Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.
Правила на форума
Добави отговор

Re: Не мога да заспя

30 Ное 2011, 11:36

И според мен - на база личния ми опит, безсънието идва от прекаленото натоварване и стрес на работното място. Имала съм случаи, в които душата ми спи, но мозъкът ми продължава да премята проблемите от деня и аз мисля, мисля и не мога да заспя...Признавам си, че няколко пъти съм взимала сънотворни, защото нито чая, нито топло мляко са ми помагали! Истината е в умението да "изключваш", но аз не мога!

30 Ное 2011, 15:48

Определено когато си превъзбуден било от работа кофеин или проблем заспиването е трудно,също така и късна вечеря повлиява на съня.Имах подобен проблем но сега не.След обед ограничих кафетата до минимум, вечерям най късно 18,30 - 19,00 часа и всичко си дойде на мястото.Ако направиш някои промени в режима си и не се промени нищо тогава е по добре да се посъветваш с лекар

30 Ное 2011, 15:52

Ivo Atanasov написа:Едно яко преживяване под завивките и ще спиш като къпана, Александра... :P

Благодаря за съвета но не помогна :D :D :D ,все пак нещата се оправиха от само себе си,явно повечко ми беше напрежението.Слава богу разминах се без хапчета.

30 Ное 2011, 17:03

То от напрежението и стреса идват повечето болести. В това забързано ежедневие нямаме достатъчно време и средства да релаксираме.

05 Яну 2012, 12:52

Най-доброто средство за релаксация е съня. Един хубав и здрав сън, но понякога така се случва, че очите не се затварят с безсънието много ви мъчи.
За да възвърнете ритъма си на сън, трябва да спазвате няколко прости правила.

Доверете се на носа си:

изтеглен файл (8).jpg
изтеглен файл (8).jpg (4.99 KiB) Прегледано 1181 пъти
Ароматерапията е натурален способ за релаксация и успокояване на нервите, ако не знаете защо сте напрегнати преди сън. Преди сън е хубаво да запалите някоя ароматна свещ до леглото си или да вземете вана с ароматни масла. Комбинирайте лайка, бергамотът, лавандулата и иланг иланг. Можете да ги комбинирате или да ги използвате отделно. А за да засилите ефекта на ароматерапията можете да използвате керамична лампа с нагревател, капнете няколко капки етерично масло и вдишвайте дълбоко.

Далеч от грижите:

изтеглен файл (9).jpg
изтеглен файл (9).jpg (6.67 KiB) Прегледано 1181 пъти
Ежедневието ни е наситено с хиляди емоции, понякога позитивни, но много често са негативни. Рядко се намират хора, които се абстрахират от тези неща и пренасят отрицателния заряд в домовете си, това много вреди на съня ви. Един съвет от мен: имате ли проблеми, които можете да решите, оставете ги за другия ден, тъй като на свежа глава ще мислите по-добре. Изчистете дома си от непотребните предмети напомнящи ви за работата, изолирайте спалнята си като едно тайнствено местенце само за вас и половинката ви.

Музика за ушите

images (42).jpg
images (42).jpg (7.29 KiB) Прегледано 1181 пъти
Използвайте музиката като терапия пуснете си приятни звуци или шумове от природата бинауралните комбинации от звуци въздействат на мозъка чрез звукови вълни, вибрации, светлини и успокояват дейността.

Светлина или мрак

Опитвайте се да не заспивате на светлина, натурална или от лампи, тъй като мозъкът не може да се отпусне напълно за фаза сън. Всяка сутрин си осигурете доза светлина, за да настроите биологичния си часовник на фаза събуждане.

Нощни ритуали

Изберете си ритуали, които бихте могли да изпълнявате всяка вечер преди лягане. Тривиалните лайка и чаша топло мляко, може да важат за останалите, но при вас някак нещата не се получават, тогава изберете ваши си начини да извикате Сънчо.Спазвайте ги всеки ден и така мозъкът ви ще започне да ги разпознава и ще се подготвя винаги за отпускане преди сън.

14 Фев 2012, 16:50

Според направено проучване 2/3 от хората с проблем с безсънието не се обръщат към специалист, като не осъзнават,че това е само началото. В повечето случаи безсънието се дължи на стрес, а стресът е в следствие на преживяно неприятно събитие. Като пример мога да дам купуването на нова кола или апартамент, въпреки, че става дума за положителна случка в живота ни.
Като друг фактор за поява на безсъние може да се счете и неправилния хранителен режим, за това се препоръчва чаша топло мляко с мед и лека вечеря. За здрав и пълноценен сън избягвайте люти храни и цигари.
Важни условия за добрия сън са удобното легло и проветрената стая. Много важен за съня е чистият и свеж въздух. Спазвайте график за лягане и ставане от сън. Запомнете : Ако до 20 минути след лягане не сте заспали, по-добре станете от леглото и си легнете, чак когато наистина ви се доспи.

15 Фев 2012, 11:18

Лично при мен натовареният ден действа като силно приспивателно. Точно обратното става когато съм айляк през деня много трудно заспивам на вечерта. Ако денят ти преминава като сън и се чудиш по цял ден какво да правиш след това е много трудно да заспиш. Повечко ангажименти и задачки през деня са най-доброто лекарство срещу безсъние!

