Косопад - FAQ, мнения, коментари, въпроси

Re: Косопад - FAQ, мнения, коментари, въпроси

Мнениеот angel » 09 Дек 2011, 20:07

Здравейте д-р Тодева!
Отговарям последователно на вашите въпроси:
1. Никой от членовете на семейството ми няма проблем с косопад.Баща ми е с много гъста коса. Може би от около година , косата на майка ми стана по -рядка в горната част на скалпа/ тя е в момента на 60 години, често бядисва косата си, а и може хормоните в менопаузата да са оказали влияние при нея/.
2. КАто цяло всички косми са изтънели според мен и фризьорката ми е на същото мнение.Не знам доколко е положително, но нямам влошаване на състоянието за тези 2 години, т.е косата ми оредя до някаква степен , но нито е станало по-зле, нито се е оправила. ЗАбелязвам ,че космите които ми поникват и след това падат са изтънели в края и са остри там. КОсата ми има блясък, но все едно космите са закачени на главата ми ,няма живина в тях.ПАдналите косми са твърди, тънки и имат съвсем малко топченце на края.В София в един фризьорски салон ми гледаха космите на калейдоскоп и ми обесниха ,че липсва храната на косъма, т.е. коренчето .
3. Не съм приемала никакви лекарствени средства ,преди това.
4. В последните два месеца от бременността косопада намаля до 3-4 косъма след баня. Два месеца след раждането започнаха да ми падат по 500 косъма, всеки ден, беше нещо кошмарно. Прочетох ,че е нормално. Предозираха ми и упойката и мисля ,че и това може да е оказало влияние.Когато малкия стана на 6 месеца, този силен косопад спря. СЕга ми падат пак около 100 на ден. При ресане около 40 и другите се свличат по дрехите ми.Наред с дългите косъмчета ,падат и такива от по 2-3 см. Не мога да си обесня, защо не могат да се задържат.Ако това стане, мисля че косата ми ще се оправи.
5. В момента синът ми е на 8 месеца. По принцип смятам до навършване на 1 годинка да го кърмя. Но може и по-рано той да се откаже да суче. Сещам се да отбележа, че винаги съм била с висок хемоглобин , дори и през бременността.
В момента ползвам енергизиращ шампоан на Плантерс и домашна маска за коса.
6. Ще Ви изпратя снимки. По принцип не се вижда добре оредяването отпред, но ще ви пратя преди и сега и ще видите разликата, че като цяло ми е оредяла косата. Благодаря Ви за отделеното внимание. Наистина искам когато спра кърменето да посетя доър специалист. Мисля че трябва да премахна причината за косопада ,не само да пробвам с различни препарати и нищо да не се получава. Аз съм от малък град и тук нямаме добри специалисти. Ако трябва ще дойда до София, решена съм на всичко , но искам да си оправя косата.
angel

