"Овесените ядки са изключително богати на разтворими влакнини, които свързват холестерола в храната и допринасят за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания. Влакнините засилват усещането за ситост, намаляват чувството за глад и по този начин понижават риска от увеличаване на теглото.
Овесените трици се произвеждат от обвивката на овесените зърна. Познати са на човечеството от векове и кардиолозите ги признават категорично, като ги наричат "храна за сърцето", като позволяват на търговците да напишат това на опаковките.
Диетолозите изтъкват ролята на фибрите съдържащи се в тях за забавяне усвояването на захарите.
Онколозите откриха, че влакнините в тях спомагат за предпазване от рак, а гастроентеролозите ги препоръчват с цел подобряване ритмиката на изпразване на червата.
Онова, което придава на овесените трици този особен статут, е обстоятелството, че те преминават през целия храносмилателен тракт, от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където прекрасно изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки нa всички химически и физически атаки по пътя си. Когато стигнат до тънкото черво, там, където организмът си набавя храна и калории, разтворимите влакнини на овесените трици, изиграват чудотворната си роля, набъбнали от вода и изключително лепкави на пипане, те се превръщат в лепкава гъба, способна да предотвратява преминаването на част от хранителните вещества в кръвта."
А относно пробиотика, мен пък сто човека ми казаха да не взимам точно този, когато се чудих дали да почвам
