sali_ms написа:Здравейте д-р Савов,
На 26 години съм. От 16 годишен имам хронично главоболие, появяващо се предимно в зимните или пролетните месеци всяка година. Характерни за него са пареща, много силна болка в дясната част на главата, около окото, дясната част на врата, вече болката се разпростира в гърба - зад дясното рамо, все едно имам схващане. За тези 10 години, по време, когато имам пристъпи съм ходил на при различни специалисти поне 6-7 пъти. Най-честата диагноза е клъстерно главоболие и ми казват, че няма лечение.
Обаче със всяка изминала година, главоболието ми сякаш еволюира. Не ми действат болкоуспокояващите като парацетамол, ибупрофен, аналгин, аспирин, нимезил и т.н., които предни години ми помагаха, когато имах пристъпи. Другото ново в главоболието ми е, че преди имах максимум 1 пристъп през нощта и после поне 24 часа нищо ми няма. Сега получавам 2-3 пристъпа през нощта в рамките на 6-8 часа, за това време изпитвам болки общо към 2-3 часа. Следващите 48 часа нямам пристъпи, но заради продължителната силна болка имам малки но постоянни болежки в дясната част на врата и зад дясното рамо (лопатката). Минават два дни без болка, после се повтаря същият кошмар.
Можете ли да ми препоръчате добър невролог или клиника в Източна България. Аз съм от Карнобат, София ми се струва много далеч, а и с годините съм скептичен, че някой лекар може да ми помогне адекватно и дългосрочно да ме избави от това главоболие. Благодаря Ви предварително! Хубав ден!
Здравейте !
Клъстърното главоболие е първично главоболие - самостоятелно състояние. Както клиничната картина, така и лечението му е специфично ! Да няма дефинитивно излекуване - но целта на лечението е да се разредят честотата и интензивността на пристъпите ! Има и медикаменти - извън изброените, които вероятно не са Ви прилагани !
За съжаление не познавам колеги в Източна България, но вероятно има такива във Варна и Бургас !
При желание и възможност от Ваша страна може да се свържете с мен за реална консултация !
Успех !
д-р Савов - невролог