Тук може да зададете въпроси и да споделите мнения за проблеми с Вашата кожа.
17 Сеп 2014, 22:43
Здравейте, може ли да препоръчате медикамент, който бихме могли да използваме като камуфлаж при витилиго. Препоръчвате ли храни, с които можем да намалим именно тези свободни радикали. Има ли метод, който да ограничава разпространението? Благодаря ви.
18 Сеп 2014, 11:50
MMD написа:Здравейте, може ли да препоръчате медикамент, който бихме могли да използваме като камуфлаж при витилиго. Препоръчвате ли храни, с които можем да намалим именно тези свободни радикали. Има ли метод, който да ограничава разпространението? Благодаря ви.
Здравейте, MMD!
С камуфлажна цел може да използвате автобронзант или медицински коригиращ грим. Какво ще изберете зависи от локализацията на проблема.
Всички храни, които съдържат антиоксиданти или омега киселини е добре да приемате.
Относно ограничаване на разпространението зависи дали витилигото се съчетава и с други заболявания, а за да се определи това трябва да се направят изследвания.
Съветвам Ви да си намерите дерматолог, който ще Ви проследява редовно и да може да уточните всички въпроси, които имате.
С уважение,
д-р Тодева
18 Сеп 2014, 20:39
Благодаря ви, а какво препоръчвате при витилиго с проблеми с щитовидната жлеза? В кой момент при витилиго се появяват така наречените "островчета" за възвръщане на пигментацията и последен въпрос ПУВА терапията би ли предизвикала по-тежък рецидив на вече излекуван участък? Благодаря.
24 Сеп 2014, 12:10
MMD написа:Благодаря ви, а какво препоръчвате при витилиго с проблеми с щитовидната жлеза? В кой момент при витилиго се появяват така наречените "островчета" за възвръщане на пигментацията и последен въпрос ПУВА терапията би ли предизвикала по-тежък рецидив на вече излекуван участък? Благодаря.
Здравейте, MMD!
При проблем с щитовидната жлеза задължително се провежда лечение!
Островчета се появяват, когато започва възстановяване на пигментацията! Кога ще се появят е много индивидуално!
Днес PUVA терапията рядко е метод на избор за лечение при витилиго!
С уважение,
д-р Тодева
25 Окт 2014, 13:46
ЗДРАВЕЙТЕ ДОКТОР ТОДЕВА,
БИХ ИСКАЛА ДА ЗНАМ КАКВО Е """INCONTINENTIO PIGMENTI " ОПАСНО ЛИ Е И МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОБЪРКА С ВИТИЛИГО ,
БЛАГОДАРЯ!
29 Окт 2014, 14:45
Краси написа:ЗДРАВЕЙТЕ ДОКТОР ТОДЕВА,
БИХ ИСКАЛА ДА ЗНАМ КАКВО Е """INCONTINENTIO PIGMENTI " ОПАСНО ЛИ Е И МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ОБЪРКА С ВИТИЛИГО ,
БЛАГОДАРЯ!
Здравейте, Краси!
Никога не е изключено едно заболяване да се обърка с друго. Това заболяване протича на стадии и в крайният етап от кожни промени се наблюдават обезцветени кожни полета.
Предлагам Ви линк с подробна информация за
инконтиненция пигменти!
Вас какво Ви притеснява и Ви кара да мислите, че проблемът е свързан с това заболяване?
С уважение,
д-р Тодева
30 Окт 2014, 10:34
Здравейте,
синът ми има от три годишен светли петна на едната ръка/само около пръстите/ които са като напръскано,не са с ясни граници. Всяка година посещаваме дерматолози и все ни казваха витилиго, последният който посетихме ни каза инконинтация пигменти и нищо повече.Тогава се сетих да питам само дали ще се разраства, но след като прочетох в интернет за това заболяване съм доста притеснена.Какво евентуално да очакваме?Симптомите на тези пигменти паралелни ли са с обезцветяването на кожана или не?
Петното което има синът ми не се променя,само със растежа и то расте малко,никога не е било като обрив или пък тъмно,няма сърбеж и никакви оплаквания относно зрение,зъби и всичко изредено в статията.
Това заболяване може ли да се предвиди с генетичните изследвания който се правят по време на бременност?
Много благодаря за отговора!
Поздрави,
17 Ное 2014, 14:10
Краси написа:Здравейте,
синът ми има от три годишен светли петна на едната ръка/само около пръстите/ които са като напръскано,не са с ясни граници. Всяка година посещаваме дерматолози и все ни казваха витилиго, последният който посетихме ни каза инконинтация пигменти и нищо повече.Тогава се сетих да питам само дали ще се разраства, но след като прочетох в интернет за това заболяване съм доста притеснена.Какво евентуално да очакваме?Симптомите на тези пигменти паралелни ли са с обезцветяването на кожана или не?
Петното което има синът ми не се променя,само със растежа и то расте малко,никога не е било като обрив или пък тъмно,няма сърбеж и никакви оплаквания относно зрение,зъби и всичко изредено в статията.
Това заболяване може ли да се предвиди с генетичните изследвания който се правят по време на бременност?
Много благодаря за отговора!
Поздрави,
Здравейте, Краси!
Може ли да видя снимка на засегнатата област? Ако желаете използвайте някой от е-мейлите ми!
Извинявам се за забавянето на отговора, но бях възпрепятствана да пиша по-рано!
С уважение,
д-р Тодева
15 Фев 2015, 13:51
Здравейте, д-р Тодева,
От доста време имам проблем с ръбчетата на устата ми. Почти никога не съм имала херпес. През зимата състоянието се влошава. Понякога мястото става много сухо, ръбчетата се нацепват, а понякога отшумява, но никога не изчезва изцяло. Дори вече са се получили като пигментни петна с леки бръчици.
Ще ви бъда много благодарна, ако ми помогнете! Момиче на 20г. съм и този проблем ме побърква.
15 Фев 2015, 17:02
vanz написа:Здравейте, д-р Тодева,
От доста време имам проблем с ръбчетата на устата ми. Почти никога не съм имала херпес. През зимата състоянието се влошава. Понякога мястото става много сухо, ръбчетата се нацепват, а понякога отшумява, но никога не изчезва изцяло. Дори вече са се получили като пигментни петна с леки бръчици.
Ще ви бъда много благодарна, ако ми помогнете! Момиче на 20г. съм и този проблем ме побърква.
Здравейте, vanz!
Можете ли да приложите снимка?
С уважение,
д-р Тодева