popolika написа:Здравейте Д-р Тулев,
Аз съм на 21 години. Не знам дали притесненията, които имам са ненужни, но се притеснявам да отида на лекар, защото според мен просто ще ме отпратят. Преди около 3/4 години имах малък инцидент с домашната ми котка. Докато се преобличах, тя закачи с нокти зърното на лявата ми гърда точно в основата. Получи се рана, но аз не обърнах внимание. Случката обаче стана в най-горещите дни от лятото и явно от изпотяване се е получило възпаление на лимфите и започна да ме боли под мишницата. Веднага потърсих личната си лекарка, тя ми каза да слагам марли с йодасепт докато не зарасте. Така и направих, но веднъж закъснях да сменя марлята, тя беше засъхнала и се беше залепила за зърното. При опита ми да я махна, зърното леко се отлепи, сякаш беше рязнато. Тогава много се уплаших и отидох в спешното, тъй като беше събота и личната ми не работеше. Там ме гледаха много странно, но както и да е промиха раната и казаха да продължавам с марлите. Сега зърното е напълно зараснало, но ареолата на тази гърда видимо е по-малка от тази на дясната. Сякаш от тогава е спряла да расте. Гърдата също е малко по-малка.
Много ще се радвам да се отзовете и да ме посъветвате какво да правя, дали е нещо опасно и какви мерки трябва да предприема.
Благодаря предварително!
Поздрави!
Здравейте!
Няма нищо опасно от това, че котката ви е одраскала. Не може причината за по малката ареола и гърда да е одраскването от котка. На 21 година растежът на гърдите е завършен.Не може да очаквате допълнителен растеж, освен ако не е част от общо напълняване. Най-вероятно при вас се касае за често срещана асиметрия при растежа на гърдите. Почти при всяка жена има известна асиметрия. По рядко тази асиметрия е по голяма. Става въпрос за козметичен дефект и не е свързано със заболяване. Ако асиметрията е голяма може да се коригира с подходящ имплант.
Няма място за притеснение.