Мнениеот Dr Violina Todeva » 11 Дек 2011, 22:57

angel написа:Здравейте д-р Тодева!
Отговарям последователно на вашите въпроси:
1. Никой от членовете на семейството ми няма проблем с косопад.Баща ми е с много гъста коса. Може би от около година , косата на майка ми стана по -рядка в горната част на скалпа/ тя е в момента на 60 години, често бядисва косата си, а и може хормоните в менопаузата да са оказали влияние при нея/.
2. КАто цяло всички косми са изтънели според мен и фризьорката ми е на същото мнение.Не знам доколко е положително, но нямам влошаване на състоянието за тези 2 години, т.е косата ми оредя до някаква степен , но нито е станало по-зле, нито се е оправила. ЗАбелязвам ,че космите които ми поникват и след това падат са изтънели в края и са остри там. КОсата ми има блясък, но все едно космите са закачени на главата ми ,няма живина в тях.ПАдналите косми са твърди, тънки и имат съвсем малко топченце на края.В София в един фризьорски салон ми гледаха космите на калейдоскоп и ми обесниха ,че липсва храната на косъма, т.е. коренчето .
3. Не съм приемала никакви лекарствени средства ,преди това.
4. В последните два месеца от бременността косопада намаля до 3-4 косъма след баня. Два месеца след раждането започнаха да ми падат по 500 косъма, всеки ден, беше нещо кошмарно. Прочетох ,че е нормално. Предозираха ми и упойката и мисля ,че и това може да е оказало влияние.Когато малкия стана на 6 месеца, този силен косопад спря. СЕга ми падат пак около 100 на ден. При ресане около 40 и другите се свличат по дрехите ми.Наред с дългите косъмчета ,падат и такива от по 2-3 см. Не мога да си обесня, защо не могат да се задържат.Ако това стане, мисля че косата ми ще се оправи.
5. В момента синът ми е на 8 месеца. По принцип смятам до навършване на 1 годинка да го кърмя. Но може и по-рано той да се откаже да суче. Сещам се да отбележа, че винаги съм била с висок хемоглобин , дори и през бременността.
В момента ползвам енергизиращ шампоан на Плантерс и домашна маска за коса.
6. Ще Ви изпратя снимки. По принцип не се вижда добре оредяването отпред, но ще ви пратя преди и сега и ще видите разликата, че като цяло ми е оредяла косата. Благодаря Ви за отделеното внимание. Наистина искам когато спра кърменето да посетя доър специалист. Мисля че трябва да премахна причината за косопада ,не само да пробвам с различни препарати и нищо да не се получава. Аз съм от малък град и тук нямаме добри специалисти. Ако трябва ще дойда до София, решена съм на всичко , но искам да си оправя косата.

Здравейте!

Разгледах снимките, които сте ми изпратила. Възможно е стресът, а в последствие и бременността да са причината за косопада във Вашия случай. Почти при всички жени след раждане има изразен косопад и то точно около периода, когато и Вие сте забелязала изразен косопад.

В общи линии скъпите изследвания във фризьорските салони не допринасят много за правилна диагноза и за определяне на реалната причина за косопад.

Естествено най-добре е за здравето на детето да го кърмите. Сега, докато кърмите, бихте могла отново да използвате шампоана Анафаз. Методите, които сте прилагала с лук и чесън също не са лишени от смисъл, защото стимулират израстването на нови косъмчета. Може да продължите да използвате и нещата, които прилагате, защото при Вас те би трябвало да имат ефект след като израстват нови косъмчета.
След като спрете да кърмите в зависимост от състоянието (би могло до тогава да забележите, че нещата вече са се подобрили значително) може да се направят изследвания и/ или да се предприеме лечение.

Поздрави!
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот angel » 12 Дек 2011, 01:41

Здравейте д-р Тодева!

Благодаря Ви за отговора. И аз се надявам, че след като спра с кърменето, състоянието на косата ми ще се подобри. Дано да не се наложи ходенето по лекари и изследвания.

Поздрави
angel

Мнениеот mimimileva » 14 Дек 2011, 13:12

Здравейте!
Косата ми е чуплива и от две години доста често я изправям с преса. От около година имам косопад и според мен не е в рамките на нормалното (около 100 косъма на ден), а доста повече. Всеки път като прокарам пръсти през косата си пада доста коса, като се реша също. Също така и самия скалп ми е по-чувствителен, сърби ме след като се изкъпя, като сложа лак за коса също. Възможно ли е всички тези симптоми да са в следствие от изправянето с преса и какво трябва да ползвам, за да се радвам на здрава и гъста коса?! :?
mimimileva

Мнениеот Dr Violina Todeva » 18 Дек 2011, 12:36

mimimileva написа:Здравейте!
Косата ми е чуплива и от две години доста често я изправям с преса. От около година имам косопад и според мен не е в рамките на нормалното (около 100 косъма на ден), а доста повече. Всеки път като прокарам пръсти през косата си пада доста коса, като се реша също. Също така и самия скалп ми е по-чувствителен, сърби ме след като се изкъпя, като сложа лак за коса също. Възможно ли е всички тези симптоми да са в следствие от изправянето с преса и какво трябва да ползвам, за да се радвам на здрава и гъста коса?! :?

