Гинекологични заболявания - мнения и въпроси

Тук можете да зададете въпроси по акушерство и гинекология и да споделите мнения за Вашия проблем.

Re: Д-р Димитър Митев - акушерството и гинекология

Мнениеот десита07 » 29 Мар 2013, 13:34

Добър ден. Вчера с приятеля ми правихме секс с презерватив, който се скъсал. Приятелят ми свърши в мен. Беше 26 ден от цикъла ми и пия дуфастон които ми е предписани за киста на яйчника. Днес е последният ден от приема им. Въпроса ми е колко е голям процента за забременяване имайки предвит че пия дуфастон, а кистата ми е упорита-вече втори месец?
десита07

Мнениеот Phoenix » 30 Мар 2013, 01:18

Здравете!
Имам следния въпрос: Преди около 10 дена съм пила хапче "Ескапел". В последващ полов акт с приятеля ми използвахме презерватив, но се скъса и семенна течност отново попадна във влагалището ми. Какво бихте ме посъветвали да предприема като действие, за да предотвратя евентуална бременност?

Благодаря предварително!
Phoenix

Мнениеот Dr Dimitar Mitev » 03 Апр 2013, 19:29

cim20 написа:
Dr Dimitar Mitev написа:
Здравейте! По отношение на уринарният проблем, трябва да изключите няколко неща: хронична уринарна инфекция, свръхчувствителен пикочен мехур и промяна в положението и обема на пикочния мехур във връзка с 2-те оперативни интервенции, които се претърпели. Най-добре е това да бъде извършено под контролът на специалист уролог, респективно акушер гинеколог, който има опит с подобни симптоми. От вашето описание не могат да се направят по конкретни изводи.

Здр. Всички тези проблеми са изключени защото съм посетила вече уролог,който ме прегледа,и установи че нямам проблеми с обема и положението на пикочния мехур,също и че нямам свръхчувствителен мехур.Диагнозата ,която ми казаха се нарича интерстициален цистит.Имам предписани лекарства,но засега успехи няма.
Аз се обръщам към вас като гинеколог,а не уролог.Какво да правя с липсата на чувствителност на половите органи и гърди и пълната липса на сексуално влечение.Аз съм на 33,но взех да си мисля,че минавам към менопаузата,как да разбера дали е така.

Здравейте! Най-добре е да посетите вашият акушер гинеколог! Той ще прецени най-добре вашето състояния. Добре е да споделите всичките си проблеми и притеснения с него, а той трябва сам да прецени как да процедира във вашия случай. Относно менопаузата, тя е резултат на угасващата яйчникова функция и настъпва обикновено към 50 г. възраст. Попринцип тя не е характерна за възрастта в която се намирате. За установяване функцията на яйчниците се извършват множество изследвания вкл. и хормонални.
Аватар
Dr Dimitar Mitev

Мнениеот Dr Dimitar Mitev » 03 Апр 2013, 19:49

Dr Dimitar Mitev написа:
пеперуда написа:Здравейте!Моя близка беше на 4д и са установили липса на бъбреци на плода.Няма никакви други аномалии бебето се е развило нормално за възрастта си.Възможно ли е дасе развива нормално и амниотичната течност да е в нормални количества ако липсват и двата бъбрека?Дали данаправи консултация и с друг лекар?Благодаря ви предварително за отговора.

Здравейте! 4d технологията не е подходяща за фетална морфология в часност доказване на липса на бъбреци на плода. Подходящата технология е 2d. Липсата на бъбреци задължително се съпровожда с липса на околоплодна течност(околоплодната течност в огромен процент представлява бебешка урина). Ако ме информирате правилно за проблема е уместно да потърсите второ мнение при специалист по фетална морфология.
Аватар
Dr Dimitar Mitev

Мнениеот Dr Dimitar Mitev » 03 Апр 2013, 20:06

Phoenix написа:Здравете!
Имам следния въпрос: Преди около 10 дена съм пила хапче "Ескапел". В последващ полов акт с приятеля ми използвахме презерватив, но се скъса и семенна течност отново попадна във влагалището ми. Какво бихте ме посъветвали да предприема като действие, за да предотвратя евентуална бременност?

Благодаря предварително!

Здравейте! Може да приемете втора доза "Ескапел". Съществува обаче реална опасност да получите неправилно кървене.
Аватар
Dr Dimitar Mitev

Мнениеот Dr Dimitar Mitev » 03 Апр 2013, 21:11

Phoenix написа:Здравете!

