ssganev написа:Здравейте доктор Досева,
На 31 години съм, и след няколкомесечно боледуване от мононуклеоза (като острата фаза приключи, но все още не са ми напълно в норма лимфоцитите), усетих следните симптоми - лека замаяност и гадене (но не е реално световъртеж, и не губя баланс или равновесие, а по-скоро усещането е като да съм пътувал с кола по завои) и усещане за пълнота в лявото ухо, все едно съм бил до тонколона. Успоредно с това започнах да си меря пулса, и на няколко пъти усетих прескачане (екстрасистолия) - не повече от веднъж-два пъти на вечер, и не всяка вечер, като пулсът ми вечер преди лягане, измерен в легнало положение, достига 58-59 удара в минута (иначе през останалото време си е винаги над 60, че и над 70 през деня). Въпросът ми е - нормални ли са тези инцидентни прескачания, и нормално ли е пулсът да ми е под 60 вечер, и възможно ли е това да се дължи на проблем със сърцето или щитовидната жлеза (тъй като четох, че подобен пулс и прескачания са характерни при хипотироизъм и Хашимото)? Считат ли се 58-59 удара за брадикардия?
Благодаря за отговора!
Здравейте "ssganev",Екстрасистолата преставлява нарушение на сърдечния ритъм, което се дължи на преждевременно съкращение на предсърдието или камерите, което често се усеща от пациента като "прескачане". Среща се иключително често и не е свързано с някаква сериозна патология, когато липсват други сериозни оплаквания. Емоционалният и физически стрес, както и употребата на психостимуланти, напитки, съдържащи кофеин, злоупотребата с алкохол и др., са причини за това състояние.
Във вашия случай, трябва да бъдете спокоен, тези прескачания са твърде малко, за да се говори за сърдечен проблем. И все пак, ако във вас остава съмнение или притеснение, може да се консултирате с кардиолог, който да ви назначи холтер- ЕКГ мониториране за 24ч. или да направи оценка на състоянието ви със стрес тест натоварване (велоергометрия или бягаща пътека).
А що се отнася до пулса, за брадикардия се говори при сърдечна честота под 60/мин., която все пак трябва да е продължителна и съпроводена с оплаквания като умора, отпадналост, замаяност и др.
При вас стойности 58-59/мин и то вечер в легнало положение е напълно нормално.
Д-р Досева