Безопасни играчки за нашите деца

Ваксини и имунизационен календар, лекарства и добавки, козметика, симптоми и здравни проблеми, посещение при лекар

Безопасни играчки за нашите деца

Мнениеот nikita » 06 Апр 2012, 15:30

Мили, родители, какви играчки купувате за вашите деца? Четете ли внимателно описанието на етикета и знаете ли дали са безопасни за тяхното здраве?

baby fun.jpeg
baby fun.jpeg (5.61 KiB) Прегледано 1000 пъти

Ето няколко неща, на които трябва да обърнете внимание, преди да купите играчка за вашия малчуган:

1. Четете внимателно етикета - на него задължително трябва да е описан материала, от който е изработена играчката и детската възраст, към която е насочена.
2. Не избирайте играчка, която има много дребни части, защото рискувате да бъде щателно разглобена и напъхана в устата или в нослето на вашето дете.
3. Проверете частите на играчката - трябва да са здраво закрепени, ако се продава без опаковка.
4. Боите, с които е оцветена играчката да са на водна основа, защото тези със съдържание на олово са изключително опасни за здравето и са забранени във всички европейски директиви.
5. Капачето на батериите да се затваря с болтче, за да се избегне достъпа на детето до тях.
6. Задължителна екипировка, ако купувате колело, тротинетка, акумулаторна кола и т.н.Тя ще предпази детето ви от нараняване при евентуално падане.
7. Задавайте въпроси на продавач-консултанта за всичко, което ви интересува - те са хората, които трябва да са най-информирани относно безопасността на стоките, които предлагат.

Подарете радост на детето си, без да застрашавате неговото здраве!

toys.jpg
toys.jpg (67.27 KiB) Прегледано 1000 пъти
nikita

Re: Безопасни играчки за нашите деца

Мнениеот roshlata » 06 Апр 2012, 15:52

Все още не съм купувала играчки, а много ми се иска :) Не знам за новородено бебче какво да купя, а избора по магазините е толкова голям:roll:
Иначе най-много ми харесват дървените играчки, но те са за по-големи дечица и никак не са евтини. Изобщо всички детски стоки са толкова скъпи, че свят да ти се завие. Родителите са готови на всичко, за да видят усмивка по личицата на техните деца :) Нямам търпение вече да си гушна мъничето - колкото по-малко време остава, толкова по-бавно минава. Все пак ще купя поне 2-3 играчки да има, а след като родя, ще се отнеса по-сериозно към въпроса.
roshlata

Мнениеот teddy » 06 Апр 2012, 16:15

roshlata написа:Все още не съм купувала играчки, а много ми се иска :) Не знам за новородено бебче какво да купя, а избора по магазините е толкова голям:roll:
Иначе най-много ми харесват дървените играчки, но те са за по-големи дечица и никак не са евтини. Изобщо всички детски стоки са толкова скъпи, че свят да ти се завие. Родителите са готови на всичко, за да видят усмивка по личицата на техните деца :) Нямам търпение вече да си гушна мъничето - колкото по-малко време остава, толкова по-бавно минава. Все пак ще купя поне 2-3 играчки да има, а след като родя, ще се отнеса по-сериозно към въпроса.

Музикалната въртележка за легълцето е добър избор като за начало - нека да е цветна и с различни форми. Един съвет от мен - не я закрепвай, така че да виси точно над главичката на бебчето, защото така ще си събира очичките докато я гледа. Най-добре я закрепи в единия край на тясната страна на легълцето. След това ще дойде ред на дрънкалките - колкото по-шарени, толкова по-добре:) Избирай възможно най-леките, защото бебо ще има да ги изтърва върху главичката си многократно. После идват играчките за гризкане и т.н. Има едни книжки, които са от плат и всяка страничка е от различна материя, и издава различен шум, а ръбчетата са обкантени с гума. На тази книжка й обръщахме най-голямо внимание и най-много й се радвахме :)

baby book.jpeg
baby book.jpeg (11.21 KiB) Прегледано 994 пъти
teddy

Мнениеот Silvi » 06 Апр 2012, 16:39

Не харесвам играчките, които издават силни звуци. Те освен, че стресират децата, стресират и техните родители. Никога не бих купила такава играчка. Харесвам играчки от естествени материи - парцалени кукли и дървени играчки.
Silvi

Мнениеот nikita » 09 Апр 2012, 09:35

Silvi написа:Не харесвам играчките, които издават силни звуци. Те освен, че стресират децата, стресират и техните родители. Никога не бих купила такава играчка. Харесвам играчки от естествени материи - парцалени кукли и дървени играчки.