17 Фев 2012, 11:45

Връщате се вкъщи след дълъг работен ден и сте смъртно изморени. Гмуркате се в леглото, забивате глава във възглавницата и чакате да заспите. Чакате, чакате… Но това така и не се случва! 45 минути по-късно все още гледате в тавана. Това ви притеснява? Не бива да се тревожите – просто сте прекалено изморени. Хората си мисля, че когато са напълно изтощени и изцедени от деня, ще спят по-добре и по-спокойно. Тук обаче грешат... Не бързайте да заспивате след напрегнат ден. Вместо това отделете повече време за стоене на тихо място. Това ще ви даде повече тонус, отколкото безуспешните опити да заспите.Разбира се, причината за безсънието може да е другаде. Съществуват десетки недиагностицирани проблеми със съня, за които хората дори не подозират...дно от срещаните заболявания, свързани със съня, например е сънната апнея. Тя причинява хъркане и кратки прекъсвания в дишането, което може да ви събуди дори от много дълбок сън. И понеже симптомите на сънната апнея се проявяват, когато сме заспали, може и да не знаем, че страдаме от нея. Съществуват много хора, които не са диагностицирали проблема си и с години страдат от болестта.Съществуват много други причини за смущения на съня :
твърде гореща или твърде студена спалня;
силна светлина;
силен шум;
горещи вълни по време на менопауза.
Ако искате да сте здрави, определящо е как спите и дали успявате да получите нужната енергия от съня. Имате ли нужда от 5 чаши кафе, за да изкарате един нормален работен ден? Спите ли много през почивните дни? Веднага ли заспивате след лягане? Ако отговорът и на 3-те въпроса е „Да”,вие сте човек, системно лишаващ се от сън.

18 Фев 2012, 14:09

ovagimyan написа:Ако искате да сте здрави, определящо е как спите и дали успявате да получите нужната енергия от съня. Имате ли нужда от 5 чаши кафе, за да изкарате един нормален работен ден? Спите ли много през почивните дни? Веднага ли заспивате след лягане? Ако отговорът и на 3-те въпроса е „Да”,вие сте човек, системно лишаващ се от сън.

Това с кафето наистина не мога да го разбера, пият 5-6 чаши кафе после не могат да заспят, на следващата сутрин са недоспали и изморени казват си трябва ми кафе много ми се спи, пак изпиват 4-5-6 чаши кафе и така влизат в един кръговрат на системно недоспиване и препиване с кафе.

Как да победим безсънието?

14 Мар 2012, 17:54

Добрият сън ни зарежда с енергия и здраве. Но за да спим добре, е необходимо тялото ни да бъде достатъчно изморено, а умът ни - спокоен. За съжаление, най-често става обратното. Обездвижени, превъзбудени от напрегнатия ден, ние лягаме в малките часове с проблемите си и ставаме с тях. След лош сън или безсънна нощ сме нетрудоспособни, раздразнителни, разбити. По този начин не само не се зареждаме, а напротив - губим много енергия.
Най-добрия сън е между залеза и изгрева. Когато това не може да стане по естествен път, природата отново помага. В нея има всичко за нашето здраве. Но ние трябва да бъдем достатъчно осъзнати и вътрешно освободени, за да го видим, открием и усвоим.
Защото чудесата на химическите лекарствени форми са за кратко. След бързия първоначален ефект организмът привиква към тях и те престават да ни въздействат.
Изумително е какъв огромен жизнен потенциал крие природата. До този момент в света са идентифицирани около 2,5 милиона растителни екземпляра. Днес сме свидетели на истинска зелена революция в медицината. Учените са убедени, че в близко бъдеще ще станем свидетели на грандиозни открития в тази област. Преди да посегнем към многото чуждоземни билки, които ни се предлагат, трябва да знаем, че България е благословенна с лечебни растения. Благоприятното географско положение и климат дават възможност на родните билки да се развиват отлично и да притежават висока концентрация на биологично-активни вещества.България се нарежда на трето място в света по растително богатство. Дали ние умеем да ценим даровете на природата които са ни предоставени така щедро?
Народът е казал: за всяка болка има билка. Българският билков екстракт "А-Я" впечатлява със своето неподражаемо действие. За първи път у нас се прилага блатния тъжник като антистресово средство. Нови научни данни потвърждават че билката притежава и силно нервно успокоително действие, при това няколко пъти по-силно от валериана."А-Я" е био-екстракт от 6 топ български билки, предназначен да облекчи нервната ни система, дори когато изпаднем в нервен срив. Успокоява нервите и стимулира синтеза на СЕРОТОНИН(хормона на радостта) в мозъка. Според учените именно ниските нива на хормона са в основата на депресивните състояния. Става дума за нещо наистина различно, защото се отличава от всички сродни билкови продукти. Прилага се при безсъние, стрес, депресии, сърдечни неврози и климактерични смущения.

Доц. Д-р. Мая Проданова

Билков екстракт А-Я - капсули
Билков екстракт А-Я - разтвор
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10