Стари, неактуални, заключени теми.
Правила на форума
Заключена

Хидроцефалия след операция за отстраняване на тумор

17 Фев 2014, 12:55

[Здравейте, докторе!
Предварително Ви благодаря.
Става въпрос за съпруга ми, който е на 64 г.
През март 2013 г. му направиха операция за отстраняване на тумор. Хистологията показа мултиформен глиобластом 4 степен. Последва лъче- и химиотерапия.
През август 2013г. на ЯМР установиха рецидив. На 11.11.2013 г. му направиха втора операция. Още тогава казаха, че може би има умерена хидроцефалия. Симптомите, обаче са на лице: затруднения в ходенето, дезориентация, не вдига погледа даже и на височината на очите. След последния КТ ни казаха, че е най-добре да се постави клапа.
Просто искам второ мнение.
Ще изчезнат ли след поставянето на клапата симптомите, или "оглупяването" е необратимо?
Има ли рискове при операцията?
Може ли да се проведе медикаментозно лечение?
Може ли да се използва алтернативно лечение?

Re: Д-р Илиян Савов – въпроси от област неврология

22 Фев 2014, 01:09

Здравейте,
Имам син на седем години, който през април 2013 получи парализа на шести ЧМН на лявото око. След два ЯМР, пълни неврологични прегледи и офталмологични и оптометрични изследвания причина не беше намерена. От лекуващия невролог му бяха предписани кортикостероиди и витамини от В-групата, които доведоха до пълно излекуване след месец и половина.
Проблемът е, че сега (на 19.02.2014) синът ми получи същата парализа, с абсолютно еднакви симптоми.
Моля Ви, помогнете ми да открием причината за тази повтаряща се парализа на шести очен нерв на лявото око, като имате предвид, че всички анализи и изследвания не показват отклонение от нормата.
Благодаря Ви предварително

24 Фев 2014, 11:09

Здравейте, Д-р Савов.На 36г.съм,от 10г.с постоянно главоболие.Имам постоянно сващане на врата,и замайване.Отпуска се временно при изпукване.Имам диагноза-Дискретна дорзална остиофитоза на последните церквикални нива от ЯМР.Скенер на глава,очни,хормонални,УНГ,доплер,ЕЕГ в норма.Няма доказана мигрена,а пристъпите са като на такава.Провокира се от всичко(напрежение,умора,недоспиване,прекалено спане).Не пия,не пуша,движа се.Не се повлиява от болкоуспокояващи медикаменти,физиотерапия,гимнастика и пр.Прилагала съм лечения с миорелаксанти,мигренозни препарати,физио и лазер терапии,озон,хомеопатия-3 год.Получих страх от тази болка,при което ме запрепращаха при психиатри,отново без успех.Въпроса ми е следния:Уместно ли е да се назначава лечение със флунаризин(прилаган 6м,добре се повлия,но след спирането положението е още по зле)или това е само като помощник,за по добро оросяване.Чувството е не точно като световъртеж,а по скоро замаяно(захлупено,като в мъгла).И дали в комбинация с антидепресант,би било по адекватно лечението?Разбира се,не на своя глава.Благодаря!

24 Фев 2014, 19:20

PRZ написа:Здравейте д-р Савов,
От две седмици получих нова невралгия - този път от дясната страна. Имах много силни болки в областта на горната част на ръката (простираха се и на самото тяло отпред и отзад, на гърба). Личната лекарка ме лекува (главно с мехлем за мазане, защото сега не мога да пия лекарства), този път не ходих на невролог. Притеснява ме това, че от време на време все още усещам болки и от двете страни (опасващи средата на гърба). Явно не съм излекувана.
Бих искала да Ви попитам дали да отида отново на невролог, или направо да потърся физиотерапевт за физиотерапия? Има ли връзка тази невралгия с дисковите ми хернии? Благодаря Ви!

Здравейте !

