sasha_88 написа:Здравейте д-р Досева,искам да се обърна към Вас с огромна молба да ми помогнете!Ще започна от начало аз съм жена на 25 години,168 см съм висока ,тежа 55 кг,бях много енергична жизнена,нямах умора от нищо,чувствах се страхотно,бивша спортиска от националния отбор съм.Февруари тази година си напипах възел на щитовидната,нямах никакви симптоми,но отидох на лекар страшно уплашена и разтревожена,след проведен преглед при ендокринолог д-рката ми каза ,че щитовидната ми работи перфекто,нямам промяна в хормоните,кръвното ми беше нормално,но понеже страшно се притеснявах ми измери пулс 115(не съм се оплаквала никога от сарцебиене ,не съм пила лекарства ,чувствах се страхотно)и ми каза ,че имам проблем с нервите(без да съм се оплаквала от нищо)изписа ми Небиволол 5мг 2х1/2 и Симпатил.Без да знам какво е Небиволол си го закупих и започнах да го пия и се започнаха проблемите.Почти постоянно сърцебиене ,промени в кръвното от 90/60-130-80,замаяност,изтръпване на ръцете повреме на сън,сухота в устата.Преди да започна да го вземам НИКОГА НЕ СЪМ ИМАЛА ПРОБЛЕМИ.И се започна едно ходене по лекари личната ме изпрати на кардиолог той ми направи кардиограма прегледаме обстойно,каза ,че имам здраво сърце и нищо ми няма ,но ме изпрати на ехокардиография,след направения преглед ми казаха,че имам пролапс на митралната клапа много незначителен и не е причина за сърцебиенето,смениха ми небиволола с конкор и ми казаха,че е от нерви.Започнах да пия конкора пак същото нещо сърцебиене ,замаяност пулсът ми е 80-100 ,но си чувствам сърцето всякаш бие много силно,забелязах,че киолкото по малка доза вземам замаяността ми изчезва.Моля Ви за помощ,имам чувството ,че ме направиха наркоман с този бета блокер,преди това се чувствах страхотно,а сега съм ужасно.Възможно ли е да имам някаква непоносимост от това лекарство и какво да правя,кардиолога ми каза ,че не боло възможно да е от бета блокера,но аз знам как се чувствах преди това и със сигурност бях супер преди,а личната ми е на мнение,че не се изписва бета блокер без да има нужда на толкова млад човек,защото се взема до живот и човек не моце да го спре.Какво е Вашето мнение,какво да правя?
Здравейте "sasha_88"!Сърцебиенето е усещане за бързо или неправилно биене на сърцето.
Проучвания на учени показват, че най-честите причини за сърцебиенето се дължат на: сърдечни проблеми, психо-емоционален стрес (тревожност, безпокойство, паника), извън сърдечни заболявания, страничен ефект от лекарства, а при други - не се установява специфична причина за сърцебиенето.
За да се установят точните причини, е необходимо да се направят консултации с различни специалисти, както сте постъпили и вие - кардиолог, ендокринолог и др. Заключението на ендокринолога е щитовидна жлеза с нормална функция. Това е добре. А на кардиолога - пролапс на митрална клапа. Добре би било освен ЕКГ и Ехокардиография, кардиологът да направи и още едно изследване - холтерЕКГ. Освен това в механизма на аритмията (сърцебиенето) не може да се изключи, макар и незначителния пролапс на митралната клапа.
Бета блокерите като лекарствена група, освен че регулират сърдечната честота имат отношение и към понижаване на артериалното кръвно налягане. Ето защо, при вас е необходимо титриране на дозата, за да нямате усещания като замаяност и главоболие и колебания в стойностите на арт.налягане. Например небиволол - веднъж дневно по 1/4т. или 1/2т. Той има по-меко действие и според мен за вас е по-подходящ. Ако се налага да спрете медикамента, нека това да не става рязко, а постепенно с намаляване на дозата за седмици.
Не трябва да забравяме и влиянието на алкохола, кафето, цигарите или наркотиците, върху сърдечната честота. В какви количества се консумират??? А също и тревогите, безпокойството??? При много хора е достатъчно само да се премине към здравословен начин на живот (отказ от цигари и алкохол и увеличаване на двигателната активност) и сърцебиенето изчезва.
Когато причината за сърцебиенето не е сърдечна, то се изисква изследване на кръвната картина, щитовидните хормони ( при вас в норма), електролитите и измерване на телесната температура.
Д-р Досева