Здравейте, Mimi Mileva!

Възможно е оплакванията Ви от сърбеж и косопад да се дължат и на употреба на лакове, бои за коса, шампоани или дори маски и балсами, както и преса и сешоар. По отношение на това, колко косми е нормално да отпаднат съществуват различни становища, някои автори посочват и 150 косъма. Въпреки това, след като Ви е направило впечатление явно наистина се е засилил косопада. Напълно възможно е косопадът във Вашия случай да реакция и след термичната травма и употребата на стилизиращи продукти. Би могло причината да е друга като анемия или други състояния.

Съветвам Ви първоначално да намалите (и дори да изключите) използването на преса, сешоар и лак за коса и да видите дали ще се подобри състоянието Ви.

Поздрави!
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот mimimileva » 23 Дек 2011, 12:33

Здравейте д-р Тодева!

Благодаря Ви за отговора. Спирам с употребата на преса и сешоар!
Според Вас добре ли е да пия хапчета за подхранване (от рода на Ревалид)?
mimimileva

Мнениеот Dr Violina Todeva » 27 Дек 2011, 14:01

mimimileva написа:Здравейте д-р Тодева!

Благодаря Ви за отговора. Спирам с употребата на преса и сешоар!
Според Вас добре ли е да пия хапчета за подхранване (от рода на Ревалид)?

Здравейте, Mimi Mileva!

Да, бихте могла да опитате с капсулите на Ревалид. При Вас ще имат положителен ефект.

Весели празници!

Желая ви здраве и успехи през новата 2012-та година!

Поздрави!
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот mimimileva » 27 Дек 2011, 15:10

Благодаря Ви Д-р Тодева!
Весело посрещане на новата 2012 година, много здраве и успехи !!!
mimimileva

Мнениеот Daniela81 » 03 Яну 2012, 14:58

Здравейте,
При майка ми се появи кръгов косопад като за две седмици се появиха около 20 петна!Никога преди това не е имала проблем с косопад ,преди една година претърпя инфаркт,страда и от старчески диябет!Консултирахме се с всички лекуващи я лекари и те твардят че никое от лекарствата които пие не е причината за косопада.Дерматолога и изписа шампоан и ампули против косопад но на този етап не виждам някакво подобрение!Четох много за този вид опадане на коса и мненията са много противоречиви и оклончиви.Какво можете да ме посъветвате ?
Благодаря предварително за помоща!
Daniela81

Мнениеот Dr Violina Todeva » 03 Яну 2012, 15:32

Daniela81 написа:Здравейте,
При майка ми се появи кръгов косопад като за две седмици се появиха около 20 петна!Никога преди това не е имала проблем с косопад ,преди една година претърпя инфаркт,страда и от старчески диябет!Консултирахме се с всички лекуващи я лекари и те твардят че никое от лекарствата които пие не е причината за косопада.Дерматолога и изписа шампоан и ампули против косопад но на този етап не виждам някакво подобрение!Четох много за този вид опадане на коса и мненията са много противоречиви и оклончиви.Какво можете да ме посъветвате ?
Благодаря предварително за помоща!

Здравейте, Daniela81!

При наличие на кръгов косопад е добре да се направят няколко изследвания. Много често кръговия косопад се дължи на друго заболяване и като се лекува причината изчезва и кръговия косопад.

Освен лекарства причина за кръгов косопад могат да бъдат и огнищни инфекции като например проблем със зъбите, би могло да има съчетание и със заболяване на щитовидната жлеза.

Съветвам Ви да се направи скрининг (изследвания), за да се изключи провокираща причина.

Поздрави и успешна година!
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с кожни и венерически болести