Да съветвам Ви да се обърнете първо към невролог - за оценка на състоянието Ви и поставяне на точна диагноза. Едва след това е уместно физиотерапевтично лечение - след преценка за такова, от страна на невролога !

Успех

д-р Савов

Re: Хидроцефалия след операция за отстраняване на тумор

24 Фев 2014, 19:27

elvanst написа:[Здравейте, докторе!
Предварително Ви благодаря.
Става въпрос за съпруга ми, който е на 64 г.
През март 2013 г. му направиха операция за отстраняване на тумор. Хистологията показа мултиформен глиобластом 4 степен. Последва лъче- и химиотерапия.
През август 2013г. на ЯМР установиха рецидив. На 11.11.2013 г. му направиха втора операция. Още тогава казаха, че може би има умерена хидроцефалия. Симптомите, обаче са на лице: затруднения в ходенето, дезориентация, не вдига погледа даже и на височината на очите. След последния КТ ни казаха, че е най-добре да се постави клапа.
Просто искам второ мнение.
Ще изчезнат ли след поставянето на клапата симптомите, или "оглупяването" е необратимо?
Има ли рискове при операцията?
Може ли да се проведе медикаментозно лечение?
Може ли да се използва алтернативно лечение?

Здравейте !

Професионално второ мнение мога да дам единствено след като се запозная със състоянието на съпруга Ви и го прегледам !
Едиственото което теоретично мога да коментирам е че оклузивната или хидроцефалията под високо налягане е състояние което налага оперативна интервенция за дрениране (т. нар. клапа). Наред с това - хистологичният вариант на глиобластома е неблагоприятна далечна прогноза. Не ви съветвам на алтернативни методи на лечение ! Уместно е обсъждане на лъчетерапия и/или химиотерапия.

Успех !
д-р Савов

24 Фев 2014, 19:31

mari02mari написа:Здравейте,
Имам син на седем години, който през април 2013 получи парализа на шести ЧМН на лявото око. След два ЯМР, пълни неврологични прегледи и офталмологични и оптометрични изследвания причина не беше намерена. От лекуващия невролог му бяха предписани кортикостероиди и витамини от В-групата, които доведоха до пълно излекуване след месец и половина.
Проблемът е, че сега (на 19.02.2014) синът ми получи същата парализа, с абсолютно еднакви симптоми.
Моля Ви, помогнете ми да открием причината за тази повтаряща се парализа на шести очен нерв на лявото око, като имате предвид, че всички анализи и изследвания не показват отклонение от нормата.
Благодаря Ви предварително

Здравейте !
VI ЧМН - n. abducens - може да бъде увреден от много и най-разнообразни причини ! Като специалист, обичащ специалността си не бих ви изреждал възможните причини за това !!! А те могат да бъдат много !
С оглед възрастта - подлежи на проследяване от детски невролог (отделна специалност)
Но при желание от Ваша страна - мога да консултирам синът Ви - и да тръгнем към поставяне на диагнозата !

Може да се свържете с мен на посочения тук телефон !

Успех !

д-р Савов

24 Фев 2014, 19:38

anastasiiia написа:Здравейте, Д-р Савов.На 36г.съм,от 10г.с постоянно главоболие.Имам постоянно сващане на врата,и замайване.Отпуска се временно при изпукване.Имам диагноза-Дискретна дорзална остиофитоза на последните церквикални нива от ЯМР.Скенер на глава,очни,хормонални,УНГ,доплер,ЕЕГ в норма.Няма доказана мигрена,а пристъпите са като на такава.Провокира се от всичко(напрежение,умора,недоспиване,прекалено спане).Не пия,не пуша,движа се.Не се повлиява от болкоуспокояващи медикаменти,физиотерапия,гимнастика и пр.Прилагала съм лечения с миорелаксанти,мигренозни препарати,физио и лазер терапии,озон,хомеопатия-3 год.Получих страх от тази болка,при което ме запрепращаха при психиатри,отново без успех.Въпроса ми е следния:Уместно ли е да се назначава лечение със флунаризин(прилаган 6м,добре се повлия,но след спирането положението е още по зле)или това е само като помощник,за по добро оросяване.Чувството е не точно като световъртеж,а по скоро замаяно(захлупено,като в мъгла).И дали в комбинация с антидепресант,би било по адекватно лечението?Разбира се,не на своя глава.Благодаря!