Благодаря предварително!
Аватар
Dr Dimitar Mitev

Мнениеот Dr Dimitar Mitev » 03 Апр 2013, 21:22

десита07 написа:Добър ден. Вчера с приятеля ми правихме секс с презерватив, който се скъсал. Приятелят ми свърши в мен. Беше 26 ден от цикъла ми и пия дуфастон които ми е предписани за киста на яйчника. Днес е последният ден от приема им. Въпроса ми е колко е голям процента за забременяване имайки предвит че пия дуфастон, а кистата ми е упорита-вече втори месец?

Здравяйте! Попринцип рискът е минимален, но все пак има такъв. При закъснение на менструацията си направете тест за бременност и се консултирайте с вашия гинеколог.
Аватар
Dr Dimitar Mitev

Мнениеот Dr Dimitar Mitev » 03 Апр 2013, 21:29

nikolil написа:Здравейте, Д-р Митев! На 34 г, съм имам две сравнително леки раждания по естествен начин, без усложнения. От около 2 г. имам диагноза нефрокалциноза. Причината да се обърна към Вас е мнение на лекар, че нередовния ми цикъл би могло да е евентуалната причина за отлагането на калций в бъбреците ми. Бях приета в местна клиника по Нефрология, където ми бяха направени доста изследвания. По сериозните отклонения бяха в:
калциурия 10-15 mmol/24h /при реф.ст-ти 2,5-4,4 mmol/,
фосфор 3,92 mmol/24h /при реф.ст-ти 11,0-32,0/,
паратхормон 11,4,
триглицериди 0,38 /при реф.ст-ти 0,70-1,71/.
Като заключение, не можаха да открият конкретната причина за натрупването на калций в бъбреците. Скоро попаднах на тест с въпроси относно Магнезия. Крайния резултат показа, че имам доста сериозен дефицид на Mg, което също според мен би могло да е причина.
По принцип съм с нередовен цикъл и след двете раждания съм приемала противозачатъчни таблетки общо около 8-9 години с малки прекъсвания, за регулиране на цикъла и предпазване. От година съм прекъснала приема им.
Моля, за мнение относно евентуална връзка между нередовен цикъл и нарушението на минералната обмяна.
Благодаря за отделеното време!

Здравейте! Няма данни за същественото влияние на женските полови хормони върху минералната обмяна. Всеки начинаещ ендокринолог знае за обратната връзка между нивата на калция и магнезия. Т.е високото ниво на калций колерира с ниското ниво на магнезий. Съветът ми е да се обърнете към ендокринолог, който разбира от проблемите на паращитовидните жлези и е наясно с калциево-фосфорната обмяна. Никога не е било приоритет на гинеколозите да се занимават с горните проблеми. При нужда направете консултация със специалист нефролог.
Аватар
Dr Dimitar Mitev

Мнениеот Dr Dimitar Mitev » 03 Апр 2013, 21:42

Борислава Унчелова написа:Здравейте, преди пет години ми направиха хистеректомия заради инвазия на рак от маточната шийка. При операцията ми откриха ендометриоза на десния яйчник. Направена е резекция, но яйчникът остана. Левият бил - б.о.. На 19.12.2012 ми беше направена лапароскопия. Хистологията показа ендометриозна киста на десния–рязания– яйчник.Левият яйчник - б.о. и затова остана. Болките ми обаче продължават вече втори месец след операцията. Пих антибиотици, болкоуспокоителни - без резултат. Пети месец съм с много силни ПМС болки. Сега дори са по-силни. От 4 дена пия ДУФАСТОН. Хормоналната терапия възможна ли е с раково заболяване в миналото? Ако дуфастонът не помогне, какво следва? Ако се махне левият яйчник, ще се реши ли проблемът? Как може да се разбере дали има огнища в дебелото черво и на други "опасни" места? Аз съм на 46 години, но не искам да жертвам яйчника, но и не искам да пия хормони. Сигурно ли е, че ендом. огнища извън матката не се израждат в рак? Благодаря предварително.

Здравейте! Има много решения на вашия проблем, но нито едно освен отстраняването на яйчниците ви не е радикално т.е не може да реши проблемите ви трайно и необратимо, а само временно. Освен това е възможно терапията да има тежки странични явления, които са неприемливи от пациентите. Възрастта ви представлява ограничение за приложението на част от терапиите.
Аватар
Dr Dimitar Mitev

Мнениеот Dr Dimitar Mitev » 03 Апр 2013, 21:45

cevriye написа:ot 2 godini iskam bebe nestava kak da zabremeneya hapce nesto nyama li...

Здравейте! Хапче за забременяване няма! Съветвам ви да потърсете помощ от специалист по стерилитет или поне да посетите вашият акушер гинеколог, който ще прецени как да се процедира във вашата ситуация.
Аватар
Dr Dimitar Mitev

ПредишнаСледваща

Назад към Акушерство и гинекология