Абсолютно съм съгласна с теб! Днешните играчки издават страховити звуци, които дори родителите не понасят. Аз бях изпрала една такава с музикален механизъм в пералнята и я оставих на терасата да съхне. Като започна да свири тази ми ти играчка, а на терасата нямаше никой - направо ми стана страшно :mrgreen: Ние вече се заглеждаме, започваме да гукаме и да се усмихваме, и съм наредила най-различни играчки около леглото, които малката няма как да докопа все още, но са много шаренки и й привличат вниманието. Иначе имаме музикална въртележка, на която се опитваме да говорим :lol: и една кравичка гризалка. Засега само нея й давам, защото още е мъничка и ме е страх.
Според мен трябва да избираме такива играчки на децата си, които на първо място да са безопасни, а след това да развиват техните умения в зависимост от възрастта, защото чрез тях те опознават света и се научават на много неща.
nikita

Мнениеот monito » 09 Апр 2012, 13:05

Купувам играчки, на чийто стикер задължително е отпечатан знака на Европейския съюз, а именно ЕС, защото знам че са преминали щателна проверка преди да се пуснат на пазара. Напоследък започна много да се тръби за опасните играчки на българския пазар. Особено внимание трябва да обърнат родителите на деца поз 3-годишна възраст, защото при тях риска от задавяне с част от играчката е по-голям. Много пъти ми се е случвало да купя играчка и докато се приберем до вкъщи, вече да е на съставните си части, затова внимавам да няма дребни частици и да отговаря на възрастта на детето. Не случайно на стикерите има надпис - Внимание! За деца над 3 години! или нещо от сорта. Не бива да пренебрегваме описанието на стикера, защото ни дава важна информация за играчката, която купуваме и даваме в ръцете на нашето дете.
monito

Мнениеот shushito » 10 Апр 2012, 12:35

Silvi написа:Не харесвам играчките, които издават силни звуци. Те освен, че стресират децата, стресират и техните родители. Никога не бих купила такава играчка. Харесвам играчки от естествени материи - парцалени кукли и дървени играчки.

Дървените играчки са наистина уникални! Много по-безопасни и здрави от останалите. Ние имаме дървени кубчета, с които строим мнооого високи кули, имаме къщичка за кукли, влакче и домино :) Подходящи са за всякакви възрасти - виждала съм и играчки за кошарката, тоест има и такива за новородени бебчета. Вижте колко са цветни и весели :)

baby toy.jpeg
baby toy.jpeg (4.5 KiB) Прегледано 977 пъти
shushito

Мнениеот roshlata » 11 Апр 2012, 13:02

Момичета, много ви благодаря за съветите :) Доста се почудих преди да се регистрирам във форума, но съм безкрайно щастлива, че ви "срещнах"!
Вчера купих първите играчки за беба :D Музикална въртележка с различни животинки от джунглата - маймунка, лъвче, слонче и все в различни цветове. Много е красива и пъстра, а мелодийката й е много нежна. Купих и още една играчка от бебешки плюш - луна със спящо мече върху нея, която също е музикална и има връзки, та мисля и нея да я завържа на кошарката. Едвам се сдържах да не купя поне още няколко неща:lol: Вече съм изпаднала в една много приятна еуфория и всичко става много по-реалистично, защото вкъщи започват лека полека да се събират бебешки вещи... Много е приятно и го пожелавам на всеки, защото това наистина е най-голямото щастие на земята!
roshlata

Мнениеот teddy » 21 Апр 2012, 09:09

roshlata написа:Момичета, много ви благодаря за съветите :) Доста се почудих преди да се регистрирам във форума, но съм безкрайно щастлива, че ви "срещнах"!
Вчера купих първите играчки за беба :D Музикална въртележка с различни животинки от джунглата - маймунка, лъвче, слонче и все в различни цветове. Много е красива и пъстра, а мелодийката й е много нежна. Купих и още една играчка от бебешки плюш - луна със спящо мече върху нея, която също е музикална и има връзки, та мисля и нея да я завържа на кошарката. Едвам се сдържах да не купя поне още няколко неща:lol: Вече съм изпаднала в една много приятна еуфория и всичко става много по-реалистично, защото вкъщи започват лека полека да се събират бебешки вещи... Много е приятно и го пожелавам на всеки, защото това наистина е най-голямото щастие на земята!

А, ти почакай да се роди мъничето, че тогава да видиш какво пазарене ще е :) Моята мома още не е навършила 3 годинки, а вече има дрешки за 5-годишно момиченце :lol: Хареса ли ми нещо и край, връщане назад няма. А за играчките наистина не се улисвай, колкото и да ти е трудно. Изчакай първо да видиш на какво ще обръща внимание, защото нашите играчки стояха непокътнати дълго време - играхме си с дистанционното, с празни бутилки от минерална вода и всякакви такива щуротии. А и колко ще има да ви подаряват... ще се чудиш къде да ги прибираш.
teddy

Мнениеот nadya » 24 Апр 2012, 11:11

Освен, че играчките трябва да са безопасни е хубаво да избираме такива, които развиват усета и сетивата на нашите мъничета :) Има много образователни играчки, които са с точно такава насоченост и помагат на нашето съкровище да опознава света забавлявайки се. За въртележката над леглото съм чела мнение на лекар, който препоръчва да не се използва между 2 и 4-месечна възраст. Причината за това е, че в тези месеци бебетата имат автоматичен рефлекс за проследяване и не могат да откъснат очички от движещата се играчка, което повече ги изморява, отколкото да ги успокоява. Ако има въртележка над главичката е по-добре да не се включва, а просто да си виси.
nadya

Следваща

Назад към Здравето на децата