Здравейте !

В качеството си на невролог и според правилата на добра медицинска практика - предписване на медикаменти е възможно единствено след поставена диагноза - предпоставка за което е добре извършена компетентна неврологична консултация - а не използване на всички налични на пазара медикаменти за цефалгия (главоболие) !

В този ред на мисли Ви съветвам да се доверите на един невролог - който да води лечението Ви - като правилната последователност е симптом-> синдром-> синдромна диагноза-> нозологична диагноза -> лечение !

Ако желаете може да се свържете с мен на посочения тук телефон !

Успех !

д-р Савов - невролог

24 Фев 2014, 22:45

Здравейте Д-р Савов,бих искал да ви попитам дали е възможно вследствие на доказани дискови херний на С-5-6-7 от преди 4 години,освен че имам от време на време изтръпване на лява ръка и пръсти(което смятам за нормална симптоматика).От преди година време слухът на лявото ухо значително намаля,(като заглъхнало е)а последният месец започна на моменти дясното да ми прави номера,мой познат имал същият проблем и ми сподели че са му казали че всичко е от дисковите но на мен ми е доста странно като вариянт!ще съм ви благодарен ако ми дадете напътствие !пожелавам ви спокойна и ползотворна седмица!

25 Фев 2014, 13:02

Здравейте д-р Савов,

На 26 години съм. От 16 годишен имам хронично главоболие, появяващо се предимно в зимните или пролетните месеци всяка година. Характерни за него са пареща, много силна болка в дясната част на главата, около окото, дясната част на врата, вече болката се разпростира в гърба - зад дясното рамо, все едно имам схващане. За тези 10 години, по време, когато имам пристъпи съм ходил на при различни специалисти поне 6-7 пъти. Най-честата диагноза е клъстерно главоболие и ми казват, че няма лечение.

Обаче със всяка изминала година, главоболието ми сякаш еволюира. Не ми действат болкоуспокояващите като парацетамол, ибупрофен, аналгин, аспирин, нимезил и т.н., които предни години ми помагаха, когато имах пристъпи. Другото ново в главоболието ми е, че преди имах максимум 1 пристъп през нощта и после поне 24 часа нищо ми няма. Сега получавам 2-3 пристъпа през нощта в рамките на 6-8 часа, за това време изпитвам болки общо към 2-3 часа. Следващите 48 часа нямам пристъпи, но заради продължителната силна болка имам малки но постоянни болежки в дясната част на врата и зад дясното рамо (лопатката). Минават два дни без болка, после се повтаря същият кошмар.

Можете ли да ми препоръчате добър невролог или клиника в Източна България. Аз съм от Карнобат, София ми се струва много далеч, а и с годините съм скептичен, че някой лекар може да ми помогне адекватно и дългосрочно да ме избави от това главоболие. Благодаря Ви предварително! Хубав ден!

25 Фев 2014, 18:43

rein777 написа:Здравейте Д-р Савов,бих искал да ви попитам дали е възможно вследствие на доказани дискови херний на С-5-6-7 от преди 4 години,освен че имам от време на време изтръпване на лява ръка и пръсти(което смятам за нормална симптоматика).От преди година време слухът на лявото ухо значително намаля,(като заглъхнало е)а последният месец започна на моменти дясното да ми прави номера,мой познат имал същият проблем и ми сподели че са му казали че всичко е от дисковите но на мен ми е доста странно като вариянт!ще съм ви благодарен ако ми дадете напътствие !пожелавам ви спокойна и ползотворна седмица!
Заключена
Отиди на страница: 1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 42