уважаема А. Димитрова,
трудно ми е да коментирам дали оплакванията Ви са свързани с високата доза Еутирокс и дали може да се промени дозата, без да имам информация за компенсацията на този фон и за причината за операцията. Препоръчително е да не правите сама експерименти с лекарства.
Хранителната добавка Типохелп има индикация - помага за правилно функциониране на щитовидната жлеза. При отстранена щитовидна жлеза няма как да се очаква да подпомогне функционирането й. За да получите необходимите Ви хормони, единственият начин е приемането им от вън.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Детски.Дрехи » 26 Май 2020, 23:45

Здравейте, д-р Йорданова! Диагностицирана съм с Хашимото от 2014 г. От около 2-3 седмици забелязвам, че както си стоя и започва да ми тече кръв от венците. Дали е свързано със щитовидната жлеза? Как мислите? От седмица си взех като превантивна мярка Парадонтакс, мислех си, че вече няма кървене, но тази вечер пак усетих вкус на кръв в устата си. :( Последно бях на изследвания преди 4 месеца, като ми регулираха дозата на Л-тироксина. Благодаря за отговора!
Детски.Дрехи

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 28 Май 2020, 07:27

Детски.Дрехи написа:Здравейте, д-р Йорданова! Диагностицирана съм с Хашимото от 2014 г. От около 2-3 седмици забелязвам, че както си стоя и започва да ми тече кръв от венците. Дали е свързано със щитовидната жлеза? Как мислите? От седмица си взех като превантивна мярка Парадонтакс, мислех си, че вече няма кървене, но тази вечер пак усетих вкус на кръв в устата си. :( Последно бях на изследвания преди 4 месеца, като ми регулираха дозата на Л-тироксина. Благодаря за отговора!

Уважаеми Детски.Дрехи,
не се очаква да има връзка между кървенето на венците и наличните проблеми с щитовидната жлеза. Посетете зъболекар за да осъществи преглед и да Ви помогне в лечението.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Sunshine45 » 02 Юни 2020, 15:53

Здравейте,

Имам следния проблем: голямо закъснение на месечния цикъл, което ми се случва за първи път. Имам Хашимото и пия Еутирокс. На всеки шест месеца си следя щитовидните хормони. И преди съм имала закъснения на цикъла, но този път последно имах цикъл на 29 април и оттогава не съм имала, макар че го очаквах на 16 май. Нямам и никакви признаци за предстоящ цикъл към момента. От година и половина цикълът ми е напълно редовен, без отклонения. От април досега имаше сериозни колебания и промени в метереологичното време, имам и сериозна промяна в ритъма на живот: от много динамичен към твърде стационарен. Минах на "домашен офис" заради епидемията промених доста и дневния си ритъм на живот. Моля, да ме посъветвате дали е възможно проблемите да се дължат основно на това и наложително ли е веднага да си пускам изследвания и да посещавам гинеколог и ендокринолог? Благодаря!
Sunshine45

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 02 Юни 2020, 23:28

Sunshine45 написа:Здравейте,
Имам следния проблем: голямо закъснение на месечния цикъл, което ми се случва за първи път. Имам Хашимото и пия Еутирокс. На всеки шест месеца си следя щитовидните хормони. И преди съм имала закъснения на цикъла, но този път последно имах цикъл на 29 април и оттогава не съм имала, макар че го очаквах на 16 май. Нямам и никакви признаци за предстоящ цикъл към момента. От година и половина цикълът ми е напълно редовен, без отклонения. От април досега имаше сериозни колебания и промени в метереологичното време, имам и сериозна промяна в ритъма на живот: от много динамичен към твърде стационарен. Минах на "домашен офис" заради епидемията промених доста и дневния си ритъм на живот. Моля, да ме посъветвате дали е възможно проблемите да се дължат основно на това и наложително ли е веднага да си пускам изследвания и да посещавам гинеколог и ендокринолог? Благодаря!

Уважаема Sunshine45,
не мисля, че описаните фактори могат да обяснят закъснението. Не мисля, че и преди сте имали нормален цикъл. Според написаното от Вас, менструалният Ви цикъл трябва да е с продължителност 18 дни (под цикъл се разбираме времетраенето между 2 редовни менструации, което се изчислява като броя дни от първия ден на едната менстуация до първия на следващата). Уместно е да посетите гинеколог за да потърси причина за промяната и при необходимост да се назначи стимулиране на менстуация. Препоръчително е да се проведат и хормонални изследвания и да се прецени възможно ли е менструалните проблеми да са свързани с такъв проблем.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Sunshine45 » 04 Юни 2020, 10:45

Д-р Йорданова, Благодаря за отговора. Имах предвид 19 април. Имах цикъл на 28 дни. Редовен беше. Но аз наистина съм чела, че промените в метерологичното време и в ритъма на живот се отразяват на цикъла. При мен дори и всяко пътуване се отразява. Наистина ли не може да се отдаде на това и сигурна индикация ли е за друг проблем? Само с гинеколог ли трябва да се консултирам или и с ендокринолог? И веднага ли трябва да ходя на лекар при настоящата ситуация или може да се изчака? Благодаря!
Sunshine45

Мнениеот Dr Stella Yordanova » 04 Юни 2020, 22:43

Sunshine45 написа:Д-р Йорданова, Благодаря за отговора. Имах предвид 19 април. Имах цикъл на 28 дни. Редовен беше. Но аз наистина съм чела, че промените в метерологичното време и в ритъма на живот се отразяват на цикъла. При мен дори и всяко пътуване се отразява. Наистина ли не може да се отдаде на това и сигурна индикация ли е за друг проблем? Само с гинеколог ли трябва да се консултирам или и с ендокринолог? И веднага ли трябва да ходя на лекар при настоящата ситуация или може да се изчака? Благодаря!

Уважаема Sunshine45,
вярвайте в каквото искате. Съжалявам, но не намирам промяната във времето за кой знае колко драстична, а преминаването към по-спокоен начин на живот би трябвало да подейства благотворно. Идва ли за последната 1 година за пръв път има климатични промени или пък не сте излизали в отпуск? Промените в цикъла при резки промени не са свързани с удължаване над 17 дни. Сериозни здравословни проблеми могат да доведат до менструални нарушения. Не знам какво е здравословното Ви състояние. Започнете с гинеколог, а след това посетете ендокринолог.
Dr Stella Yordanova

Мнениеот Sunshine45 » 04 Юни 2020, 23:40

Д-р Йорданова,

Благодаря за отговора и наистина оценявам отделеното време. Съжалявам, ако съм Ви оставила с погрешно впечатление, че се опитвам да се самоуспокоявам и да игнорирам проблема като вярвам в това, в което ми се иска да вярвам. Аз не подценявам здравето си. Планирам да посетя ендокринолога си. Така или иначе трябва да отида на изследване в началото на юли. За жалост, написаното от Вас в последния отговор повече ме плаши отколкото ме ориентира. Когато прочета, че голямото закъснение на цикъл може да е индикация за сериозни здравословни проблеми аз не постигам нищо освен да се притесня още повече. Знам, че е несериозно и безотговорно да поставяте диагонози във форум, без да познавате общото здравословно състояние, но аз въпреки това се надявам да получа малко по-конкретен отговор: на какво може да се дължи такъв проблем с цикъла, какво да очаквам и т.н. Благодаря!
Sunshine45

ПредишнаСледваща

Назад към Ендокринология и болести на обмяната